ISU Bihor Incendiu de amploare pe strada Matei Corvin din Oradea

Peste 30 de pompieri militari din cadrul subunităților orădene ale ISU Bihor au acționat peste nouă ore, pentru stingerea și înlăturarea efectelor unui incendiu de amploare, izbucnit în cursul zilei de miercuri, 20 septembrie a.c., la o gospodărie de pe strada Matei Corvin  din Oradea.
Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) în jurul orei 15.10, moment în care, la fața locului au fost mobilizați operativ pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității.
După executarea recunoaşterii, echipajele au constatat că ardeau generalizat și deosebit de violent, un grajd, un șopron, un autoturism și sute de baloți de fân și lucernă, flăcările alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile ameninţând să se propage la locuință și o altă anexă din cadrul gospodăriei, precum și la casa învecinată și la un garaj.
Dată fiind amploarea incendiului, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate în cel mai scurt timp, astfel că, peste 30 de pompieri militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea au acționat cu patru autospeciale de stingere și două autospeciale tip Abroll pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru protecția locuințelor și  a celorlalte construcții din proximitatea focarelor.
Acțiunea de stingere a fost îngreunată de existența numeroaselor materiale combustibile ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajări masive de gaze şi fum.
Pe timpul intervenției, pompierii militari paramedici au acordat îngrijirile necesare proprietarului gospodăriei, care a sufeerit un atac de panică, bărbatul refuzând transportul la spital.
Incendiul a fost lichidat în jurul orei 18.00, forțele de intervenție acționând în continuare, până după miezul nopții, pentru căutarea și lichidarea focarelor ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.
Pompierii militari au reușit să salveze casa proprietarului și anexa lipită de clădirile în flăcări, locuința învecinată, aflată la circa doi metri de focare, un garaj și circa 80 de baloți de fân și lucernă.  
În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un conductor electric defect, au ars șopronul și grajdul, un autoturism, doi viței, peste 500 de baloți de fân și și lucernă, peste o tonă de cereale, un compresor de aer și un tanc de stocare lapte.
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii!
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat!

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate!
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, aparat de aer condiționat, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, aerotermă, ventilator, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea!
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului!

ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!
• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi!
• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile!
• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice!
• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi!

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune!
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112. 
 
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Bihor„Salvatorii din pasiune” sărbătoriți de pompierii bihoreni

05 Dec 2023 236

ISU BihorIncendiu în miez de noapte, în comuna Căpâlna

04 Dec 2023 242

Incendiu violent în municipiul Oradea. Pompierii, chemați în ajutor. De la ce a pornit focul (GALERIE FOTO)

02 Dec 2023 474

ISU BihorDouă misiuni de salvare desfășurate de pompieri în Oradea și Salonta

27 Nov 2023 302

ISU BihorIntervenții ale pompierilor bihoreni pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase

20 Nov 2023 271

ISU BihorDouă incendii produse la locuințe situate în Valea lui Mihai și Diosig

20 Nov 2023 285

ISU Bihor20 Noiembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

20 Nov 2023 251

Intervenție de urgență la Oradea! Un copil de 10 ani, prins sub roțile unui tramvai

17 Nov 2023 645

ISU BihorAccident rutier pe raza localității Vlăhița

15 Nov 2023 329

Intervenție salvatoare a pompierilor ISU Bihor! Doi căței, salvați dintr-un bazin de apă (GALERIE FOTO)

13 Nov 2023 501

ISU Bihor Flăcări la o mașină în mers, în Oradea! Ce a cauzat incendiul (Galerie FOTO)

09 Nov 2023 498

ISU Bihor Incendiu la un autoturism aflat în mers, pe strada Meșteșugarilor din Oradea

09 Nov 2023 299

ISU BihorBunică și nepoată în pericol, într-o casă cuprinsă de flăcări, din cauza unui coș de fum

08 Nov 2023 287

UPDATE. ISU Bihor Bunică și nepoată în pericol, într-o casă cuprinsă de flăcări, din cauza unui coș de fum (FOTO)

08 Nov 2023 473

ISU BihorIncendii de natură electrică izbucnite în miez de noapte

07 Nov 2023 346