ISU GiurgiuBuletin informativ -20.06.2022

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 182 din 20.06.2022
 
Șase incendii, în ultimele ore
Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a șase incendii, în următoarele localități:
 • Vărăști - au ars aproximativ 300 kg de gunoi menajer, în incinta cimitirului;
 • Herăști - au ars aproximativ 2.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș;
 • Letca Nouă - au ars aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată;
 • Bolintin Vale - au ars aproximativ 250 mp de vegetație uscată;
 • Prundu - au ars aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș;
 • Vedea - au ars aproximativ 300 mp de vegetație uscată și gunoi menajer.
Incendiile au fost stinse de pompierii din cadrul Detașamentelor Giurgiu și Bolintin Deal, Gărzilor de Intervenție Colibași și Mihăilești și Punctului de Lucru Greaca, care au acționat cu șase autospeciale.
Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.
Informare preventivă
         Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători. Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
 1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
 2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Precizăm faptul că, în luna martie a.c., inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate, fără respectarea prevederilor legale.
În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
 • la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
 • arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
 • colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.