ISU GiurgiuIntensificări ale vântului și viscol, până duminică

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 432 din 24.11.2023
 
Precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol, până duminică
 
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare tip Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabilă din această după-amiază, de la ora 18:00, până duminică, la aceeași oră. Conform meteorologilor, în județul Giurgiu, vor fi precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol.
În intervalul menționat, aria precipitațiilor se va extinde și se vor acumula cantități de apă însemnate de 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, de peste 40-50 l/mp. Vor fi ploi, dar treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica și vor fi rafale în general de 60-75 km/h, intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.
Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii giurgiuveni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.
ISU Giurgiu a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
          Informare preventivă:
Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic.  Aveți grijă unde parcați autoturismele, astfel încât acestea să fie în siguranță.
Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi a modului în care evoluează acestea.
Pe timp vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția. Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.        
Pentru a preveni incendiile, vă mai recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
 • la coșurile de fum:
 • verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
 • curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
 • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
 • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
 • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.
 • la sobe:
 • nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;
 • nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
 • nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
 • nu puneți hainele la uscat, pe sobă;
 • în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;
 • amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
 • focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;
 • stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
 • nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
 • depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.     Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.