ISU Harghita Buletin informativ - 05.05.2022

BULETIN  INFORMATIV
 
           Atenție la instalațiile și echipamentele electrice!
În această dimineață, o casă din localitatea Lăzarea a fost în pericol să ardă, în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. Apelul care sesiza producerea incendiului a fost primit în jurul orei 03.10, moment în care, la adresa indicată de apelant au fost mobilizate, cu operativitate, echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și SVSU Lăzarea. La sosirea forțelor de intervenție, ardea instalația electrică din perete, existând pericol de propagare la întreaga locuință. În mai puțin de o oră, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 300.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 2.000 de lei.
Pompierii militari harghiteni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:
• Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate,
cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
• Apelaţi numai la personal autorizat pentru remedierea defecţiunilor la instalaţiile,
echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice;
 
 
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;

• Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
O atenție deosebită a fost acordată și intervențiilor derulate de salvatori pentru acordarea de prim ajutor. Astfel, în ultimele 24 de ore, 9 persoane au primit ajutorul echipajelor de paramedici SMURD.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
 
 
                                   
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 243

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 260

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 271

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

18 Mar 2024 335

ISU HarghitaAtenție la instalațiile electrice!

15 Mar 2024 402

ISU HarghitaÎmpreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!

13 Mar 2024 413

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

06 Mar 2024 297

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

05 Mar 2024 279

ISU HarghitaBilanțul zilei de ieri (28.02.2024)

29 Feb 2024 369

ISU HarghitaProiectile descoperite în localitatea Corbu

28 Feb 2024 361

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

27 Feb 2024 362

ISU HarghitaBilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

23 Feb 2024 365

ISU HarghitaRetrospectiva misiunilor din weekend

19 Feb 2024 312

ISU Harghita12 persoane asistate medical în ultimele 48 de ore

16 Feb 2024 361

ISU Harghita Bilanț

13 Feb 2024 345