ISU Harghita Buletin informativ - 15.11.2021


BULETIN  INFORMATIV
 
 
46 de intervenții ale pompierilor militari harghiteni, în acest weekend
În acest sfârșit de săptămână, pompierii militari harghiteni au gestionat 46 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 47 persoane aflate în dificultate, din care 1 victimă rănită în urma unui accident rutier, produs pe  DJ 123/D.
Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 3 incendii, precum și la o intervenție de deblocare ușă apartament, în municipiul Odorheiu Secuiesc.
Un eveniment care a necesitat efort susținut din partea pompierilor, a avut loc vineri, în localitatea Brădești, unde peste 80 de pompieri militari și civili din cadrul subunităților de intervenție Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Brădești, Dealu, Mugeni, Satu Mare, Vlăhița, Zetea, cu 14 autospeciale de stingere, au acționat, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de amploare, izbucnit la hala de producție a unui atelier de prelucrare a lemnului. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat, în interiorul halei de producție, pe o suprafață de circa 700 mp, cu pericol de propagare la alte 2 hale de producție aflate în imediata apropiere. Intervenția a fost îngreunată din cauza cantității mari de materiale combustibile și a lipsei surselor de apă, alimentarea autospecialelor de intervenţie realizându-se în navetă, de la hidranții cei mai apropiați. După aproximativ patru ore de luptă cu flăcările, acestea au fost lichidate, fără a fi înregistrate victime.
În urma incendiului, au ars: hala de producție, pe o suprafață de aproximativ 700 mp, 60 mc materie primă, 20 mc semifabricate, cca 1000 buc. piese finite, interiorul a 4 autoturisme. S-au degradat: utilaje aflate în hală, instalația electrică, 3 mc cherestea stejar, 5 mc rumeguș și scule. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind scântei mecanice produse de utilaje și sisteme de acționare, ce au dus la aprinderea rumegușului. S-au salvat, în urma intervenției pompierilor, bunuri materiale evaluate la circa 2.000.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aprox. 1.250.000 lei.
O altă misiune a salvatorilor a avut loc sâmbătă, în localitatea Zetea, unde s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară, fără a fi persoane în interiorul acesteia. Forțele de intervenție din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Zetea ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta în interiorul autovehiculului, existând pericol de propagare la o locuință. Pompierii au intervenit prompt și au stins incendiul, în limitele găsite. Au ars: zona habitaclu, bordul, scaunele, plafonul interior, instalația electrică și de climatizare, tapițeria ușilor și vopseaua exterioară. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect.  
Duminică seara, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe strada Harghita, în municipiul Miercurea Ciuc. Forțele de intervenție ajunse în cel mai scurt timp la locul evenimentului au constatat că autoturismul ardea în zona compartimentului motor și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Incendiul a fost stins în limitele găsite și, cel mai probabil, a fost provocat de un scurtcircuit electric.
Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), la periferia municipiului Gheorgheni, în orașele Bălan și Băile Tușnad.
În continuare, pompierii militari harghiteni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 241

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 255

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 270

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

18 Mar 2024 335

ISU HarghitaAtenție la instalațiile electrice!

15 Mar 2024 402

ISU HarghitaÎmpreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!

13 Mar 2024 413

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

06 Mar 2024 297

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

05 Mar 2024 279

ISU HarghitaBilanțul zilei de ieri (28.02.2024)

29 Feb 2024 369

ISU HarghitaProiectile descoperite în localitatea Corbu

28 Feb 2024 358

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

27 Feb 2024 361

ISU HarghitaBilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

23 Feb 2024 365

ISU HarghitaRetrospectiva misiunilor din weekend

19 Feb 2024 312

ISU Harghita12 persoane asistate medical în ultimele 48 de ore

16 Feb 2024 361

ISU Harghita Bilanț

13 Feb 2024 345