ISU Harghita Buletin informativ - 17.10.2022

BULETIN  INFORMATIV
 
Misiunile pompierilor din weekend
În acest sfârșit de săptămână (14-16.10.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 20 de intervenții în situații de urgență.
Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 18 solicitări, dintre care 2 accidente rutiere, produse pe DN 13A, km 65+400 m, zona Calonda, în afara localității Lupeni, respectiv DE 578, localitatea Tușnadu Nou.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 2 incendii. Astfel, vineri dimineața, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Mădăraș au acționat pentru stingerea unui incendiu, care a cuprins 20 de baloți de fân, eliminând riscul de propagare la alți baloți aflați în imediata apropiere.
Seara trecută, echipajele Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs, din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la o locuință din comuna Siculeni. Pompierii militari au stins rapid incendiul, limitând propagarea la acoperișul casei și împiedicând astfel producerea de pagube materiale.
 În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, subliniind faptul că burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii. În această perioadă, premergător sezonului rece, recomandăm cetățenilor să desfășoare prin operatori specializați acțiuni de verificare și curățare a acestora.
Totodată reiterăm măsurile de apărare împotriva incendiilor provocate de coșuri și burlane de evacuare a fumului:
• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;
• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
• în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.                
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita Incendiu violent, în această dimineață

23 Apr 2024 187

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

19 Apr 2024 240

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 245

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore

11 Apr 2024 263

ISU Harghita9 intervenții ieri, 9 aprilie 2024

10 Apr 2024 315

ISU HarghitaJurnal operativ al ultimelor 24 de ore

09 Apr 2024 278

ISU HarghitaMisiunile pompierilor harghiteni din ultimele 4 zile

08 Apr 2024 266

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni

02 Apr 2024 325

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 324

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 312

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 308

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

18 Mar 2024 387

ISU HarghitaAtenție la instalațiile electrice!

15 Mar 2024 472

ISU HarghitaÎmpreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!

13 Mar 2024 483

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

06 Mar 2024 343