ISU Harghita Buletin informativ - 18.10.2022

BULETIN  INFORMATIV
 
Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul zilei de luni: 11 persoane aflate în dificultate au fost asistate medical de echipajele SMURD

Ziua de ieri, 17 octombrie a.c., a fost solicitantă pentru echipajele operative din județ. O pondere de aproape 80% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD ( 11 cazuri din cele 14 situații de urgență gestionate).
De asemenea, pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 2 incendii înregistrate și au gestionat 1 misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Miercurea Ciuc. Totodată, în ultimele 24 de ore au fost transmise mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în localitatea Mujna, comuna Dârjiu.
Ieri, în jurul orei 14.20, pompierii Detașamentului Gheorgheni au stins un incendiu izbucnit în holul unui apartament situat în cartierul Florilor din municipiul Gheorgheni, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga locuință și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Evenimentul, generat, cel mai probabil, de un tablou electric de distribuție suprasolicitat, s-a soldat cu arderea acestuia și afectarea a cca. 2 mp din tavanul holului.
 De la începutul lunii septembrie, pompierii militari harghiteni au desfășurat 10 misiuni de stingere a incendiilor izbucnite la locuințe și gospodării din întreg județul, din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine ori neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
Cea mai recentă situație de urgență determinată de o astfel de împrejurare (coș de fum necurățat de funingine), s-a produs noaptea trecută, în jurul orei 23.43, la o casă din localitatea Tulgheș, eveniment pentru gestionarea căruia au fost alertate echipajele de pompieri ale Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu și SVSU Tulgheș, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă.  Echipajele de stingere au împiedicat propagarea flăcărilor, salvând astfel locuința. Au ars grinzile de lemn aflate în apropierea coșului de fum.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita reaminteşte cetăţenilor faptul că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului. De aceea, este foarte important ca oamenii să înceapă încă de acum pregătirea pentru sezonul rece: Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.). Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare. Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn). Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului. Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
Un coș de fum necurățat poate provoca intoxicații cu monoxid de carbon sau chiar incendii devastatoare. De aceea, indiferent de sistemul de încălzire folosit, curățarea anuală a coșului de fum este esențială. Asigură-te că totul este pregătit pentru sezonul rece și nu-ți asuma niciun risc! Siguranța ta și a celor dragi nu e un joc de noroc!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.            
Salvatorii harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.                       
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 243

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 260

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 271

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

18 Mar 2024 335

ISU HarghitaAtenție la instalațiile electrice!

15 Mar 2024 403

ISU HarghitaÎmpreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!

13 Mar 2024 413

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

06 Mar 2024 297

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

05 Mar 2024 279

ISU HarghitaBilanțul zilei de ieri (28.02.2024)

29 Feb 2024 369

ISU HarghitaProiectile descoperite în localitatea Corbu

28 Feb 2024 361

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

27 Feb 2024 362

ISU HarghitaBilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

23 Feb 2024 365

ISU HarghitaRetrospectiva misiunilor din weekend

19 Feb 2024 312

ISU Harghita12 persoane asistate medical în ultimele 48 de ore

16 Feb 2024 361

ISU Harghita Bilanț

13 Feb 2024 345