ISU Harghita Buletin informativ - 21.11.2022

BULETIN  INFORMATIV
 
17 intervenții ale pompierilor salvatori harghiteni, în acest weekend
În acest sfârșit de săptămână (18-20.11.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 17 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 13 solicitări.
Totodată, echipajele operative au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și în alte 3 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea/salvarea de persoane și animale, o misiune în urma inundației unei case improvizate, în Toplița, strada Târgului.
Vineri, în jurul prânzului, prin numărul unic 112 s-a solicitat intervenţia echipajelor specializate ale Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, pe strada Ciocârliei din municipiu, pentru salvarea unei octogenare aflate într-o situaţie de urgenţă, în propria locuință. Două echipaje de pompieri militari s-au deplasat cu operativitate la adresa menționată, unde, utilizând echipamentele şi accesoriile din dotare, au deblocat ușa și au pătruns în casă, găsind-o pe proprietară căzută în baie, în stare de semiconştienţă, în imposibilitatea de a se mişca. Victimei, în vârstă de 84 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat, aceasta fiind transportată ulterior de echipajul SMURD la Spitalul Municipal Gheorgheni, pentru investigații și îngrijiri medicale suplimentare.
Pompierii le recomandă rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice o serie de măsuri menite a-i proteja pe cei dragi:
  • Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!
  • Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat!
  • Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
  • Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
  • Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
  • Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
  • Puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență!
  • Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
  • Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
  • Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
  • Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!
În cursul zilei de ieri, 20 noiembrie a.c., în jurul orei 20.20, echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și SVSU Joseni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Joseni. Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la întreaga locuință, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o efectul termic produs de sistemul de încălzire neizolat termic corespunzător (sobă cu acumulare de căldură), au ars circa opt metri pătrați din peretele casei.
 
În această dimineață, în jurul orei 05:30, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc au fost solicitați, prin Sistemul Unic 112, să intervină pentru salvarea unui cal, care  alunecase și rămase blocat între traversele de cale ferată, pe un pod feroviar din municipiu. Folosind accesoriile din dotare, pompierii au asigurat condiţiile de extragere în siguranţă a calului, operaţiunea fiind finalizată în jurul orei 06:30.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale. 
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                          
 
 
                          
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 224

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore

11 Apr 2024 256

ISU Harghita9 intervenții ieri, 9 aprilie 2024

10 Apr 2024 308

ISU HarghitaJurnal operativ al ultimelor 24 de ore

09 Apr 2024 271

ISU HarghitaMisiunile pompierilor harghiteni din ultimele 4 zile

08 Apr 2024 258

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni

02 Apr 2024 313

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 309

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 300

ISU HarghitaUrși în proximitatea localității Ciucsângeorgiu

21 Mar 2024 299

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni în weekend

18 Mar 2024 377

ISU HarghitaAtenție la instalațiile electrice!

15 Mar 2024 458

ISU HarghitaÎmpreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!

13 Mar 2024 472

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

06 Mar 2024 338

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

05 Mar 2024 332

ISU HarghitaBilanțul zilei de ieri (28.02.2024)

29 Feb 2024 413