ISU Harghita Trei incendii provocate de coșurile de fum în doar două ore

BULETIN  INFORMATIV
 
Trei incendii provocate de coșurile de fum în doar două ore
 
Ieri, 29 martie a.c., pompierii militari harghiteni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a trei incendii a căror cauză probabilă a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine. Echipajele de pompieri au stins flăcările, care se manifestau la coșurile de fum a trei case situate în localitățile Miercurea Ciuc, Toplița și Merești, înainte ca acestea să se propage la acoperișurile locuințelor, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Datorită sesizării în timp util a incendiilor și a operativității echipajelor de pompieri, evenimentele produse nu s-au soldat cu daune materiale, arzând doar funinginea din interiorul coșurilor de fum.
De la începutul acestui an, în interval de 3 luni, echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” Harghita au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 30 de incendii provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine, respectiv neprotejate termic față de materialele combustibile.
 Calendaristic a venit primăvara, dar vremea se menține încă rece, mai ales pe timpul nopții, înregistrându-se valori negative.   
Sobele și centralele termice funcționează în continuare pentru a asigura confortul în locuințe și de aceea, vă recomandăm să aveți grijă la modul de exploatare a sistemelor și a mijloacelor de încălzire și să respectați măsurile de prevenire a incendiilor referitoare la utilizarea focului deschis.
Reparați, dacă este cazul, coșurile de fum. Asiguraţi-vă că acestea sunt curățate corespunzător și că jarul sau scânteile din sobă nu pot ajunge pe materialele combustibile din structura acoperișului!
Nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete!
Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului!
Nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia! Nu puneți hainele la uscat, pe sobă!
Amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere.
Nu aprindeți focul cu benzină!
Stingeți focul dacă părăsiţi locuința sau înainte de a adormi!
Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele SMURD au asistat medical 7 persoane cu diverse afecțiuni medicale și traumatisme.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.