ISU HarghitaZile pline pentru pompierii militari harghiteni

BULETIN  INFORMATIV
 
Zile pline pentru pompierii militari harghiteni
Ultimele 4 zile, 09-12.03.2023, au fost solicitante pentru pompierii harghiteni. Stingerea incendiilor, misiunea pirotehnică, acordarea de prim ajutor reprezintă câteva exemple dintre cele 35 de misiuni desfășurate de salvatorii harghiteni, în ultimele 96 de ore. Astfel, 30 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD. În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate cauzate de coșul de fum necurățat de funingine, izbucnit la o casă de pe strada Uzinei din municipiul Odorheiu Secuiesc. Chiar dacă acest incendiu nu s-a soldat cu pagube materiale însemnate, pericolul a existat, și dacă nu ar fi fost observat și lichidat la timp, acoperișul ar fi fost cuprins de flăcări. Revenim și reamintim cetăţenilor recomandările privind adoptarea măsurilor pentru prevenirea acestor tipuri de incendii:  
Verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
          Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
           În cursul zilei de ieri, 12.03.2023, a avut loc a doua misiune de asanare muniție neexplodată de la începutul acestui an. Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita a fost solicitat să intervină pentru o misiune de asanare în localitatea Sânmartin, în urma descoperirii mai multor elemente de muniție, de către un detectorist autorizat. Pirotehniștii au identificat 3 grenade de mână ofensive și 209 cartușe infanterie cal. 7,92 mm, datând, cel mai probabil, din cel De-al Doilea Război Mondial. Acestea au fost ridicate, transportate și depozitate, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare.

          În cazul în care ați găsit elemente de muniție neexplodată, respectați regulile:
  • nu atingeți muniția cu mâna sau cu alte obiecte!
  • nu loviți și nu mișcați muniția găsită!
  • nu aruncați elementele de muniție în foc!
  • nu demontați focoasele sau alte părți componente!
  • nu ridicați și nu transportați muniția în casă sau alte clădiri!
Concomitent cu misiunile de acordare a asistenței medicale de urgență și a celor de stingere a incendiilor, echipajele de intervenție au gestionat cu promptitudine 3  misiuni pentru protecția comunităților: deblocare ușă apartament în localitatea Bălan și 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în urma  unui accident rutier produs pe DE 578, municipiul Miercurea Ciuc, precum și pe timpul desfășurării meciului de fotbal din liga a-II-a dintre FK Csikszereda Miercurea ciuc și Viitorul Pandurii Târgu Jiu.
De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile Odorheiu Secuiesc (2), Sărmaș (2) și Șoimușu Mic (2).
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.       
                                 
                                                                           COMPARTIMENTUL INFORMARE
                                                                                      ȘI RELAŢII PUBLICE       

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.