ISU Ialomița Buletin informativ - 19.07.2021

Nr.117 din 19 iulie 2021   
                        
         
 
 
BULETIN INFORMATIV
 
 
Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat în perioada 16.07.2021, ora 08.00 – 19.07.2021, ora 08.00 la următoarele misiuni:
- un incendiu produs la o casă din municipiul Fetești – În această dimineață, salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au intervenit în  municipiul Fetești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La locul evenimentului a venit în sprijin și un echipaj al SAJ Ialomița –substația Fetești.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul bucătăriei. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, salvatorii reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc. Până la sosirea echipajelor proprietara casei în vârsta de 87 de ani, care era imobilizată la pat a fost evacuată de vecini. Aceasta era în stare stabilă, fără leziuni și a fost asistată de echipajul SAJ Ialomița, ulterior a refuzat transportul la spital.
 
Au ars mobilierul și bunurile electrocasnice din bucătărie. Cel mai probabil incendiul s-a produs datorită unei lumânări lăsată aprinsă;

- 50 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
- o intervenție în sprijinul echipajului SAJ Ialomița, pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate;
- două misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor - în municipiul Slobozia pentru evacuarea unei butelii defecte care prezenta scurgeri de gaze și în municipiul Fetești pentru avarie la o țeavă de alimentare cu gaze, ca urmare a unor lucrări de infrastructură;
- un incendiu de miriște de grâu în cartierul Bora din municipiul Slobozia -  În data de 17 iulie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia au intervenit, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de miriște de grâu. Au ars aproximativ 2000 metri pătrați de miriște de grâu. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri neprotejate corespunzător;

- un incendiu de vegetație uscată, lan și miriște de grâu produs în comuna Borănești -  În data de 18 iulie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de miriște de grâu și vegetație uscată. Salvatorii au fost sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. Au ars aproximativ 15000 metri pătrați miriște de grâu, aproximativ 13000 metri pătrați lan de grâu și 10000 metri pătrați vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere;
- un accident rutier produs în comuna Gura Ialomiței - În data de 18 iulie a.c., salvatorii de la Garda de intervenție Țăndărei au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs în comuna Gura Ialomiței, în care a fost implicat un autoturism care a lovit un parapet. La locul evenimentului a venit în sprijin și un echipaj al SAJ Ialomița- substația Țăndărei. În urma accidentului au rezultat trei victime, conștiente și neîncarcerate, care au fost monitorizate de echipajele SMURD și SAJ la locul intervenției. După acordarea primului ajutor medical, victimele au fost preluate de echipaje și transportate la Spitalul Orășenesc Țăndărei pentru investigații medicale suplimentare. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.
 

 
 
 
                                                            ***
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Totodată, reamintim faptul că locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Ialomița, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.
 
Neanunțarea unui incendiu și inacțiunea persoanelor fizice și juridice poate fi sancționată.
În conformitate prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora.
 
Rugăm cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste în continuare responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.
 
 
 
                      
                                                  Compartimentul Informare și Relații Publice  
                                                                           
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IalomițaAcțiuni pe timpul desfășurării festivalului Motorpark România, în localitatea Adâncata

11 Mar 2024 287

​Accident de muncă, la o fabrică de uleiuri din Slobozia. Iată ce s-a întâmplat

07 Dec 2023 1174

Un autocar s-a răsturnat în județul Ialomița. A fost activat Planul Roșu de intervenție (FOTO)

26 Nov 2023 1058

Impact violent între două TIR-uri și un autoturism în localitatea Țăndărei! Unul dintre șoferi, transportat la spital (GALERIE FOTO)

22 Nov 2023 1311

ISU Ialomița Accident rutier pe E85. Un autocar și alte două autoturisme implicate (FOTO)

04 Nov 2023 2722

Incendiu de amploare la o fabrică de lactate din județul Ialomița

26 Oct 2023 862

ISU IalomițaÎn urma evenimentului au fost distruși aproximativ 350 de baloți de lucernă

12 Oct 2023 525

ISU Ialomița Buletin informativ

02 Oct 2023 511

Când mustul poate fi letal Intoxicația cu gazul emanat din fermentație face victime

27 Sep 2023 876

ISU Ialomița Atenție la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat

27 Sep 2023 378

ISU Ialomița Buletin informativ

25 Sep 2023 405

ISU Ialomița „La mulți ani, pompieri români!” Ce activități vor fi în județ cu ocazia acestei zile

13 Sep 2023 797

ISU Ialomița Buletin informativ

11 Sep 2023 439

UPDATE. Ambulanță în flăcări în curtea Spitalului Județean de Urgență Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Sep 2023 2776

ISU Ialomița Weekend plin pentru pompieri. Iată de câte solicitări au avut parte

04 Sep 2023 741