ISU Ialomița Buletin informativ - 02.07.2021

    Nr.107 din 02 iulie 2021   
                        
 
BULETIN INFORMATIV
 
 
Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat în ultimele 24 de ore la următoarele misiuni:
- 17 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

- o misiune de asanare muniție rămasă neexplodată găsită în gospodăria unui cetățean din comuna Perieți – În data de 01 iulie a.c., în jurul orei 20:50, specialiștii pirotehniști ai inspectoratului au intervenit cu promptitudine cu o autospecială pirotehnică și au ridicat un cartuș de infanterie de calibru 7,92 milimetri din gospodăria unui cetățean din comuna Perieți. Conștientizând pericolul reprezentat de muniția rămasă neexplodată descoperită, localnicul a  anunțat de urgență organele abilitate, utilizând numărul de urgență 112, pentru a solicita intervenția echipajului pirotehnic. Specialiștii pirotehniști ai inspectoratului au ridicat elementul de muniție rămasă neexplodată, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii în condiții de siguranță;

- un incendiu produs la o casă din satul Condeești, comuna Bărcănești -  Astăzi, în jurul orei 01.15, pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost alertați prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, să intervină în satul Condeești din comuna Bărcănești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă precum și un echipaj SMURD, s-au deplasat de urgență la locul solicitării. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperiș, existând pericolul extinderii la vecinătăți. Intervenția promptă a salvatorilor a condus la localizarea incendiului și lichidarea acestuia, precum și la salvarea unei case din apropiere, pompierii reușind să stingă focarele și să îndepărteze elementele distruse de foc, Au ars acoperișul casei în prroporție de 90%, mobilierul și bunurile electrocasnice din două camere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs în urma utilizării unui cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

Recomandări ale I.S.U. Ialomița:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomița recomandă cetăţenilor ca în astfel de situații, să respecte următoarele măsuri:
1. Cu privire la elemente de muniţie rămasă neexplodată:
- să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite;

- să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite;
- să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
 - să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite;

- să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.

2. Pentru înlăturarea riscului de incendiu:

- Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;
- Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
- La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
- Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
- Nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.
- Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
 
 
 
                      
                                                  Compartimentul Informare și Relații Publice  
                                                                               
     
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IalomițaAcțiuni pe timpul desfășurării festivalului Motorpark România, în localitatea Adâncata

11 Mar 2024 343

​Accident de muncă, la o fabrică de uleiuri din Slobozia. Iată ce s-a întâmplat

07 Dec 2023 1225

Un autocar s-a răsturnat în județul Ialomița. A fost activat Planul Roșu de intervenție (FOTO)

26 Nov 2023 1092

Impact violent între două TIR-uri și un autoturism în localitatea Țăndărei! Unul dintre șoferi, transportat la spital (GALERIE FOTO)

22 Nov 2023 1347

ISU Ialomița Accident rutier pe E85. Un autocar și alte două autoturisme implicate (FOTO)

04 Nov 2023 2759

Incendiu de amploare la o fabrică de lactate din județul Ialomița

26 Oct 2023 890

ISU IalomițaÎn urma evenimentului au fost distruși aproximativ 350 de baloți de lucernă

12 Oct 2023 541

ISU Ialomița Buletin informativ

02 Oct 2023 540

Când mustul poate fi letal Intoxicația cu gazul emanat din fermentație face victime

27 Sep 2023 929

ISU Ialomița Atenție la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat

27 Sep 2023 393

ISU Ialomița Buletin informativ

25 Sep 2023 418

ISU Ialomița „La mulți ani, pompieri români!” Ce activități vor fi în județ cu ocazia acestei zile

13 Sep 2023 824

ISU Ialomița Buletin informativ

11 Sep 2023 451

UPDATE. Ambulanță în flăcări în curtea Spitalului Județean de Urgență Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Sep 2023 2828

ISU Ialomița Weekend plin pentru pompieri. Iată de câte solicitări au avut parte

04 Sep 2023 766