ISU Ialomița Buletin informativ - Misiunile pompierilor ialomițeni din ultimele 24 de ore.

    Nr.129 din 10 august 2021   
 
              
 
BULETIN INFORMATIV
 
Misiunile pompierilor ialomițeni din ultimele 24 de ore.
 
În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 30 de evenimente, după cum urmează:
  •  22 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • 3 intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;
  • un accident rutier:
În data de 10 august a.c., în jurul orei 07.00, două echipaje de salvatori din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei, au intervenit cu o descarcerare  și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în comuna Giurgeni în care au fost implicate două autoturisme. La locul evenimentului a venit în sprijin și un echipaj al SAJ Ialomița. Din evenimentul rutier au rezultat două victime care au fost monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, victimele au fost preluate de echipajele SMURD și SAJ și transportate la Spitalul Orășenesc Țăndărei. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
 
  • 4 incendii:
În data de 10 august a.c., în jurul orei 01.00, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitati să intervină pentru stingerea unei pubele de gunoi în municipiul Slobozia. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars pubela de gunoi în întregime. Cel mai probabil folosirea intenționată a sursei de aprindere, a fost cauza producerii incendiului. 
În data de 09 august a.c., în jurul orei 16.00, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament situat la ultimul nivel al unui bloc cu 4 etaje din municipiul Slobozia. La fața locului, s-au deplasat de urgență cinci echipaje din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o descarcerare, o ambulanță SMURD și o autoscară. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în interiorul bucătăriei la nivelul aragazului, întregul apartament cât și casa scării erau inundate cu un fum dens. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical mamei proprietarului, cu vârsta de 58 de ani, care a suferit un atac de panică, ulterior după monitorizare aceasta a refuzat transportul la spital. Au fost evacuate 30 de persoane, incendiul a fiind stins în limitele găsite de pompieri. Au ars un aragaz și mobilierul din bucătărie. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui aparat de gătit lăsat nesupravegheat.
️În data de 09 august a.c., în jurul orei 13.00, salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată produs pe raza municipiului Fetești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării.  A ars vegetație În data de 09 august a.c., în jurul orei 18.30, salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitati să intervină pentrru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Movilița. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 10000 metri pătrați. Cel mai probabil folosirea intenționată a sursei de aprindere, a fost cauza producerii incendiului. 
 

 
*******
Prevenirea incendiilor în bucătărie.
Majoritatea incendiilor din apartamente izbucnesc în bucătării, ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor casnice de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp.
Gătitul: Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.
Pentru a preveni producerea incendiilor în bucătăria din apartamentul dumneavoastră trebuie să respectaţi câteva reguli simple:
 

- Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales, dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul.
- Nu lăsaţi copiii singuri niciodată în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde copiii nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.
- Nu lăsaţi copiii singuri niciodată în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde copiii nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

- Atunci când gătiţi, evitaţi să purtaţi haine sintetice largi (de exemplu halate), deoarece acestea pot lua foc foarte uşor.
- Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât, să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste o flacără deschisă.
- Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele, prăjitoarele de pâine şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor.
Cum se procedează dacă ia foc conţinutul  dintr-o tigaie:
- Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
-  NU aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi NU turnaţi apă peste ea!
 - Stingeţi tigăile care sunt în flăcări  acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
 - Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din apartament, alertaţi vecinii şi sunaţi urgent la numărul de telefon 112 pentru intervenţia pompierilor.
 
 
 
                                                    Compartimentul Informare și Relații Publice        
                                                                       

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.