ISU PrahovaAcțiunile pompierii salvatori

BULETIN INFORMATIV
NR. 18 din 09 februarie 2023
 
În ultimele 24 de ore, pompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea unui număr de 32 misiuni, dintre care 11 au fost intervenții în situații de urgență, 18 urgențe medicale și 3 activități de îndrumare și control.
 Echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și lichidarea a 5 incendii, precum și în alte 3 intervenții în sprijinul comunităților, care au vizat transportarea unei persoane supraponderale, deblocarea unei persoane din locuință și o acțiune de degajare a țurțurilor formați pe fondul temperaturilor foarte scăzute.
În acest interval, 19 persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat o misiune de recunoaştere în teren, la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
***
Miercuri seară, în jurul orei 21:00, pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a izbucnit la o locuință din orașul Slănic, cart. Groșani. Incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă și degajări de fum, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu posibilități de propagare la o a doua locuință. Din păcate, în ciuda eforturilor susținute ale pompierilor, flăcările au cuprins și locuința vecină și anexele gospodărești. Progresiv, pentru gestionarea operativă a acestui eveniment, au fost mobilizate 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
După o oră și jumătate de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Nu au fost înregistrate victime.
 
Un alt incendiu violent s-a produs în această dimineață, în jurul orei 03:20, în comuna Gura Vitioarei. Acesta s-a manifestat la o casă din satul Bughea de Jos, pe o suprafață de aproximativ 350 mp, cu posibilități de propagare la vecinătăți. Din nefericire, evenimentul s-a soldat cu o victimă, un bărbat în vârstă de 63 ani. Acesta a suferit arsuri de gradele I și II la nivelul feței și membrului superior drept, pe aproximativ 3% din suprafața corporală. Ulterior, a fost transportat la spital, pentru investigații suplimentare. Pentru gestionarea operativă a evenimentului au intervenit 3 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
***
 
Având în vedere faptul că temperaturile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni au fost extrem de scăzute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al Județului Prahova îndeamnă cetățenii să manifeste atenție sporită în exploatarea mijloacelor de încălzire, fie că este vorba despre sobe, aparatură electrică sau alte elemente cu această destinație!
Așadar, vă rugăm să aveți în vedere următoarele măsuri preventive:
  • sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate;
  • pardoseala combustibilă din faţa uşilor sobelor va fi protejată cu o tablă de dimensiunile 50x70 centimetri, asigurând astfel protecţia faţă de căderea accidentală a jarului sau a lemnelor aprinse;
  • focul din sobe va fi supravegheat în permanenţă;
  • nu lăsaţi copiii să alimenteze soba;
  • evitaţi supraîncălzirea sobelor;
  • nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii;
  • se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizaţii;
  • se vor utiliza numai siguranţe omologate în tablourile electrice;
  • evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice.
    • verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face numai cu emulsie din apă şi săpun;
    • pentru încălzirea camerelor de locuit se vor utiliza numai aparate electrice omologate.
 
Vă reamintim că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
 
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând!
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )
 
Unitățile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.                                                                                                                                   
 
  Compartimentul Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU PrahovaAcțiunile pompierilor salvatori

25 Apr 2023 464