ISU PrahovaAtenție acesta este un exercițiu

COMUNICAT DE PRESĂ
NR. 32 din 30 martie 2023
  • ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU 
 
În data de 30.03.2023, începând cu ora 10:00, pe amplasamentul unui operator economic de pe raza UAT Brazi, pompierii militari prahoveni au desfășurat un exercițiu tip JOINT cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor profesioniste în vederea gestionării unor situații de urgență în cazul producerii unor accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport și depozitare produse periculoase la obiective de tip SEVESO. Operatorul economic avut în vedere are ca domeniu de activitate depozitarea, îmbutelierea și distribuția de butelii și GPL mic vrac.
Scenariul exercițiului presupune intervenția în cazul producerii unei explozii urmate de un incendiu, ca urmare a blocării unei supape de siguranță pe poziția ”deschis”, ceea ce determină o descărcare accidentală de propan din două rezervoare și eliberarea în atmosferă a unui nor de vapori. În urma evenimentului, trei angajați ai societății, care se aflau în proximitatea rezervoarelor afectate, au suferit diverse traumatisme corporale și arsuri, astfel:
- victima 1: arsuri gradul II pe față și gât, GSC 15;
- victima 2: tamponadă cardiacă, fractură sternoclaviculară, GSC 15;
- victima 3: arsuri gradul III membre superiore, GSC 12.
În continuare, conducerea obiectivului convoacă ”celula de urgență” în punctul de comandă, fiind dispuse măsuri de evacuare a personalului care nu are atribuții specifice de primă intervenție și a contractorilor din zonele afectate, respectiv punerea în aplicare a planului de urgență internă. Personalul societății anunță evenimentul la 112 și SPSU pentru limitarea efectelor situației de urgență. Angajații societății pun în aplicare planul de urgență internă, procedând la evacuarea zonelor din vecinătatea celei afectate, alarmarea serviciului privat pentru situații de urgență și anunțarea evenimentului către dispeceratul de apel unic în situații de urgență 112. De asemenea, s-a procedat la punerea în aplicare a procedurilor interne de intervenție, echipele de lucrători specializați luând primele măsuri de limitare a efectelor negative. Prefectul județului activează Planul de urgență externă al operatorului economic vizat, având în vedere producerea unui accident major, cu implicații în afara amplasamentului, fiind alertat ISUJ Prahova.
Urmare a incidentului produs, din cauza exploziei și a suflului produs, o autocisternă care transporta butan a intrat în balans, răsturnându-se în afara carosabilului. Tot în acel moment, un autoturism aflat în spatele autocisternei, încercând să evite impactul, a intrat pe contrasens lovindu-se frontal cu un alt autoturism care circula din sens opus. În urma impactului, cele 4 persoane aflate în autoturisme au fost grav rănite și încarcerate.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență vor fi puse în aplicare mai multe documente specifice operative și proceduri de răspuns, astfel:
  • Planul de evacuare în situații de urgență județean;
  • Planul de evacuare al comunei Brazi;
  • Planul județean de înștiințare și alarmare a populației;
  • Planul de urgență externă.
Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, așa cum se întâmplă în situațiile reale, exercițiul a urmărit modul de lucru integrat al salvatorilor, dar și verificarea procedurilor de intervenție în situațiile simulate, precum și identificarea aspectelor ce trebuie perfecționate, atât procedural, cât și individual.
Scopurile principale ale acestui exercițiu au vizat verificarea practică a Planului de Urgență Externă, antrenarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a CJCCI în monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență în cazul producerii unui accident major la obiective petrochimice, verificarea fluxului informational decizional (implicit, testarea mijloacelor de comunicații), precum și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice                                                                                                          

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Prahova Comunicat de presă - 29.09.2022

29 Sep 2022 673