ISU Prahova Buletin informativ - 08.11.2021


BULETIN INFORMATIV
NR. 115 din 08 noiembrie 2021
 
În perioada 05 – 08 noiembrie, s-au înregistrat 129 de misiuni din care 42 au fost intervenții în situații de urgență, 85 cazuri SMURD, precum și 15 acțiuni pentru protecția comunităților.
De asemenea, în saptămâna precedentă, 170 de persoane au primit asistență medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat și terapie intensivă mobilă, iar alte 6 persoane și-au pierdut viața în situații de urgență (incendii) și situații medicale.
Echipajele de salvatori au acționat pentru lichidarea a 15 incendii izbuncite la locuințe și arderi necontrolate (vegetație uscată și gunoi menajer) și au asigurat măsurile specifice la 8 accidente rutiere, o persoană fiind transportată de urgență la spital.
 
În săptămâna 01 – 07 noiembrie, Inspectorii de prevenire au derulat 13 controale preponderent la operatori economici care au ca obiect de activitate depozitare/producție. Nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcționării, însă au fost aplicate 20 amenzi, în cuantum de 54.500 lei. Pe timpul verificărilor au fost depistate 82 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 30 au fost înlăturate pe timpul desfășurări acestor acțiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 81 de sancţiuni, cuprinzând 61 avertismente și 20 de amenzi.
Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 6 exerciţii de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă, în caz de incendiu cu 34 participanți și 15 instruiri la operatori economici și localități cu 54 participanți.
 
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 6 misiuni de recunoaştere în teren la secțiile ATI din județ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
 
Duminică seara, în jurul orei 22:16 pompieri prahoveni au fost în alertă după ce un incendiu devastator a cuprins trei locuințe și un perete al celei de-a patra. Focul s-a propagat rapid pe o suprafață de aproximativ 330 mp cuprinzând locuințele și o anexă gospodărească. După ce au reușit să domolească flăcările, pompierii au găsit într-una din locuințe un bărbat în vârstă de 68 de ani care nu mai prezenta semne vitale. La fața locului au acționat 23 de pompieri cu 4 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, pentru stingerea flăcărilor și înlăturarea efectelor negative. După aproximativ 4 ore, pompierii militari s-au retras la subunități. Focul a pornit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile.
 
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale și, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
 

•    Apelați la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor;
•    Verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit;
•    Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;

•    Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații;
•    Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.
 
În perioada 05-08 noiembrie, pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 8 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer în municipiul Ploiești și localitățile Olari, Berceni, Albești-Paleologu, Blejoi, Bălțești, Ariceștii Rahtivani și Podenii Noi.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 3,5 ha.
 
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU PrahovaIntervenții relevante

29 Aug 2023 454

ISU Prahova Pompierii militari din județul Prahova au acționat în 105 misiuni

19 Jun 2023 719

ISU PrahovaFii informat și fii pregătit oriunde, oricând!

16 Jun 2023 682

ISU Prahova Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice

15 May 2023 604

ISU PrahovaLa locul evenimentului au fost mobilizate o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare

08 May 2023 543

ISU Prahova Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice

02 May 2023 559

ISU PrahovaAcțiunile pompierilor salvatori

25 Apr 2023 467

ISU PrahovaMisiuni relevante ale pompierilor prahoveni

24 Apr 2023 436

ISU PrahovaFii informat și fii pregătit oriunde, oricând!

20 Apr 2023 499

ISU Prahova Salvatorii prahoveni au fost la datorie în weekend de sărbătoare!

10 Apr 2023 569

ISU PrahovaIntervenții în sprijinul comunităților

04 Apr 2023 548

ISU PrahovaPompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 47 de situații de urgență

29 Mar 2023 568

ISU PrahovaPompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 44 de situații de urgență

16 Mar 2023 530

ISU PrahovaPompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 38 de situații de urgență

15 Mar 2023 555

ISU PrahovaBilanțul misiunilor pompierilor militari harghiteni, din ultimele 24 de ore

14 Mar 2023 688