ISU Prahova Buletin informativ -24.10.2022

BULETIN INFORMATIV
NR. 102 din 24 octombrie 2022
 
În perioada 21 – 24 octombrie, pompierii din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 106  misiuni, dintre care 35 au fost intervenții în situații de urgență, 68 urgențe medicale și 3 activități de îndrumare și control.
Echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și lichidarea a 19 incendii, dintre care 8 au fost incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere.
În acest interval, 77 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 9 accidente rutiere, în care au fost implicate 15 autoturisme și cei 28 de ocupanți ai acestora. În urma acestor evenimente, 5 victime au transportate de urgență la spital.
Cel mai grav accident s-a produs duminică pe autostrada A3, la kilometrul 63, ca urmare a unei coliziuni puternice dintre un autoturism și o autoplatformă. În eveniment au fost implicate 5 persoane, una dintre acestea fiind încarcerată și altele două în stare de inconștiență. Imediat, la locul accidentului au intervenit o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă, și o autospecială de primă intervenție și comandă, la care s-au alăturat două ambulanțe SAJ. Pentru gestionarea operativă a evenimentului, a intervenit și elicopterul SMURD. În cel mai scurt timp, salvatorii au reușit să extragă din autoturism persoana încarcerată și să îi acorde îngrijiri medicale. Printre victime s-a aflat și un copil în vârstă de aproximativ 3 ani, care era conștient și prezenta doar escoriații. Din nefericire, 2 persoane, femei de 27 de ani și, respectiv, 32 ani, se aflau în comă, fiind transportate de urgență la spital.
În săptămâna  17 – 21 octombrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfășurat 19 activități de informare,  acţiuni de control și de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unități de cultură și centre comerciale.
Pe timpul desfășurării acestor acțiuni au fost depistate 102 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 37 au fost soluționate pe timpul activităților. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 96 avertismente și 6 amenzi în cuantum de 25.001 lei. În urma controalelor, au fost depistate 2 unități care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
***
 
Pompierii prahoveni au fost în alertă încă de vineri, confruntându-se în acest sfârșit de săptămână cu un val de solicitări privind producerea de incendii, în mare parte fiind vorba despre incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere, dar și incendii de locuințe și anexe gospodărești. Din fericire, aceste evenimente nu au fost soldate cu victime.
Incendiile de vegetație uscată s-au produs în orașul Băicoi (10 mp), în municipiul Ploiești (200 mp), în comuna Blejoi (5000 mp), în comuna Păulești, DN1 (1000 mp), în comuna Puchenii Mari (1 ha) și în comuna Filipeștii de Târg (200 mp).
 

Atragem atenția populației cu privire la faptul că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodării și pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor!
Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

 
Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Le reamintim faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
 
De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
 
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic.
***
 
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor.
  Compartimentul Informare și Relații Publice  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU PrahovaIntervenții relevante

29 Aug 2023 433

ISU Prahova Pompierii militari din județul Prahova au acționat în 105 misiuni

19 Jun 2023 700

ISU PrahovaFii informat și fii pregătit oriunde, oricând!

16 Jun 2023 658

ISU Prahova Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice

15 May 2023 567

ISU PrahovaLa locul evenimentului au fost mobilizate o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare

08 May 2023 524

ISU Prahova Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice

02 May 2023 541

ISU PrahovaAcțiunile pompierilor salvatori

25 Apr 2023 449

ISU PrahovaMisiuni relevante ale pompierilor prahoveni

24 Apr 2023 417

ISU PrahovaFii informat și fii pregătit oriunde, oricând!

20 Apr 2023 477

ISU Prahova Salvatorii prahoveni au fost la datorie în weekend de sărbătoare!

10 Apr 2023 536

ISU PrahovaIntervenții în sprijinul comunităților

04 Apr 2023 524

ISU PrahovaPompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 47 de situații de urgență

29 Mar 2023 539

ISU PrahovaPompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 44 de situații de urgență

16 Mar 2023 509

ISU PrahovaPompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea a 38 de situații de urgență

15 Mar 2023 532

ISU PrahovaBilanțul misiunilor pompierilor militari harghiteni, din ultimele 24 de ore

14 Mar 2023 646