ISU Prahova Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice

BULETIN INFORMATIV
NR. 46 din 08 mai 2023
 
În ultimele 72 de ore, pompierii militari din județul Prahova au acționat în 119 misiuni, dintre care 30 au fost intervenții în situații de urgență și 89 urgențe medicale.
Echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 10 incendii (dintre care 3 au fost incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere), precum și în alte 4 intervenții în sprijinul comunităților, care au presupus deblocarea ușilor de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, salvarea unui animal și asistența unei persoane supraponderale.
În acest interval, 86 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 4 accidente rutiere, în care au fost implicate 7 autoturisme și cei 10 ocupanți ai acestora, dintre care 4 au fost transportați la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.
În săptămâna 08 - 14 mai 2023, inspectorii de prevenire au desfășurat 15 activități de informare, acţiuni de control și de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unități de cultură și centre comerciale.
Pe timpul desfășurării acestor acțiuni, au fost depistate 48 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 14 au fost soluționate pe timpul activităților. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 41 avertismente și 7 amenzi, în cuantum de 9.500 lei. Cu ocazia desfășurării controalelor, au fost organizate 4 exerciții cu 26 de persoane și 16 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 56 de persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, în orașul Sinaia, pentru verificarea rețelei de hidranți, precum și la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
***
Misiuni relevante:
 
  • Vineri dimineață, în jurul orei 07:00, pompierii din cadrul  Detașamentului de Pompieri Câmpina
au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un atelier de prelucrare a lemnului din localitatea Telega, strada Hodoi. La sosirea echipajelor de salvatori, focul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, pe aproximativ 200 mp. Pompierii au intervenit, progresiv, cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, iar după aproximativ două ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Cauza probabilă a incendiului a fost producerea unui scurtcircuit electric. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
  •   Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Vălenii de Munte au avut încă o noapte de foc. Sâmbătă, în jurul orei 03:00, a fost semnalată prin apel la numărul unic de urgență 112, producerea unui incendiu în localitatea Izvoarele. Imediat, la locul indicat s-au deplasat echipajele de pompieri cu 3 autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta la nivelul casei, la un atelier de mobilă și la anexele gospodărești, pe o suprafață de aproximativ 300 mp, fără posibilități de extindere la vecinătăți. Pompierii au depus eforturi pentru localizarea incendiului și au reușit să îi limiteze puterea de ardere și de propagare, suprafața afectată de flăcări fiind de aproximativ 400 mp. După o luptă asiduă cu flăcările, pompierii au lichidat incendiul și au stabilit drept cauză probabilă de incendiu efectul termic al curentului electric, determinat de existența unui conductor electric defect sau neizolat corespunzător față de materiale combustibile. În urma acestui eveniment, proprietarii au suferit atacuri de panică, fiind asistați medical de către echipajul SMURD.
 
Pentru evitarea izbucnirii unor incendii în urma exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor şi receptoarelor electrice, se interzice:
- folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, având conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, doze sau derivaţii fără capace;
- folosirea siguranţelor supradimensionate la tablourile de distribuţie;

- executarea instalaţiilor electrice pe elemente de construcţie din materiale combustibile, acestea constituind un risc ridicat de incendiu;
- utilizarea în stare defectă a instalaţiilor şi receptoarelor electrice;
- racordarea de consumatori electrici având puterile electrice însumate peste puterea electrică proiectată a instalaţiei de alimentare;

 - executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie la instalaţiile electrice de către personal necalificat şi neautorizat;
- folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice direct în priză;
- utilizarea, în tablourile electrice, a siguranţelor improvizate, prin înlocuirea fuzibilului calibrat ars cu fire din liţă. În vederea utilizării în siguranţă a instalaţiilor electrice, periodic, se vor efectua lucrări de întreţinere a acestora.
  •  
Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând!
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )
***
 
Unitățile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.                         
                                                                                  
  Compartimentul Informare și Relații Publice  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Prahova Pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice

02 May 2023 558