MAEMinisterul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Africii

25 mai 2023
 
Comunicat de presă
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Africii
 
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unității africane și al importanței continentului african la nivel global.
Desfășurat în acest an la nivel internaţional sub motto-ul "Accelerarea implementării Acordului african continental de liber-schimb" (AfCFTA), evenimentul marchează importanța acordată de Uniunea Africană și de statele sale membre dimensiunii economice a cooperării intra-africane, ca fundament al unei dezvoltări economice durabile și al unui viitor mai promițător pentru tinerele generații de pe întreg continentul.
Punerea în aplicare a zonei continentale africane de liber-schimb reprezintă o oportunitate unică nu doar pentru Africa, ci și pentru Europa, în direcția aprofundării comerțului bi-regional, promovării investițiilor externe și realizării unei integrări economice favorabile dezvoltării durabile și incluziunii sociale.
Ca stat membru al Uniunii Europene ce cunoaște pe deplin beneficiile proceselor de integrare regională și de creștere a conectivității intra-regionale, România rămâne angajată în promovarea inițiativelor și proiectelor care să permită creșterea și dezvoltarea continentului african. În acest context, susținerea păcii și stabilității în Africa și oferirea de șanse tinerilor africani, prin acces la educație, reprezintă elemente definitorii ale acțiunii României în raport cu statele africane.
Aceste aspecte au fost reliefate și în cadrul întâlnirii pe care ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut-o cu grupul ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București, la 19 mai 2023 (https://www.mae.ro/node/61895) și vor constitui elemente definitorii ale viitoarei strategii a României pentru Africa, în curs de finalizare la nivelul instituțiilor românești abilitate, sub coordonarea MAE.
Informații suplimentare:
Zona de liber-schimb continentală africană este un pact comercial ambițios, care vizează crearea unei piețe unice pentru bunuri și servicii, prin aprofundarea integrării economice a continentului african. Implementarea deplină a AfCFTA va conduce la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume.
54 din cele 55 de state membre ale Uniunii Africane sunt semnatare ale Acordului. Secretariatul AfCFTA s-a stabilit în august 2020 la Accra (Ghana), iar Secretar General a fost ales Wamkele Mene (Africa de Sud), cu un mandat de patru ani.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.