MApNZiua Independenței Naționale a României

  Nr. 170
9 mai 2023
 
Ziua Independenței Naționale a României
 
            Ziua Independenței Naționale a României va fi sărbătorită la București miercuri, 10 mai, începând cu ora 10.00, printr-o ceremonie care va avea loc la Monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Universității Naționale de Apărare, în prezența secretarului de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.
            Ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori vor avea loc, de asemenea, în colaborare cu autoritățile locale, în municipiile reședință de județ și localitățile din țară unde sunt monumente dedicate evenimentului.
***
            Proclamarea independenţei de stat a reprezentat încununarea eforturilor politice și diplomatice întreprinse în acei ani pentru emanciparea României de sub suzeranitatea otomană.
            La 10 mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent. Independenţa astfel proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul și sacrificiile armatei române care, în perioada aprilie 1877-februarie 1878, a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman.
            Prin semnarea Tratatului de la Berlin, în iulie 1878, independența de stat a României  a fost recunoscută oficial, consolidând astfel drumul spre făurirea și desăvârșirea statului unitar român și evoluția spre modernizare a țării noastre.
 
            Biroul de presă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Ceremonii organizate cu ocazia sărbătoririi zilelor de 9 și 10 Mai

06 May 2022 1246

Vasile Dîncu, mesaj de Ziua Veteranilor de Război „Punem eroii înaintea noastră și Țara înaintea tuturor!”

29 Apr 2022 1162