MCSI Internet gratuit la Biblioteca Judeţeană Târgu Mureş

Bucureşti, 7 aprilie, 2011. Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Dorin Florea, primarul oraşului Tîrgu Mureş au anunţat astăzi instalarea unui nou serviciu de acces public şi gratuit la internet prin Wi-Fi în cadrul Bibliotecii Judeţene.

În cadrul evenimentului au fost prezenţi: Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Dorin Florea, Primarul Târgu Mureş,Lokodi Edita Emoke, Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Marius Pașcan, Prefectul judeţului Mureşşi Sylvia Mathews Burwell, Preşedinta Programului de Dezvoltare Globală al Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

Prin intermediul acestui serviciu, Biblioteca Judeţeană Târgu Mureş devine un centru de acces gratuit la internet pentru toţi locuitorii oraşului Târgu Mureş. Primăria va prelua în totalitate plata costurilor lunare pentru conexiunea la internet, aceasta fiind o măsură în premieră naţionala de implicare a autorităţilor locale.

"Bibliotecile Publice înseamna acces la informaţie, iar programul Biblionet este unul practic, care ne ajută atât în alfabetizarea digitală a populaţiei, cât şi în extinderea accesului la internet, etape semnificative pe care România trebuie sa le parcurgă în viitorul apropiat" , a declarat Ministrul Valerian Vreme în cadrul evenimentului.

"Suntem deosebit de încântaţi de implicarea autorităţilor locale din Tîrgu Mureş pentru programul Biblionet, finanţat de către Fundaţia Gates, ce dotează bibliotecile publice cu tehnologie modernă. De la începutul acestui program în România, este prima iniţiativă de acest gen din partea unei Primării. Sprijinul la nivel naţional şi local pentru accesul cetăţenilor la tehnologie este esenţial pentru ca bibliotecile publice în România să îşi deservească cât mai bine comunităţile din care fac parte." a afirmat Sylvia Mathews Burwell, Preşedinta Programului Dezvoltare Globală, Fundaţia Bill & Melinda Gates.

„Investiţia programului Biblionet în resurse umane şi tehnologice pentru un sistem de biblioteci publice moderne cu acces gratuit la internet şi informaţie este foarte importantă pentru Tîrgu Mureş și pentru tot județul. Cu atât mai mult în contextul în care municipiul nostru îşi propune să devină primul oraş digital din România, un exemplu de implementare a sistemelor moderne de interoperare electronică atât pentru sectorul public, cât şi cel privat, şi de folosire a resurselor electronice în dialogul cu cetăţenii", a declarat Primarul Dorin Florea.

Programul Biblionet a presupus până în acest moment în Judeţul Mureş dotarea cu 99 de calculatoare a 21 de biblioteci, inclusiv Biblioteca Judeţeană. Valoarea investiţiei în echipamente de hardware, software şi în sesiunile de instruitre destinate bibliotecarilor se ridică la aproximativ 172.000 de dolari.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari acordaţi cetăţenilor români pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Fundaţia Bill & Melinda Gates este cea mai mare fundaţie corporatistă din lume. La finalul anului 2010, Fundaţia înregistra 891 de angajaţi, fonduri în valoare de 36,74 miliarde de dolari şi a acordat programe de finanţare nerambursabilă (granturi) în valoare totală de 24,45 miliarde de dolari. Numai în 2010, Fundaţia Bill & Melinda Gates a oferit aproximativ 2,6 miliarde de dolari sub formă de granturi şi alte contribuţii caritabile.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 429

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 555

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 441

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 550

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 426

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 774

Spectacol în premieră, la Teatrul Jean Bart din Tulcea - „Scrisoarea unei necunoscute”, de Stefan Zweig

04 Apr 2024 613

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 707

Premieră pentru justiția din Dobrogea! Curtea de Apel Constanța analizează mâine cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

31 Mar 2024 846

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 893

Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

28 Mar 2024 475

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 880

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 1131

Farul Constanța Ionuț Cojocaru, borne de neuitat în Giulești. Acolo a debutat la seniori și tot acolo a fost, apoi, în premieră titular. Cu victorii! (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 815

CSM Constanța Baschetbalistele, o nouă mare performanță. Au cucerit Cupa României! „Un succes istoric“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1387