Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publice Comunicate

Proiectul MDRAP privind descentralizarea se apropie de forma finala

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a organizat marti, 15 octombrie a.c., o noua runda de discutii pentru definitivarea proiectului legislativ aferent procesului de descentralizare.
 
La intalnirea cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea, au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale, respectiv o delegatie condusa de Klaus Johannis, alaturi de ministri si reprezentanti ai ministerelor pentru care nu se stabilise, la intalnirea precedenta, care atributii se transfera la nivel local.
 
„Decizia politica este ferma, procesul de descentralizare este necesar. In acelasi timp, un proces de descentralizare este un proces continuu, pentru ca asa este caracterizat un sistem public. Al treilea lucru: nu vom descentraliza competente de la nivelul central decat dupa ce suntem foarte siguri, pe de o parte, ca procesul respectiv este oportun, iar, pe de alta parte, ca o competenta transferata nu afecteaza calitatea serviciului public respectiv furnizat cetateanului.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la inceputul intalnirii.
 
In urma discutiilor, au fost stabilite noi propuneri pe care MDRAP le va include in proiectul legislativ, respectiv transferul la nivel local a urmatoarelor atributii si institutii, gestionate in prezent de ministere:
- activele Ministerului Tineretului si Sportului din categoria sali de sport, tabere etc.;
- activele Ministerului Educatiei Nationale (cluburi de elevi, palatele copiilor etc.).
Totodata, s-a convenit ca participantii la intalnire vor sustine ca serviciile de Ambulanta sa nu fie descentralizate, iar, in ceea ce priveste agentiile de ocupare a fortei de munca si agentiile pentru prestatii sociale, decizia va fi luata la o intalnire ulterioara, dupa discutia cu ministrul de resort.
 
„Nu dorim sa fortam descentralizarea, ci vrem o descentralizare care are sens. Acolo unde nu suntem lamuriti, in acele domenii unde nu suntem convinsi ca acum trebuie facuta o descentralizare, nu vom face acest pas.”, a afirmat Klaus Johannis.
 
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a clarificat si cateva principii generale ale proiectului:
„Nu se are in vedere adoptarea unei ordonante de urgenta in ceea ce priveste descentralizarea si statul nu pierde, in mod clar, atributiile de politica nationala. Dimpotriva: politicile nationale, coordonarea si monitorizarea lor, umarirea implementarii programelor nationale, atributiile de inspectie si control raman la structurile centrale, la nivelul ministerelor”. 
 
Totodata, propunerea participantilor la discutii este ca, pentru anul 2014, sumele prevazute in bugetul fiecărui minister pentru institutiile si atributiile care vor fi descentralizate sa fie prevazute distinct, ca anexe la bugetul de stat, astfel incat, odata cu transferul institutiei la nivel local, sa poata fi realizat si transferul surselor de finantare. Pentru anul 2015, vor fi stabilite prin act normativ, pe parcursul anului viitor, costuri-standard pentru fiecare atributie descentralizata, astfel incat, in fiecare an, prin bugetul de stat sa fie asigurate sumele respective.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Alertă la Mangalia. Două persoane împuşcate, una decedată (galerie foto + video)

19 Aug 2019 9309

UPDATE Accident soldat cu două victime, la ieşire din Mangalia

19 Aug 2019 437

Incendiu în cimitirul din Făurei, județul Constanța

18 Aug 2019 385

Accident rutier în Eforie Nord. O victimă

18 Aug 2019 757

Carambol cu trei autoturisme şi o motocicletă, pe Autostrada Soarelui (galerie foto)

18 Aug 2019 1473

Pieton constănțean, accidentat pe strada Soveja

17 Aug 2019 601

Intervenție Artemis Yacht rămas fără cârmă pe mare

17 Aug 2019 455

Accident rutier cu o victimă, pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Constanța

17 Aug 2019 597

Incendiu de vegetație la ieșire din Mihail Kogălniceanu, spre Cuza Vodă

16 Aug 2019 400

UPDATE Scandal cu focuri de armă în Mamaia (galerie foto + video)

16 Aug 2019 9485

Alertă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. O persoană a fost rănită după ce un acvariu s-a spart (galerie foto + video)

15 Aug 2019 5358

Persoană, scoasă din mare inconștientă, pe plaja Acapulco din Eforie Nord

15 Aug 2019 1013

Pericol de incendiu Maşină cuprinsă de fum, pe strada Nicolae Iorga din Constanţa (video)

14 Aug 2019 452

S-au blocat în liftul unui renumit hotel din Mangalia. Intervin pompierii ISU Dobrogea

13 Aug 2019 1101

Ofiţerul de la Operaţiuni Speciale Constanţa acuzat de divulgarea informaţiilor secrete, achitat

13 Aug 2019 954