Proiectul MDRAP privind descentralizarea se apropie de forma finala

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a organizat marti, 15 octombrie a.c., o noua runda de discutii pentru definitivarea proiectului legislativ aferent procesului de descentralizare.
 
La intalnirea cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea, au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale, respectiv o delegatie condusa de Klaus Johannis, alaturi de ministri si reprezentanti ai ministerelor pentru care nu se stabilise, la intalnirea precedenta, care atributii se transfera la nivel local.
 
„Decizia politica este ferma, procesul de descentralizare este necesar. In acelasi timp, un proces de descentralizare este un proces continuu, pentru ca asa este caracterizat un sistem public. Al treilea lucru: nu vom descentraliza competente de la nivelul central decat dupa ce suntem foarte siguri, pe de o parte, ca procesul respectiv este oportun, iar, pe de alta parte, ca o competenta transferata nu afecteaza calitatea serviciului public respectiv furnizat cetateanului.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la inceputul intalnirii.
 
In urma discutiilor, au fost stabilite noi propuneri pe care MDRAP le va include in proiectul legislativ, respectiv transferul la nivel local a urmatoarelor atributii si institutii, gestionate in prezent de ministere:
- activele Ministerului Tineretului si Sportului din categoria sali de sport, tabere etc.;
- activele Ministerului Educatiei Nationale (cluburi de elevi, palatele copiilor etc.).
Totodata, s-a convenit ca participantii la intalnire vor sustine ca serviciile de Ambulanta sa nu fie descentralizate, iar, in ceea ce priveste agentiile de ocupare a fortei de munca si agentiile pentru prestatii sociale, decizia va fi luata la o intalnire ulterioara, dupa discutia cu ministrul de resort.
 
„Nu dorim sa fortam descentralizarea, ci vrem o descentralizare care are sens. Acolo unde nu suntem lamuriti, in acele domenii unde nu suntem convinsi ca acum trebuie facuta o descentralizare, nu vom face acest pas.”, a afirmat Klaus Johannis.
 
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a clarificat si cateva principii generale ale proiectului:
„Nu se are in vedere adoptarea unei ordonante de urgenta in ceea ce priveste descentralizarea si statul nu pierde, in mod clar, atributiile de politica nationala. Dimpotriva: politicile nationale, coordonarea si monitorizarea lor, umarirea implementarii programelor nationale, atributiile de inspectie si control raman la structurile centrale, la nivelul ministerelor”. 
 

Totodata, propunerea participantilor la discutii este ca, pentru anul 2014, sumele prevazute in bugetul fiecărui minister pentru institutiile si atributiile care vor fi descentralizate sa fie prevazute distinct, ca anexe la bugetul de stat, astfel incat, odata cu transferul institutiei la nivel local, sa poata fi realizat si transferul surselor de finantare. Pentru anul 2015, vor fi stabilite prin act normativ, pe parcursul anului viitor, costuri-standard pentru fiecare atributie descentralizata, astfel incat, in fiecare an, prin bugetul de stat sa fie asigurate sumele respective.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3846

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1488

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1730

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1383

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 468

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 877

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1100

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 621

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 732

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 848