Domestos și M.E.C.T.S. continuă lecţia despre igienă în şcoli şi gradiniţe

image001_resize.jpgMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului împreună cu Domestos, răspund apelului deschis de specialişti cu privire la pericolele provocate de lipsa igienei în România

Domestos, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, continuă proiectul educaţional „Igiena acasă şi la şcoală". În anul şcolar 2011 - 2012, programul, aflat la a treia ediţie, se desfășoară în 10 judeţe din ţară: Bucureşti, Călărași, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Olt, Tulcea și Vâlcea, implicând peste 30.000 de copii din 200 de şcoli şi 200 de grădiniţe.

„Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului încurajează acest demers datorită succesului pe care l-au înregistrat etapele trecute, cât și datorită impactului pe care proiectul educațional îl are pe termen lung asupra generațiilor de copii. În ceea ce privește respectarea normelor de igienă și menținerea sănătății, societatea românească este una vizibil anacronică. Vulnerabili în fața acestor riscuri sunt copiii, motiv pentru care existența unui program care să îi educe și responsabilizeze este deosebit de importantă", spune Rodica Cherciu, Inspector General, Direcția Educație și Învățare pe tot Parcursul Vieții din cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

rodica_cherciu_r1.jpg„Fiecare ediție a campaniei Igiena acasă și la școală este o dovadă că acest gen de proiecte au un impact social puternic și durabil, că pot fi mult îndrăgite atât de copii, cât și de cadre didactice și părinți. Suntem foarte plăcut impresionați de seriozitatea și devotamentul cu care se implică acești copii; au o forță creatoare admirabilă și credem, sincer, că putem oricând învăța de la ei. Privindu-i, ne convingem că proiectul este unul foarte valoros. Alături de Ministerul Educației, avem încrederea că, peste ani, eforturile noastre vor fi meritat, că vom fi participat la educarea unor generații responsabile" spune Diana Stan, SBM HHC la Unilever South Central Europe.

Educația despre igienă este foarte importantă în rândul copiilor, deoarece la vârsta fragedă este cel mai ușor să deprindă obiceiuri corecte în ceea ce privește igiena personală și colectivă. Părinții și profesorii joacă un rol important în transmiterea acestora, ajutând astfel la diminuarea riscului de îmbolnăvire.

"Este esențial să ne învățăm copiii să respecte regulile elementare de igienă; în felul acesta îi putem feri de un număr mare de afecțiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afecțiunile gastro-intestinale care, din păcate, apar destul de frecvent la vârsta copilăriei. În plus, le formăm deprinderi corecte, pe care le vor aplica și ca oameni adulți", spune Dr.Corina Zugravu, Medic Primar Igienă și Alimentație, Institutul de Sănătate Publică București.

În premieră, în cea de-a treia etapă a proiectului „Igiena acasă şi la şcoală" (www.zeromicrobi.ro) sunt invitați să participe şi copii din ciclul gimnazial (10-14 ani), cerințele fiind special dezvoltate pentru nivelul lor de vârstă și de cunoștințe. Având în vedere nivelul implicării copiilor din clasele I-IV și materialele extrem de creative pe care aceștia le-au realizat, trecerea către o nouă grupă de vârstă a venit ca un pas normal în dezvoltarea proiectului.

Una dintre principalele inițiative ale ediției din acest an este crearea unei legături mai strânse între copii, cadre didactice și părinți, aceștia din urmă având un rol deosebit de important în educarea și responsabilizarea celor mici. Astfel, invitația adresată părinților de a lua parte la activitățile propuse, este o încercare de a-i implica activ și conștient în creșterea proprilor copii. Tot pentru părinți, Domestos a deschis o secțiune separată pe site-ul www.zeromicrobi.ro, pentru a-i putea încuraja și susține pe copii pe tot parcursul desfășurării campaniei.

„În această nouă etapă a proiectului am decis împreună cu Domestos, că este important să implicăm și copii mai mari, care au deja cunoștintele de bază cu privire la igienă, și reprezintă un exemplu pentru ceilalţi elevi. Astfel, în această etapă, propunem și o nouă metodă educativă, respectiv transmiterea cunoştinţelor de la elev la elev. În acest fel, asigurăm un mediu de lucru interactiv în care crește implicarea copiilor și care ajută la determinarea abilităților de lider în cadrul grupului, precum și responsabilizarea de a duce la bun sfârșit sarcinile de lucru", spune Rodica Cherciu, Inspector General, Direcția Educație și Învățare pe tot Parcursul Vieții din cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Cunoscând preocupările copiilor, Domestos le propune acestora să își exerseze abilitățile creative, practice și participative în mod productiv, spre câștigul lor personal și colectiv. Caracterul competitiv al acestei campanii are rolul de a-i motiva pe copii, de a-i stimula să interacționeze sănătos în cadrul echipelor lor și de a le crea caractere puternice și încrezătoare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 484

Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

28 Mar 2024 372

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 597

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 938

Farul Constanța Ionuț Cojocaru, borne de neuitat în Giulești. Acolo a debutat la seniori și tot acolo a fost, apoi, în premieră titular. Cu victorii! (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 719

CSM Constanța Baschetbalistele, o nouă mare performanță. Au cucerit Cupa României! „Un succes istoric“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1277

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” (GALERIE FOTO)

09 Mar 2024 812

MApN Acord, în premieră, între Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc cu privire la cooperarea în domeniul militar și tehnic

28 Feb 2024 337

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul de Stat Constanța Sold-out la spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, montat de regizorul Andrei Șerban (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 753

A murit Mioara Roman!

23 Feb 2024 1249

„A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare în regia lui Andrei Șerban – premieră la Teatrul de Stat Constanța

21 Feb 2024 803

Record de participanți la UNTOLD Dubai! Ce vedete au urcat pe scena festivalului (GALERIE FOTO)

19 Feb 2024 607

Guvern Premierul Ciolacu anunță reorganizarea a încă două ministere

16 Feb 2024 781

Premieră Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Decizia, atacată la instanța superioară (RECHIZITORIU)

15 Feb 2024 871

CSM Constanța natație Patrick Dinu, record personal la Campionatul Mondial

15 Feb 2024 815