Ministerul Justiţiei Punem în dezbatere publică un proiect de lege aşteptat şi necesar mediului de afaceri

  • Ministerul Justitiei a finalizat și pune în dezbatere publică proiectul de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind  restructurarea și insolvența. Acesta vine cu o regândire structurală și conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenței – a precizat ministrul Justiției.

Întrucât acest mecanism, în reglementarea în vigoare, s-a dovedit ineficient și neatractiv, se propun prin proiectul de lege proceduri clare, simple și eficiente, care să încurajeze companiile și creditorii să apeleze la restructurare încă de la primele semne de dificultate.  Cresc, astfel,  șansele de redresare a afacerilor, sunt salvate locuri de muncă și valoarea din companiile românești.

Proiectul prevede o nouă procedură pre-insolvență, în cea mai mare parte a sa extrajudiciară, acordul de restructurare preventivă, și reconstruiește, în lumina standardelor Directivei, concordatul preventiv. Suspendarea pe o perioadă determinată a executărilor silite, regula păstrării de către debitor a administrării afacerii, cerințe de vot echilibrate, procedură suplă de confirmare de către instanță a rezultatelor negocierilor sunt doar câteva dintre instrumentele care ne așteptăm să aducă eficienţă acestor proceduri. Sunt create, în spiritul Directivei, garanții adecvate pentru creditori, care să le confere încredere pentru a finanța o restructurare a afacerii şi să le asigure o recuperare a creanțelor superioară celei din insolvență.

Ministerul Justiției va susține adoptarea cu celeritate a acestei legislații privind procedurile de restructurare și va sprijini crearea mecanismului de avertizare timpurie a debitorilor aflați în dificultate.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial Desființarea Secției Speciale, în dezbatere publică. Cine și cum îi va ancheta pe membrii CSM! (DOCUMENT)

21 Jan 2022 571

Nicolae Ciucă Guvernul va adopta săptămâna viitoare măsurile pregătite în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze (VIDEO)

19 Jan 2022 488

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, două proiecte în transparență decizională. Ajutoare de mii de euro pentru fermieri

10 Jan 2022 497

CJC organizează dezbatere publică pe Regulamentul de adăpostire a animalelor de pe raza județului Constanța, ce fac obiect al unui ordin de plasare în adăpost

07 Jan 2022 881

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 1347

Dezbatere publică pentru blocurile de 11 etaje, ridicate de Sunrise Tours SRL, la Constanța. Când va avea loc

23 Dec 2021 1256

Constanța Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea regulamentului pentru acces în Zona Peninsulară, în dezbatere publică

14 Dec 2021 553

Ce se construiește Undă verde de la primărie pentru blocul ridicat de Cupa International pe șoseaua Mangaliei, din Constanța

13 Nov 2021 1156

USR Constanța nu este de acord cu taxa pentru întreținerea spațiilor verzi. „Nu am fost consultați de primar"

11 Nov 2021 928

Din 2022, constănțenii vor plăti taxă pentru îngrijirea spațiilor verzi. Crește și taxa pentru parcarea rezidențială! (DOCUMENT)

11 Nov 2021 6163

Tarifele și taxele pentru anul 2022, instituite de Consiliul Județean Constanța și de instituțiile subordonate, lansate în consultare publică

11 Nov 2021 1266

Ce se construiește Un PUD pentru construire showroom, birouri și hală depozitare, lansat în dezbatere publică de Primăria Constanța (document)

29 Sep 2021 1655

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei culturale a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031, în consultare publică!

28 Sep 2021 714

Constănțeanul supărat. Regulamentul trotinetelor electrice. Consultări publice, de sanchi. Părerile cetățenilor nu sunt luate în considerare!

09 Sep 2021 2884

Creșele vor putea fi preluate de către grădinițele cu program prelungit. Proiectul este în dezbatere publică (document)

28 Aug 2021 1459