Ministerul Justiţiei Punem în dezbatere publică un proiect de lege aşteptat şi necesar mediului de afaceri

  • Ministerul Justitiei a finalizat și pune în dezbatere publică proiectul de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind  restructurarea și insolvența. Acesta vine cu o regândire structurală și conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenței – a precizat ministrul Justiției.

Întrucât acest mecanism, în reglementarea în vigoare, s-a dovedit ineficient și neatractiv, se propun prin proiectul de lege proceduri clare, simple și eficiente, care să încurajeze companiile și creditorii să apeleze la restructurare încă de la primele semne de dificultate.  Cresc, astfel,  șansele de redresare a afacerilor, sunt salvate locuri de muncă și valoarea din companiile românești.

Proiectul prevede o nouă procedură pre-insolvență, în cea mai mare parte a sa extrajudiciară, acordul de restructurare preventivă, și reconstruiește, în lumina standardelor Directivei, concordatul preventiv. Suspendarea pe o perioadă determinată a executărilor silite, regula păstrării de către debitor a administrării afacerii, cerințe de vot echilibrate, procedură suplă de confirmare de către instanță a rezultatelor negocierilor sunt doar câteva dintre instrumentele care ne așteptăm să aducă eficienţă acestor proceduri. Sunt create, în spiritul Directivei, garanții adecvate pentru creditori, care să le confere încredere pentru a finanța o restructurare a afacerii şi să le asigure o recuperare a creanțelor superioară celei din insolvență.

Ministerul Justiției va susține adoptarea cu celeritate a acestei legislații privind procedurile de restructurare și va sprijini crearea mecanismului de avertizare timpurie a debitorilor aflați în dificultate.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 411

Dispută între Ministerul Educaţiei, profesori şi părinţi pe tema supravegherii video în şcoli

05 Apr 2024 581

Dezbatere publică, la APM Constanța Eolenerg Project SRL va construi o centrală electrică eoliană în comuna Săcele

19 Mar 2024 521

Rezultatul informării și consultării PUZ, iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa

19 Mar 2024 902

Modificarea OUG ce prevede plafonarea prețurilor la energie, în dezbatere publică. Ce propune Ministerul Energiei

15 Mar 2024 517

Constanța Celco SA extinde zona de exploatare la cariera Tașaul-Corbu. Când are loc dezbaterea publică?

12 Feb 2024 715

Când are loc dezbaterea publică a PUZ-ului iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

10 Feb 2024 1081

LIVE TEXT. Constanța Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 947

Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia

04 Feb 2024 720

Condițiile de închiriere pentru apartamentele și garsonierele ANL se modifică

18 Jan 2024 925

Live-TEXT+VIDEO Dezbatere publică organizată de USR și Forța Dreptei. Legea 154/2021 nu este pusă în aplicare! (FOTO+VIDEO)

17 Jan 2024 2700

Medicii de familie din județul Tulcea se pregătesc de protest

17 Jan 2024 650

Dezbatere publică organizată de USR Constanța și Forța Dreptei pentru a se găsi soluții cu privire la aplicarea Legii 154

15 Jan 2024 1149

Propunere legislativă privind interzicerea accesului la demnităţi şi funcţii publice pentru cei care au făcut parte din structurile regimului comunist

07 Jan 2024 764

Proiect Lucrătorii fostei Securităţii nu pot candida la funcţii publice; foştii membri ai CC - fără onoruri militare

04 Jan 2024 1121