28 Mai - Ziua Internationala de Actiune pentru Sanatatea Femeilor

Decizia de a lansa o Campanie pentru sanatatea femeilor, in special pe tema mortalitatii materne, a fost luata pe data de 28 Mai 1987, in cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internationale pentru Sanatatea Femeilor din Costa Rica. De atunci, organizatiile de femei din toata lumea desfasoara anual, diverse activitati pentru a scoate in evidenta probleme majore legate de aceast subiect dureros.

Anul acesta, tema Chemarii la Actiune lansata de Women,s Global Network for Reproductive Rights (Reteaua Internatională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii) este: "Obiectivul de Dezvoltare al Mileniului 5b ,nu va fi uitat! " cu referire la Accesul Universal la Sanatatea Reproducerii.

O suta optzeci si noua de state membre ale Natiunilor Unite, incluzand si Romania, au adoptat la Summitul Mileniului, (septembrie 2000), prin Rezolutia Nr. 55/2 - Declaratia Mileniului cu cele opt obiective.

Obiective de Dezvoltare ale Mileniului sunt menite sa creeze pana in 2015, o lume cu mai putina saracie si boli, cu o rata scazuta a mortalitatii materne si infantile, sa asigure accesul la educatie al tuturor copiilor si un mediu inconjurator mai curat si mai sanatos.

Ziua Internationala de Actiune pentru Sanatatea Femeii a fost marcata pentru prima data in Romania, la Constanta, in anul 2002, prin activitatile organizate de Liga Femeilor Constanta, in cadrul Coalitiei pentru o Comunitate Sanatoasa. Tema chemarii la actiune de atunci a fost "DREPTUL la Sanatate , un drept civil".

Au urmat actiuni dedicate acestei zile, in 2003, sub motto-ul "Guverne asumati-va responsabilitatea pentru sanatatea femeii", in 2005 - "Violenta Domestica o problema stringenta de sanatate la nivel mondial" si in 2007 - "Avortul in conditii sigure, protejeaza sanatatea femeii".

In 2010, Liga Femeilor Constanta si-a propus sa organizeze o serie de actiuni menite sa atraga atentia asupra zile internationale si a istoricului ei, urmarind totodata sa creasca gradul de informare a unui numar cat mai mare de femei si adolescenti, privind obiectivele mileniului si rezultatele aplicarii acestora la nivel national si local. Tema chemarii la actiune de anul acesta este Obiectivul nr. 5 de Dezvoltare al Mileniului - "Sanatatea materna si accesul universal la sanatatea reproducerii- nu va fi uitat".

Partenerul principal in organizarea activitatilor este Biblioteca Judeteana "I. N. Roman" din Constanta, proiectul constituind totodata, un model de implicare a bibliotecilor, ca si spatiu public, in problemele comunitatii.

Pe data de 28 Mai, intre orele 10-11, voluntari ai Ligii Femeilor si ai organizatiilor partenere - Colegiul National Economic "Carol", World Vision Romania - Biroul Zonal Constanta, Crucea Rosie, Liga Femeilor Musulmane" - vor imparti materiale informative legate de Obietivele de Dezvoltare ale Mileniului si de sanataea femeilor, in fata la City Mall.

In aceeiasi zi, la Colegiul national Economic "Carol" din Constanta, in cadrul orelor de biologie, vor fi prezentate unui numar de 100 elevi, Obiectivele Mileniului ,chemarea la actiune lansata de WGNRR si probleme legate de planificare familiala si contraceptive, in contextul in care o tinara de 15 ani a murit in urma unui avort efectuat la Spitalul de Urgenta Constanta.

Pe data de 30 Mai, orele 14, va avea loc o sesiune de informare pentru femeile si adolescentele din comuna Cogealac, la Centrul Comunitar World Vision din aceasta comuna.

Seria de activitati desfasurate pentru a marca si in Judetul Constanta, aceasta zi importanta pentru toate fetele si femeile, va culmina prin organizarea pe data de 3 Iunie, in incinta Bibliotecii Judetene "I. N. Roman", a doua evenimente: o masa rotunda si o conferinta de presa pe tema "Oiectivele de Dezvoltare ale Mileniului". In cadrul mesei rotunde se vor prezenta: rolul bibliotecii ca spatiu public, in dezbaterea problemelor comunitatii, programul "BIBLIONET", un scurt istoric asupra zilei de 28 Mai, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, realizari pe plan national si local privind SR si sanatatea materna, informare privind starea de sanatate din judetul Constanta. In holul bibliotecii se va organiza o mini expozitie cu imagini de la actiunile dedicate zilei de 28 Mai, organizate in anii precedenti, precum si un mini targ de sanatate.

Prezentam spicuiri din "Chemarea la Actiune" de anul acesta:

CHEMAREA LA ACŢIUNE 2010 A WGNRR (Reteaua Internatională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii)

Mobilizarea globală şi locală pentru acces universal la sănătatea reproducerii : Obiectivul 5b de Dezvoltare al Mileniului nu va fi uitat!

Cu toate că urmările pentru femei şi afectarea comunităţilor nu poate fi oglindită real în cifre este bine de ştiut că:

- 76 mil. femei din sudul sărac al ???????? au sarcini nedorite în fiecare an;

- 19 mil. femei recurg la avorturi nesigure;

- 98 % dintre avorturile nesigure apar în ţările care au legi restrictive privind dreptul la avort;

- 66500 - 70000 femei mor în fiecare an datorită complicaţiilor cauzate de avorturile nesigure ;

- una din şase femei ( din care 1/3 sunt tinere între 15 şi 24 ani) doreşte să-şi amâne următoarea sarcină sau chiar să nu mai aibă copii. Totuşi ele nu pot avea acces la serviciile contraceptive sau de avort de care au nevoie.

În următorii cinci ani, Reteaua Internatiaonala a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii va acţiona în sensul reunirii tuturor guvernelor care au aderat la angajamentele pentru accesul universal la sănătatea reproducerii ca state care au imbratisat Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi au luat parte la Conferinţa Internaţionala pentru Populaţie şi Dezvoltare.

Este deja cunoscută necesitatea implicării actorilor societăţii civile alături de oficialii guvernamentali şi de instituţiile internaţionale pentru asigurarea îndepliniriiObiectivelor Mileniului. Totuşi, activiştii comunitari şi organizaţiile non-guvernamentale semnalează continuu dificultatea de a reuşi să se facă auziţi sau de a incorpora aceste iniţiative în programe guvernamentale dedicate specific implementării obiectivului 5b.

Trebuie ca împreună să facem posibil un viitor în care drepturile şi sănătatea reproducerii să devină o realitate la nivel global.

Paşii concreţi pe care WGNRR îi solicită guvernelor naţionale pentru implementarea ODM, până în 2015, sunt :

- reformarea legilor privind sănătatea reproducerii şi drepturile sexuale;

- asigurarea accesului la toate mijloacele contraceptive;

- asigurarea accesului la servicii de informare privind avortul legal şi sigur;

- asigurarea informării şi serviciilor privind contracepţia şi avortul;

- dezvoltarea unor programe educaţionale comprehensive în şcoli cu privire la sănătatea reproducerii;

- implementarea mecanismelor de monitorizare şi evaluare.

În toată lumea, oamenii, indiferent de sex sau vârstă, nu sunt dispuşi să rămână indiferenţi atunci când lipsa accesului la avort sigur şi la metode contraceptive afectează sănătatea şi bunăstarea surorilor, prietenelor si partenerelor noastre!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1205

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1248

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1286

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1218

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1379

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1515

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1976

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1583

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1527

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1449

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1622

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1865

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3793

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3129

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6199