După nuvela “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici Gérard Depardieu şi Harvey Keitel, într-un film românesc

După nuvela “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici

Gérard Depardieu şi Harvey Keitel, într-un film românesc

26 februarie 2013, București

Condamnat la viaţă (A Farewell To Fools) este o adaptare după nuvela “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici, un film românesc care aduce laolaltă nume mari din cinematografia naţională şi internaţională, precum Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu. Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian. Filmul este produs de Giuliano Doman pentru Family Film.

Condamnat la viaţă va avea premiera oficială pe 14 martie la Grand Digiplex. Din 15 martie, filmul va intra în cinematografele din Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Craiova, Tîrgu Jiu, Călăraşi, Tîrgu Mureş, Vaslui, Arad, Baia Mare, Timişoara, Iaşi, Bacău, Piteşti, Brăila, Suceava, Piatra Neamţ, Rădăuţi.

Sinopsis. Un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului” (Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense pentru familia lui.

-----------------------------
Despre producție

“Din punct de vedere estetic, Condamnat la viaţă se încadrează în conceptul de neorealism, interpretat în cheie modernă. De aceea, nu va lipsi ironia subtilă care caracterizează cinematografia europeană, în tradiţia unor succese internaţionale ca Cinema Paradiso, Mediterraneo, Life is Beautiful sau Train de vie.”


“Am ales Transilvania ca loc de filmare pentru că aici peisajul pare să se fi cristalizat, dînd senzaţia că timpul s-a oprit în loc. Natura sălbatică, satele vechi de sute de ani încă intacte – toate ne-au ajutat să spunem povestea lui Ipu fără să adăugăm nimic artificial imaginii.”

„În timp ce citeam (nuvela “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici - n.red.), îl vedeam deja pe Gérard Depardieu în rolul lui Ipu. Gérard este Ipu. Ipu este Gérard. (...) Mă menţin cât de aproape posibil de nuvela lui Titus Popovici. Este o bijuterie, scrisă deja în viziune cinematografică. O poveste care se petrece în timp real, în 24 de ore, de dimineaţă până dimineaţa următoare, povestită prin prisma unui băiat de 11 ani.”


Amicul Gérard Depardieu şi “românul” Harvey Keitel

Prieten cu Bogdan Dreyer de 20 de ani, actorul francez Gérard Depardieu a acceptat imediat colaborarea în rolul lui Ipu.

Dacă Bogdan Dreyer l-a convins pe Gérard Depardieu, celălalt actor celebru, Harvey Keitel, a fost propus de producătorul Giuliano Doman (Family Film). Fără cele două nume grele ale cinematografului internaţional, filmul Condamnat la viață n-ar fi existat.

„Nu a fost uşor să găsim banii pentru acest film, dar angajamentul lui Gérard Depardieu şi Harvey Keitel de a participa ne-a ajutat mult”, spune producătorul de la Family Film.

Poate nu mulţi ştiu, dar Harvey Keitel nu e la prima vizită în România. Mama actorului american s-a născut în Leordina, judeţul Maramureş. În adolescenţă, ea a emigrat împreună cu părinţii ei în Statele Unite. Harvey Keitel a vizitat pentru prima oară ţara de origine a mamei sale în anii ‘90 (pentru un film de Theo Angelopoulos, Ulysses’ Gaze, 1995).

„Faptul că am rădăcini româneşti nu a contat când am spus «da, fac filmul». Dar a fost un factor favorizant, ca să spun aşa. În primul rând, mi-a plăcut povestea. M-a atras nuvela lui Titus Popovici, care este minunată. Dilema colectivă pe care o au oamenii din acest sat e una profund etică şi morală. Şi m-a provocat să răspund la ea. Iar răspunsul meu este filmul”, spune Harvey Keitel.

Scenariul. Scenariul poarta semnătura lui Anuşavan Salamanian (colaboratorul lui Sergiu Nicolaescu la prima adaptare după “Moartea lui Ipu” - Şi atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, din 1971).

Locaţii de filmare

Sighişoara. „Sighişoara e fermecătoare şi, în prima zi când am venit şi am văzut oraşul, mi-am zis: E perfect! E ca şi cum timpul s-ar fi oprit aici! Ceea ce e foarte bine pentru film. Până şi figuranţii arată ca atunci. Totul arată ca şi cum ar fi încremenit”, spune actorul italian Lino Damiani.

Satul Saschiz, Mureş. „Satele din Transilvania îmi amintesc de copilăria mea în Franţa”, povesteşte Depardieu.

Bucureşti. Scenele de interior au fost filmate ulterior într-o casă veche din centrul Capitalei, în studiourile Family Film şi la Mogoşoaia, timp de două săptămâni. Aici s-a filmat şi scena de la masă, în care personajele din elita satului îi propun lui Ipu să se sacrifice pentru a le salva lor vieţile. „Scena de la masă a fost foarte dificilă. Totul e luat în foarte mic detaliu, la fel şi fiecare personaj în parte, a fost greu de filmat”, spune Hubert Damen, doctorul din film.

Distribuţie

Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Alexandru Bindea, Bogdan Iancu, Nicodim Ungureanu, Hubert Damen, Adina Cartianu, Iulia Boroş, Georgiana Gabriela Băluţă, Lino Damiani, Uwe Fellensiek.

Gérard Depardieu. Cu peste 180 de filme în portofoliu şi 15 nominalizări la premiile César, Gérard Depardieu (64 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai populari actori din istoria cinematografiei franceze. Le Dernier Métro, i-a adus primul trofeu César, în 1981, cel de-al doilea fiindu-i oferit pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1991). Acelaşi rol i-a adus o nominalizare la Oscar şi un premiu BAFTA. Tot la începutul anilor ‘90, s-a impus şi la Hollywood, cu un Glob de Aur pentru performanţa din comedia Green Card, unde apare alături de Andie McDowell. Depardieu deţine, din 1996, titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie oferită de statul francez. Începînd de anul acesta, Depardieu s-a mutat din Franţa, a obţinut cetăţenia rusă şi acum locuieşte în Saransk, un oraş din regiunea Mordovia.

Harvey Keitel. Actorul american cu origini poloneze şi româneşti şi-a făcut debutul în 1968, în filmul lui Martin Scorsese, Who's That Knocking at My Door? Studenţi pe atunci, cei doi au continuat împreună, colaborând şi la Mean Streets, Alice Doesn't Live Here Anymore sau Taxi Driver, filme care le-au adus celebritatea. Distribuit iniţial aproape numai în roluri de tip dur, Harvey Keitel (72 de ani) şi-a demonstrat în timp versatilitatea, cu partituri solide în pelicule ca Thelma and Louise, Bugsy (nominalizare la Oscar şi Globul de Aur pentru rol secundar), Reservoir Dogs şi Pulp Fiction, în regia lui Quentin Tarantino, The Piano – premiat cu Palme d’Or. În cei peste 40 de ani de carieră, a jucat în circa 120 de producţii. În prezent, alături de Al Pacino şi Ellen Burstyn,  este co-preşedinte al celei mai prestigioase şcoli de actorie din Statele Unite, Actors Studio.

Laura Morante. Una dintre frumuseţile cinema-ului european, Laura Morante (56 de ani) este nepoata unei celebre romanciere italiane, Elsa Morante. Şi-a făcut intrarea în lumea filmului cu fraţii Giuseppe şi Bernardo Bertolucci, care au distribuit-o în Oggetti Smarriti/Lost Belongings, (1979), respectiv La Tragedia di un uomo ridicolo (1981). Remarcată de Nanni Moretti, va juca în trei dintre filmele sale, inclusiv La stanza del figlio/Camera fiului, premiat cu Palme d’Or la Cannes, în 2001. Un an mai târziu, apare în debutul regizoral al lui John Malkovich, Dancer upstairs, iar în 2007 primește cronici entuziaste pentru performanţa din Molière. Actriţa a terminat de curând filmările la debutul său regizoral, La cerise sur le gâteau / Cherry on The Cake (2012).

Bogdan Iancu. Înainte de Condamnat la viaţă/A Farewell To Fools, Bogdan Iancu (11 ani) a mai avut o singură experienţă în cinema, cu filmul Ho Ho Ho (regia Jesus del Cerro, 2009). El a jucat rolul principal, alături de Ştefan Bănică Jr. şi a interpretat un băieţel de opt ani care primeşte drept cadou de sărbători o zi la mall, unde întâlneşte un pungaş deghizat în Moş Crăciun.

Alexandru Bindea. Renumitul actor român a jucat în peste 20 de filme şi tot atâtea spectacole de teatru, majoritatea pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”. Este absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, promoţia 1989, clasa profesorului Dem Rădulescu. În filmografia sa intră titluri ca È pericoloso sporgersi (regia Nae Caranfil, 1994), Balanţa (regia Lucian Pintilie, 1992), Secretul armei secrete (Alexandru Tatos, 1988), Examen (Titus Muntean, 2003) sau La urgenţă (Andrei Zincă, 2006). A primit deseori, ca şi în Condamnat la viață, roluri de poliţist sau soldat.
----------------------------
Referinţe online:
Condamnat la viață - trailer HD
Condamnat la viață - site oficial
Condamnat la viață - pagina de Facebook
Condamnat la viață - pe IMDb
Family Film - site oficial
-----------------------------

Condamnat la viață este produs de Family Film şi co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion şi Minds Meet BVBA (Belgia), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Media-Tique, TVR1, United Media Services, Mediaedgia Romania, Mindshare Media, The Media Partnership, Starcom Mediavest Group, BV McCann Erickson, Eurimages Council of Europe, Arte|ZDF, Flemmish Film Fund.

Family Film este o casă de producţie independentă care oferă servicii de producţie şi postproducţie. În portofoliul său se numără sute reclame realizate pentru piaţa internă şi externă, seriale TV, documentare, scurtmetraje şi lungmetraje.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 204

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 595

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 668

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 458

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 537

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 530

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 714

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3367

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13927

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 900

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 893

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1926

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1303

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2798

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6811