La Muzeul Callatis a fost deschisă expoziția dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului

Vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, din cadrul Complexului Cultural “Callatis”, a fost deschisă expoziția temporară: “Recipiente ale produselor viticole din Muzeul Callatis”. Expoziția a fost organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ce se desfășoară în acest an sub denumirea: “Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii și viticulturii”.

În deschidere, dr. Tatiana Odobescu, managerul Complexului Cultural “Callatis”, a declarat: “Evenimentul cultural organizat la Muzeul de arheologie Callatis, în contextul celei de-a XXI-a ediții a Zilelor Europene ale Patrimoniului, se adresează publicului larg, oferindu-i un cadru istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală, conștientizând sentimentul de apartenență la valorile țării, ale regiunii, ale orașului. Patrimoniul este prezent ca element catalizator, ce subliniază intensitatea în diversitate la nivel european.”

Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a vorbit despre serbările dionisiace și legendele antice referitoare la cultul zeului Dionis, subliniind următoarele: “Coform legendei, Dionis este cel care i-a învățat pe oameni să cultive vița de vie. În perioada romană a fost cunoscut sub numele de Bacchus sau Liber. Serbările organizate în cinstea lui se numeau dionysia sau bacchalia. Inițial, a fost reprezentat ca un zeu bărbos, cu haine lungi, încununat de iederă, după care a fost înfățișat ca un tânăr cu: un tirs (toiag ornat cu viță de vie și conuri de pin), un kantharos, o pateră și un șarpe. Teatrul are la bază cultul lui Dionis.”

La finalul activității culturale, dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al Muzeului Callatis, a făcut următoarele precizări: “Amforele sunt obiectul studiului ceramologilor, amforologilor, epigrafiștilor și, nu în ultimul rând, al arheologilor. Materialele expuse sunt oglinda bogatelor schimburi comerciale ale cetății doriene în secolele IV – II a.Chr. cu lumnea pontică și egeo-mediteraneană. Principalele centre de producție amforică: Thasos, Rhodos, Sinope și Heracleea Pontică sunt prezente prin exponatele expoziției. Nu în ultimul rând, recipientele amforice erau folosite nu numai pentru depozitatrea vinului, ci și a: uleiului, peștelui sărat, rășinilor și a multor altor produse”.

Au fost prezenți la deschiderea expoziției elevi de la Colegiului Economic Mangalia și elevi de la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu”, împreună cu prof. Ibolya Negoiță și prof. Livia Pop.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3636

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 551

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 942

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2555

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3534

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1049

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 952

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 633

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3395

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1128

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 821

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 781

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1583

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1184