Proiect PNUD finantat de Romania dobandeste recunoastere internationala-09.02.2009

Proiect PNUD din Republica Moldova finanţat de România
dobândeşte recunoaştere internaţională

Deşi România s-a alăturat prestigiosului club al ţărilor donatoare în urmă cu doar doi ani ca urmare a intrării în Uniunea Europeană în ianuarie 2007, contribuţia sa la asistenţa oficială pentru dezvoltare (ODA) aduce deja rezultate demne de luat in seamă. Proiectul „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei” implementat de Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova cu ajutorul guvernelor Statelor Unite şi al României, a primit un premiu in cadrul concursului South-South Development Expo (GSSD) organizat la sediul ONU din New York.

Datorită acestui proiect finanţat şi de Ministerul Român al Afacerilor Externe, PNUD Moldova a creat nouă Centre de Reintegrare Socială pentru orfani, copii fără un adăpost familial, pentru mame şi femeile însărcinate care au fost victimele violenţei domestice. Pe lângă serviciul de găzduire, Centrele mai oferă consiliere psihologică şi socială, consiliere în ceea ce priveşte facilitarea accesului beneficiarilor pe piaţa muncii, toate cu scopul de a face reintegrarea beneficiarilor în societate cât mai uşoară.

Până în prezent 4.136 de persoane au beneficiat de pe urma acestor centre, inclusiv 992 de tineri dintre care 642 au fost deja angajaţi. Proiectul a sprijinit, de asemenea, crearea a şapte întreprinderi sociale care oferă 131 de noi locuri de muncă. Au fost realizate parteneriate cu 25 de firme din sectorul privat şi cu câteva ONG-uri din România. Expertiza tehnică valoroasă transferată de ONG-urile româneşti către Republica Moldova este strâns legată de rolul pe care ONU şi PNUD doresc să îl joace în identificarea şi conectarea experienţei relevante a României cu obiectivele programelor din alte ţări.

Acest proiect va fi subiectul unui documentar produs de Marian Voicu pentru Televiziunea Română (TVR1) ce urmează sa fie filmat in luna mai.

Contribuţia României la ODA în ciclul financiar din 2007 a fost de 80 de milioane de euro şi a fost canalizată prin diverse ministere şi organizaţii internaţionale, inclusiv PNUD, care este implicat în implementarea proiectelor într-un set de ţări prioritare selectate de către Ministerul Român al Afacerilor Externe (Republica Moldova, Serbia şi Georgia).

„Suntem foarte mulţumiţi că primii noştri paşi în acest nou efort de a oferi asistenţă pentru dezvoltare au primit recunoaştere din partea ONU. O prioritate ODA pentru România va rămâne Republica Moldova şi avem  încrederea că această primă realizare va fi urmată de alte proiecte relevante şi eficiente, dezvoltate cu ajutorul şi suportul competent al PNUD,” a declarat Mihaela Rutjens, Director al Direcţiei Asistenţă pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

PNUD este un actor important în cadrul comunităţii donatorilor, folosindu-şi cu generozitate avantajele sale comparative cum ar fi faptul că are deja birouri şi programe în derulare în aceste ţări (prevenind orice risipă care ar fi putea fi cauzată de cheltuieli administrative suplimentare pentru a înfiinţa sau a extinde operaţiunile), domenii de intervenţie cu o practică deja stabilită, focus exclusiv pe proiecte de dezvoltare şi o reţea largă de expertiză însumând experienţa a 166 de ţări şi teritorii.

Această recunoaştere internaţională este dovada unei bune cooperări între PNUD şi Ministerului Român al  Afacerilor Externe în scopul luptei împotriva sărăciei şi îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pe plan naţional cât şi pe plan internaţional.

Pentru mai multe informaţii va rugăm să accesaţi următoarele link-uri:

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=35299&idlnk=1&cat=3

www.PNUD.md

Pentru mai multe informaţii, contactaţi PNUD România:

Alexandra Ares
Communications Officer
PNUD România
Bd. Primaverii 48 A
Bucureşti
 Email: alexandra.ares@undp.org 
Tel.  (4021) 2017826 

PNUD este reţeaua globală de dezvoltare a Naţiunilor Unite, care pledează pentru schimbare şi conectează ţări la cunoştinţe, experienţă şi resurse care să ajute oamenii să-şi construiască o viaţă mai bună. Este prezent în 166 de ţări, lucrând împreună cu acestea la identificarea propriilor soluţii legate de provocările dezvoltării naţionale şi globale. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.PNUD.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 701

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 529

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 570

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 943

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 746

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 661

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 720

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 799

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1550

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 800

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3338

Averea și interesele Cosmin Piersic, nepotul lui Florin Piersic, împuternicit șef în IPJ Constanța! Iată ce serviciu va conduce (DOCUMENTE)

26 Jan 2024 8645

Arnold Schwarzenegger şi-a continuat călătoria. Fusese reţinut de vameşii germani pe aeroportul din München

18 Jan 2024 664

Jean Ionescu și amintirea omului măreț atât ca actor, cât și ca director al Teatrului de Stat Constanța

15 Jan 2024 753

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1565