Distractia de vara completata de toxine

TÜV Rheinland LGA a realizat teste pe articolele de înot  gonflabile

Au fost testate 25 de saltele gonflabile şi articole de baie pe care consumatorii le pot achiziţiona în cele mai populare destinaţii de vacanţă de pe Coasta Mediteranei. Rezultatele arată / expunere la ftalaţi  în exces / 17 produse nu pot fi vândute în UE / doar un singur produs fără obiecţii.

Calitate slabă, nivel ridicat de contaminare cu substanţe toxice şi parţi mici care se detaşează foarte uşor: Experţii de la TÜV Rheinland LGA au testat 25 de articole de înot, gonflabile din 5 locaţii, cele mai cunoscute destinaţii de vacanţă din jurul Mediteranei.

Rezultatul: 17 produse din cele 25 testate nu pot fi vândute în Uniunea Europeană, deoarece nu îndeplinesc cerinţele de siguranţă prevăzute de lege. "Cei care cumpără produse gonflabile destinate înotului sau jucării de plajă pentru copii sunt în pericol. Pe de o parte, calitate este scăzută,  articolele fiind confecţionate din materiale de calitate inferioară. Pe de altă parte, pericolele de sănătate la care sunt expuşi copiii care le folosesc sunt foarte mari" precizează  Dr. Wilhelm Schubert, Directorul TÜV Rheinland LGA din Nürnberg. Cea mai mare problemă este expunerea la grupul de substanţe folosite în fabricarea plasticului moale şi anume la ftalaţi.

Toate articolele au fost achiziţionate direct de pe plajă la preţuri cuprinse între  5 EUR şi 10 EUR în luna iunie 2009 din Grecia, Italia, Croaţia, Spania şi Turcia - zone în care predomină turismul de familie şi unde nivelul  vânzărilor  articolelor de plajă este foarte mare. Articolele testate au fost saltele, jucării de înot pentru copii, scaune de înot pentru bebeluşi şi copii de vârste mici.

Aproape toate produsele sunt contaminate cu ftalaţi

În urma testelor  realizate de TÜV Rheinland LGA pe un eşantion de 25 de produse, s-a stabilit că 21 din cele 25 de produse au concentraţii mari de ftalaţi depăşind limita maximă pentru produsele destinate copiilor. La o saltea pneumatică - evaluată ca o jucărie pentru copii - s-a găsit o concentraţie de ftalaţi  de 500 de ori mai mare decât limita admisă în cadrul UE. O evaluare realistă, ţinând cont că saltelele gonflabile sunt intens folosite de copii, drept produse de jucărie. O serie de ftalaţi este suspectată de a fi cancerigenă şi de a provoca dereglări hormonale. În plus, 6 produse au fost contaminate cu hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care au fost, de asemenea peste limitele recomandate în Germania pentru confecţionarea  produselor. Nu există limite stabilite prin lege privind PAH. Cu toate acestea, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt suspectate - conform rezultatelor de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor - de a provoca daune ereditare, a fi cancerigene şi a afecta în mod negativ sistemul de reproducere.

Deosebit de periculoase pentru sănătate sunt acele produse care conţin o concentraţie mare de PAH şi au un contact prelungit cu pielea. "Mulţi dintre producătorii şi importatorii de astfel de articole ieftine nu dau atenţie recomandărilor şi îndrumărilor privind contaminanţii. În schimb marile organizaţii de vânzare cu amănuntul şi discount, posedă sisteme de asigurare calităţii produselor vândute, declară Dr.Schubert.

Rezultatele privind saltelele cu aer au fost negative: din cele şapte saltele testate, toate au avut o cantitate considerabilă de concentraţie de ftalaţi. Cu toate acestea, aceste articole pot fi comercializate în Europa, din moment ce prin definiţie, nu sunt considerate a fi jucării şi prin urmare, nu au fost stalibite limite pentru ftalaţi şi PAH.

În plus faţă de analizele chimice asupra materialului plastic, cercetătorii de la TÜV Rheinland LGA au efectuat teste mecanice. Mai exact, acestea urmăreau pericolul supapelor de plastic sau a altor părţi mici care pot fi detaşate prin folosirea incorectă şi pot fi înghiţite de cei mici. Pentru aceasta s-au realizat teste de torsiune şi rezistanţa, în urma cărora două produse au eşuat, existand pericolul ca cei mici sa se sugrume.

Cumpăraţi doar articolele ajutătoare pentru înot aprobate de Comisia Europeana

O altă problemă este reprezentată de designul scaunelor de înot pentru bebeluşi şi copii mici, care nu este aprobat de UE şi reprezintă un pericol în unele cazuri.

În conformitate cu standardul european EN 13138-3, una dintre cerinţe este ca aceste scaune pentru înot să garanteze faptul că cei mici nu se vor răsturna şi în situaţii de urgenţă, aceştia nu vor fi prinşi sub apă împreună cu scaunul. În plus, acestea trebuie să aibă indicaţii privind grupa de vărstă şi greutatea copiilor ce le vor folosi.

Nu este permisă vânzarea  în UE a acelor articole care nu fac o diferenţă clară între scaune pentru înot şi jucării: dispozitivele care plutesc sunt considerate a fi articole ajutătoare cu care copii învaţă să înoate şi nu jucării. Pentru şapte dintre produsele testate, aceste instrucţiuni au fost ignorate. În unele cazuri există pericolul ca bebeluşul să se răstoarne în apă, din cauza scaunului care este prea înalt şi astfel copilul se înalţă prea mult deasupra apei. De aceea experţii de la TÜV Rheinland LGA recomandă  părinţilor să nu cumpere articole ajutătoare destinate înotului pentru  bebeluşi sau copii foarte mici, mai ales nu în timpul vacanţei, ci inaintea ei. Când cumpără astfel de produse părinţii trebuie să caute semnul GS, „testat pentru siguranţă".

Testarea celor 25 de articole a fost coordonată de TÜV Rheinland LGA şi a avut loc la Nuremberg în luna iulie a anului 2009. Cerinţele minime prevăzute de standardele europene de siguranţă au servit drept bază pentru inspecţie. În plus, se vor aplica: Directiva privind siguranţa produselor, Directiva europeană privind jucăriile - EN 71, Ordonanţa REACH 1907/2008 EC ( Anexa XVII, Interzicerea anumitor ftalaţi), precum şi cerinţele legate de siguranţă şi procedurile de testare a scaunelor pentru înot (ajutătoare plutitoare pentru înot, EN 13138-3)

TÜV Rheinland este un lider de grup pentru furnizarea de servicii tehnice la nivel mondial. Are peste 490 de locaţii în 61 de ţări de pe toate cele 5 continente. Cu o forţă de muncă de 13.300 de persoane atinge cifra de afaceri de aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe an. Principiul după care se ghidează Grupul este dezvoltarea durabilă a standardelor securităţii şi calităţii. Factorul ce îi motivează pe angajaţii TÜV Rheinland este convingerea că fără progres tehnic societatea şi industria nu se pot dezvolta. Din acest motiv, folosirea inovaţiilor tehnice, a unor produse şi echipamente într-o manieră sigură şi responsabilă este de o importanţă decisivă. TÜV Rheinland este membru al  Global Compact al Naţiunilor Unite din anul 2006. TÜV Rheinland are peste 130 de ani şi are sediul central în Köln.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România vă recomandă următoarele:

anvelope plutitoare sau cu aer, crocodili gonflabili sau scaune plutitoare pentru copii, achiziţia acestora nu trebuie să aibă în vedere doar preţul lor, dar şi calitatea şi siguranţa.

Câteva reguli ar trebui avute în vedere atunci când achiziţionaţi astfel de bunuri:

  • Să le achiziţionaţi de la o sursă de încredere: magazinele de marcă şi lanţurile de comerţ cu amănuntul dispun de standarde internaţionale de calitate. În plus acestea colaborează cu centre specializate, independente de testare din întreaga lume pentru a asigura siguranţa şi calitatea produselor lor. „Chioşcul" de pe plajă sau de pe faleză în mod sigur nu dispune de astfel de standarde de calitate, însă trebuie să comercializeze produse sigure.
  • Scaunele plutitoare pentru copii trebuie marcate conform EN 13138-3 cu GS- marca asigurată. Acestea trebuie să aibă precizate vârsta maximă admisă, greutatea maximă admisă şi avertismentele necesare. În plus, scaunul nu trebuie să-i strângă pe cei mici.
  • Verificaţi cusăturile, marginile ascuţite sau supapele - dacă acestea sunt slab prelucrate mai bine renunţaţi la achiziţionarea produselor respective. Privind aceste mici detalii cu atenţie, putem trage concluzii referitoare la întreaga calitatea a produsului.
  • Mic test: dacă articolele din plastic au un miros pregnant fiţi atenţi! Copii au simţul mirosului la fel de bine dezvoltat ca şi adulţii. În plus, ar putea conţine solvenţi dăunători.
  • Eticheta: producătorul sau importatorul trebuie să fie recunoscuţi. Aceasta va folosi în special pentru plângerile ulterioare.
  • Jucăriile pentru copii de până la 3 ani nu trebuie să includă parţi mici, detaşabile. În plus, trebuie să aibă instrucţiuni cu privire la vârstă şi avertizări.

Nu uitaţi: atunci când sunt în apă copii trebuie supravegheaţi cu atenţie de un adult.

Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri apelaţi numerele de telefon 021.311.02.43, fax 021.315.71.49 sau la adresa de e-mail: relatiipublice@apc-romania.ro.

Laura Pascu
PR Manager APC România
0722.653.210


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNMesajul ministrului apărării naționale cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când România a aderat la NATO

29 Mar 2024 137

Loteria Română Noi șanse de câștig la tragerile Loto din 31 martie. Iată ce premii sunt puse în joc

29 Mar 2024 238

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 297

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 290

În weekend România trece la ora de vară! Când se dă ceasul cu o oră înainte

29 Mar 2024 466

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat. Unde va fi acesta? (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 827

#citeșteDobrogea Emigrarea evreilor din România prin portul Constanța

28 Mar 2024 822

Ianis Hagi i-a dedicat golul contra Columbiei surorii sale, Kira, de ziua ei de naștere

27 Mar 2024 534

Mesajul premierului Marcel Ciolacu prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România

27 Mar 2024 253

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 908

„Drum lin către stele, în eternitate, George Nicolescu!“ Mesaje de condoleanțe transmise după decesul artistului care a lansat celebrul cântec „Eternitate“

26 Mar 2024 635

Tranzacție importantă PPC a finalizat achiziţia de la Lukoil a Land Power, care opereaza în România un parc eolian în Dorobanţu şi Topolog

26 Mar 2024 585

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 495

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 2186

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ambasadei Republicii Franceze în România, în vizită la Primăria Constanța (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 492