Andreea Paul - Restructurarea creditelor, o schemă tip Caritas lansată de Ponta-Voinea drept mită electorală

Promisiunile Guvernului USL privind restructurarea creditelor nu sunt decât vorbe în vânt. Practic, un nou joc de întrajutorare este promovat de Palatul Victoria. După schemele Caritas-FNI Vântu, Ponta-Voinea mituiesc doi ani, ca să fure USL în liniște în următorii patru. Prin promovarea acestor măsuri, Guvernul Ponta oferă pomeni electorale, chiar înainte de alegerile europarlamentare, începând cu 1 aprilie 2014. Aceasta este însă data de la care va intra în vigoare acciza de 7 eurocenţi pe carburant, a 35-a taxă nouă introdusă sau majorată de USL, care va fi suportată de toţi românii.
 
Guvernul Ponta încearcă să acopere acest nou bir vânzând blana ursului din pădure: îi trimite pe români să îşi prelungească creditul, ceea ce va duce în mod previzibil la scăderea ratelor, dobânda datorată băncilor urmând a fi însă achitată integral. Foarte probabil băncile vor aplică un comision de reeşalonare a creditelor, care va fi plătit tot de români. Executivul ne promite în schimb că, peste 2 ani, s-ar putea să impoziteze mai puţin munca celor care şi-au prelungit creditele. Le reamintesc domnilor Ponta şi Voinea că s-au angajat să scadă din septembrie impozitul pe muncă. Cu această promisiune ce s-a întâmplat?
 
Măsura este discriminatorie pentru că se adresează românilor cu venituri sub medie şi cu credite cu întârzieri la plată sub 90 de zile. Ceilalţi sunt excluşi. Caracterul electoral al acestei promisiuni este evident prin faptul că de la această măsură sunt exceptaţi tocmai cei care sunt în cea mai disperată situaţie – cei care riscă să îşi piardă casa. Aceste facilităţi la creditele existente s-ar justifica doar în cazul celor care riscă să-şi piardă casa (cu condiţia să nu fie vorba de case de lux). Tocmai aceştia nu sunt beneficiarii schemei gândite de Guvern, ci aproape 1 milion de români cu drept de vot. 
 
Domnul Voinea a citit cărţile de economie despre teoria aşteptărilor raţionale, dar de când este la guvernare nu a mai apucat să citească şi studiile care o infirmă. Măsura USL este explicată de Ponta şi Voinea prin prisma teoriei aşteptărilor raţionale, potrivit căreia înjumătăţirea principalului (dacă banca acceptă) va duce la creşterea consumului. Voinea nu a aflat însă că teoria a fost infirmată de realitate şi că s-a scris mult despre asta. Măsura USL va fi infirmată crunt de realitatea facturilor majorate de taxele USL, care absorb deja banii puţini ai românilor. În plus, românii cu venituri mici, ştiind că vor avea de plătit rate mai mult timp decât se angajaseră iniţial, nu se vor înghesui spre consum.
 
În loc să avem condiţii responsabile de creditare, în loc să avem salarii mai mari şi locuri de muncă, avem pomană electorală. Ponta dă peşte şi nu o undiţă românilor. USL vrea o populaţie cu mâna întinsă la Guvern, nu o populaţie cu locuri de muncă şi care să câştige un salariu decent, cu care să-şi poată plăti creditele. Economia are nevoie de baze solide: mai puţine impozite şi taxe, stimularea muncii, reducerea CAS.

Andreea Paul
Vicelider Grup PDL din Camera Deputaţilor
Prim-vicepreședinte PDL

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele ANAF „Nu voi accepta ca imaginea acestei instituții sã fie murdãritã de o mânã de oameni”

15 May 2022 676

Peste 2000 de tunisieni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva preşedintelui

15 May 2022 428

Ucraina a câștigat Eurovision 2022. Mesajul președintelui Volodimir Zelenski

15 May 2022 1463

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte pentru a alege noul preşedinte al CSM

12 May 2022 337

Emmanuel Macron, învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat

07 May 2022 477

România a acordat un ajutor de 100 milioane de euro Republicii Moldova

06 May 2022 1261

Klaus Iohannis susţine eliminarea dependenţei energetice a Uniunii Europene (VIDEO)

06 May 2022 371

Klaus Iohannis, întrevedere cu președintele Lituaniei la Palatul Cotroceni

06 May 2022 365

Președintele Germaniei vine la București, la invitația lui Iohannis. Despre ce vor discuta cei doi oficiali

02 May 2022 470

Condamnări și despăgubiri Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului, agresat în timpul unui control la o terasă din Neptun, în 2018. Primul termen în apel, în septembrie

29 Apr 2022 1217

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Forțelor Terestre „Au un rol esenţial în asigurarea apărării şi securităţii ţării noastre"

25 Apr 2022 512

Francezii votează duminică pentru a-şi alege următorul preşedinte. Două viziuni asupra lumii

24 Apr 2022 672

Președintele Lukoil a demisionat. El a cerut luna trecută încetarea conflictului din Ucraina

22 Apr 2022 669

Deputatul Alexandru Muraru „Am sesizat oficial Poliția si Parchetul pentru demolarea ilegală a Hanului Trei Sarmale din Iași“

20 Apr 2022 650

Dumitru Luca a fost reales președinte ANAT. Care este componența noului Consiliu Director

15 Apr 2022 671