Andreea Paul - Restructurarea creditelor, o schemă tip Caritas lansată de Ponta-Voinea drept mită electorală

Promisiunile Guvernului USL privind restructurarea creditelor nu sunt decât vorbe în vânt. Practic, un nou joc de întrajutorare este promovat de Palatul Victoria. După schemele Caritas-FNI Vântu, Ponta-Voinea mituiesc doi ani, ca să fure USL în liniște în următorii patru. Prin promovarea acestor măsuri, Guvernul Ponta oferă pomeni electorale, chiar înainte de alegerile europarlamentare, începând cu 1 aprilie 2014. Aceasta este însă data de la care va intra în vigoare acciza de 7 eurocenţi pe carburant, a 35-a taxă nouă introdusă sau majorată de USL, care va fi suportată de toţi românii.
 
Guvernul Ponta încearcă să acopere acest nou bir vânzând blana ursului din pădure: îi trimite pe români să îşi prelungească creditul, ceea ce va duce în mod previzibil la scăderea ratelor, dobânda datorată băncilor urmând a fi însă achitată integral. Foarte probabil băncile vor aplică un comision de reeşalonare a creditelor, care va fi plătit tot de români. Executivul ne promite în schimb că, peste 2 ani, s-ar putea să impoziteze mai puţin munca celor care şi-au prelungit creditele. Le reamintesc domnilor Ponta şi Voinea că s-au angajat să scadă din septembrie impozitul pe muncă. Cu această promisiune ce s-a întâmplat?
 
Măsura este discriminatorie pentru că se adresează românilor cu venituri sub medie şi cu credite cu întârzieri la plată sub 90 de zile. Ceilalţi sunt excluşi. Caracterul electoral al acestei promisiuni este evident prin faptul că de la această măsură sunt exceptaţi tocmai cei care sunt în cea mai disperată situaţie – cei care riscă să îşi piardă casa. Aceste facilităţi la creditele existente s-ar justifica doar în cazul celor care riscă să-şi piardă casa (cu condiţia să nu fie vorba de case de lux). Tocmai aceştia nu sunt beneficiarii schemei gândite de Guvern, ci aproape 1 milion de români cu drept de vot. 
 
Domnul Voinea a citit cărţile de economie despre teoria aşteptărilor raţionale, dar de când este la guvernare nu a mai apucat să citească şi studiile care o infirmă. Măsura USL este explicată de Ponta şi Voinea prin prisma teoriei aşteptărilor raţionale, potrivit căreia înjumătăţirea principalului (dacă banca acceptă) va duce la creşterea consumului. Voinea nu a aflat însă că teoria a fost infirmată de realitate şi că s-a scris mult despre asta. Măsura USL va fi infirmată crunt de realitatea facturilor majorate de taxele USL, care absorb deja banii puţini ai românilor. În plus, românii cu venituri mici, ştiind că vor avea de plătit rate mai mult timp decât se angajaseră iniţial, nu se vor înghesui spre consum.
 
În loc să avem condiţii responsabile de creditare, în loc să avem salarii mai mari şi locuri de muncă, avem pomană electorală. Ponta dă peşte şi nu o undiţă românilor. USL vrea o populaţie cu mâna întinsă la Guvern, nu o populaţie cu locuri de muncă şi care să câştige un salariu decent, cu care să-şi poată plăti creditele. Economia are nevoie de baze solide: mai puţine impozite şi taxe, stimularea muncii, reducerea CAS.

Andreea Paul
Vicelider Grup PDL din Camera Deputaţilor
Prim-vicepreședinte PDL

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz - lagărele Medgidia și Poarta Albă (Foto+Video)

31 May 2023 988

Lucian Heiuş, șeful ANAF, a demisionat!

29 May 2023 781

Recep Tayyip Erdogan, reales Președintele Turciei

29 May 2023 624

Lider AUR de la Constanța, afaceri eșuate cu americani

29 May 2023 1290

Directorul general al Jandermeriei Naționale Franceze, decorat de Președintele României

26 May 2023 376

Judecătorul Adrian Ionescu, noul vicepreședinte al Judecătoriei Constanța

25 May 2023 784

Gică Popescu, președinte Farul Constanța „Să câștig un nou trofeu alături de Gică Hagi e cel mai frumos sentiment“ (GALERIE FOTO)

24 May 2023 1551

Geronimo Răducu Brănescu DNA Constanţa a trimis în judecată un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat! Judecătorii s-au retras pentru deliberări (DOCUMENT)

20 May 2023 849

Klaus Iohannis îl primeşte miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Federale Germania

19 May 2023 451

Concursul pentru conducerea instanțelor. Când va susține președintele Tribunalului Constanța testarea scrisă pentru funcție

17 May 2023 680

Martorii lui Nicușor! Mai mulți foști șefi din CJC vor fi audiați în dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu

13 May 2023 2124

Nașul de cununie al deputatei PSD, Cristina Dumitrache, ales preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii

09 May 2023 1311

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, dați în judecată de municipalitate, pentru Fundația Fantasio! Ce s-a întâmplat azi la proces

09 May 2023 3088

Tribunalul Constanța are un nou vicepreședinte! Delegarea pe funcție, valabilă de azi

01 May 2023 848

George Niculescu a început activitatea la ANRE. Ce semnificație importantă are data de începere

25 Apr 2023 684