Bunastarea copiilor, sanatatea si nutritia – dezbatute la seminarul organizat de Daciana Sarbu la Bruxelles

Politicile europene pentru bunastarea copiilor s-au aflat in dezbaterea unui seminar desfasurat miercuri, 27 martie la Parlamentul European, la initiativa Dacianei Sarbu si cu participarea UNICEF Romania, sub egida Grupului S&D din PE.
Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, a organizat la Bruxelles evenimentul  „Bunastarea copiilor – investitie intr-un viitor sanatos”, un seminar despre nevoia prioritara de politici integrate vizand copiii in domeniul sanatatii, nutritiei si educatiei pentru sanatate. Au fost prezentate initiative curente la nivel global, actiunile UE in domeniu, precum si experienta UNICEF in Romania in ceea ce priveste situatia copiilor.
Initiatoarea si moderatoarea seminarului, Daciana Sarbu, a subliniat ca decidentii din UE trebuie sa aiba in vedere urgent initierea de politici in domeniul nutritiei, vizand in special copiii: “Nu avem voie sa subestimam semnificatia nutritiei – in special in primii ani de viata – si impactul sau asupra copilului, asupra familiei si asupra sanatatii societatii in general. Nutritia este legata de multi determinanti ai calitatii sau duratei vietii, precum performanta scolara sau sanatatea mentala”.
Eurodeputata a reluat solicitarea sa adresata Comisiei Europene, pentru elaborarea unei Strategii Europene privind Sanatatea Copilului – un plan cuprinzator, care sa ofere un cadru general, sustinere efectiva, precum si surse de finantare pentru imbunatatirea sanatatii copiilor in Uniunea Europeana: “O Strategie Europeana pentru Sanatatea Copilului ar trebui sa promoveze ghiduri privind hrana copilului mic si alimentatia mamei, dar si sa sustina crearea de programe educationale tintite direct catre copii, si chiar sa ofere efectiv alimente sanatoase, dupa modelul programului Fructe in Scoli”.

"Primii ani de viata sunt esentiali: au o influenta foarte importanta asupra dezvoltarii fizice, sociale, mentale si emotionale a copiilor, cu impact asupra intregii vieti. In recomandarea Investind in copii a Comisiei Europene, protectia copiilor de varste mici tine de drepturile copilului, iar una din cele mai bune investitii ale oricarei societati este promovarea incluziunii sociale. Salut initiativa doamnei Daciana Sarbu de a pune copiii in centrul discutiilor in cadrul Parlamentului European si sper, de asemenea, copiii sa devina o prioritate si pentru Romania", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Julius Op De Beke, reprezentand Comisia Europeana, a prezentat recent-publicatele recomandari ale CE catre statele membre, intitulate: Investind in copii – distrugem ciclul dezavantajelor, iar Monika Kosinska, din partea European Public Health Alliance, a descris viziunea acestei coalitii de ONG-uri despre rolul politicilor privind bunastarea copilului in UE. Voica Pop (UNICEF Romania) a vorbit despre activitatile UNICEF in privinta alimentatiei copilului mic, si in special despre eforturile de implementare a recomandarilor internationale privind promovarea substituentilor laptelui matern. Philippe Roux, seful unitatii pentru determinantii sanatatii din cadrul DG SANCO (Comisia Europeana) s-a referit la activitatile Comisiei in domeniul nutritiei, in special la politicile ce vizeaza copiii.
Experienta din doua state membre s-a aflat de asemenea in prim-plan. Vasile Cepoi, consilier pe probleme de sanatate al Primului Ministru al Romaniei, a prezentat un proiect privind programul national dedicat mamei si copilului, iar Christel Schaldemose, europarlamentar S&D, a vorbit despre un proiect ce a avut un impact extrem de pozitiv in Danemarca, vizand cresterea numarului de ore de sport in scoli.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Seaside Playgrounds SRL va amenaja un loc de joacă în Parcul Terapeutic Techirghiol. Contract de peste 700.000 lei (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 274

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5204

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1941

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6233

Alegerea țesăturilor potrivite pentru îmbrăcămintea copiilor

26 Mar 2024 256

Polițiștii din Sulina, județul Tulcea, în mijlocul elevilor (Galerie FOTO)

26 Mar 2024 325

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 603

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța poate administra un imobil din municipiu. Acolo va funcționa un centru de activități sportive și culturale destinat copiilor din medii defavorizate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 578

Doi balerini ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” vor participa la Gala extraordinară de balet

23 Mar 2024 554

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 473

Bucuria copiilor la Ziua Porților Deschise. Întâlnirea cu polițiștii din Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 402

ISU Constanța Reducerea riscului. Educație în situații de urgență pentru copii și elevi (FOTO)

22 Mar 2024 336

Știri Constanța azi Atenție, șoferi! Blocaj în trafic pe bulevardele 1 Decembrie 1918 și Alexandra Lăpușneanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1161

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 715

Copii de la Grădinița Căsuța din Pădure, din Constanța, la Biblioteca Județeană cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 500