Cabinetul lui Viktor Orban modifică legea presei din Ungaria

Nu este suficient - declară eurodeputaţii social-democraţi şi cei liberali

Strasbourg, 17 februarie 2011

Plenul Parlamentului European (PE) din Strasbourg, a găzduit miercuri seară, o dezbatere privind legea presei din Ungaria şi intenţia de a supune la vot o moţiune de rezoluţie, iniţiată de cele patru Grupuri politice S&D, ALDE, Verzi şi GUE/NGL, împotriva acestei legi. Prezentă la dezbatere, Vicepreşedinta Comisiei Europene şi Comisar pentru agenda digitală, Neelie Kroes a declarat că primise chiar în cursul dimineţii de miercuri vestea că premierul ungar, Viktor Orban a fost de acord să amendeze legea presei din Ungaria pentru a se conforma tuturor aspectelor comunitare reclamate de către PE.

Conform comunicării de ultim moment din partea Guvernului Ungariei, amendamentele la legea presei vizează: aplicarea disproporţionată a normelor privind prezentarea echilibrată a informaţiilor, amenzile pentru difuzorii de servicii media autorizaţi în alte ţări ale Uniunii, normele privind înregistrarea şi autorizarea furnizorilor de servicii mass-media şi regulile împotriva ofenselor aduse indivizilor, minorităţii sau majorităţii.

Prezent la dezbatere, eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru a considerat demersul schimbării legii presei din Ungaria un succes al dezbaterilor din PE: „Doamna Comisar Neelie Kroes confirmă faptul că Parlamentul European a avut dreptate când a atacat în termeni duri legea presei din Ungaria, iar Guvernul ungar recunoaşte prin disponibilitatea de a amenda, e drept doar în 4 capitole, eşecul unui demers antidemocratic."

Totodată însă, eurodeputaţii din cele patru Grupuri politice s-au arătat nemulţumiţi de menţinerea unor prevederi incompatibile cu normele fundamentale ale Uniunii sau a OSCE. „În scrisoarea dumneavoastră recunoaşteţi la final că veţi analiza această lege şi compatibilitatea sa, inclusiv cu dreptul european în general. Vroiam să aud de la dumneavoastră că vă veţi referi la Carta Drepturilor Fundamentale. Cum este posibil să consideraţi că standardele OSCE şi ale Consiliului Europei sunt prea înalte pentru Uniunea Europeană? Dacă o ţară candidată la aderare ar avea o lege identică cu cea ungară neamendată, ar putea încheia capitolul de negociere respectiv?" au fost întrebările adresate de către eurodeputatul Victor Boştinaru vicepreşedintei Comisiei Europene.

Moţiunea de rezoluţie a celor patru grupuri reclama printre altele, stabilirea independenţei mass-media, oprirea intervenţiei statului în libertatea de exprimare şi evitarea supra-reglementării mass-media. Ca urmare a amendamentelor aduse de Cabinetul lui Viktor Orban însă, se va cere joi amânarea votului pentru studierea modificărilor aduse legii, precum şi rezultatul votului din Parlamentul Ungariei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 310

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 497

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 848

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 263

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 256

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 284

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 294

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 289

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 438

Modificări în firma Grand SRL! Firma fostului consul general al României la Toronto a suferit modificări

27 Mar 2024 562

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 826

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Comat Constanța SA, convocată în ședință

27 Mar 2024 383

Univers SA s-a retras din societatea Aliment Murfatlar SRL. Iată care este noua structură a capitalului social

27 Mar 2024 423

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 452

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA, în AGOA!

27 Mar 2024 336