CE raspunde la interpelarea Vioricai Dancila privind politica de coeziune și schimbarile demografice

Bruxelles, 24 iunie 2010

Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind politica de coeziune și schimbările demografice. Executivul comunitar afirmă că trei procese importante -scăderea populației, scăderea numărului populației apte de muncă și îmbătrânirea populației- vor avea un efect marcant asupra regiunilor. De aceea, în opinia CE, se impune luarea de măsuri în mai multe domenii ale politicilor Uniunii Europene pentru a gestiona, în mod eficient, aceste provocări.

"Societățile în curs de îmbătrânire oferă noi oportunități și provocări, datorită cererii de bunuri și servicii noi sau adaptate. În lipsa unor alte schimbări instituționale și ale politicilor, se preconizează că tendințele demografice vor transforma considerabil societățile noastre, afectând solidaritatea între generații și impunând noi cerințe generațiilor viitoare. Aceste tendințe vor avea un impact puternic asupra creșterii potențiale și vor duce la creșterea dramatică a cheltuielilor publice, nu numai a cheltuielilor cu pensiile și de sănătate, dar și a celor din domeniul infrastructurii, al locuințelor și al educației", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Potrivit executivului UE, "există, într-adevăr, variații considerabile în ceea ce privește modelele demografice între statele membre și regiuni, precum și în cadrul acestora. Trei procese importante - și anume, scăderea populației, scăderea numărului populației apte de muncă și îmbătrânirea populației - vor avea un efect marcant asupra regiunilor. Se impune luarea de măsuri în mai multe domenii ale politicilor în scopul de a gestiona, în mod eficient, aceste provocări. Coordonarea la nivel european poate facilita schimbul de bune practici, dezvoltarea sinergiilor și reducerea efectelor negative".

Comisarul Hahn apreciază că intervențiile Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) au sprijinit crearea de infrastructuri sociale, în domeniul sănătății, al transporturilor și al TIC, proiecte de regenerare urbană/rurală și/sau reînnoirea din punct de vedere urbanistic și dezvoltarea economică. "Evaluarea ex-post a investițiilor FEDER în domeniul schimbărilor demografice și al egalității de gen în perioada de programare 2000-2006 a concluzionat că există un domeniu mai larg pentru a se aborda multiplele dimensiuni ale schimbării populației în programele operaționale ale FEDER, în special din punct de vedere al proiectării intervenției, al implementării și evaluării", precizează el.

"Strategia Europa 2020 consideră schimbările demografice ca fiind una dintre provocările principale cu care se confruntă Europa și solicită întreprinderea de acțiuni specifice în cadrul mai multora din inițiativele sale emblematice. În viitor, politica de coeziune poate juca un rol mai mare, printre altele, în asigurarea accesului la servicii publice esențiale, prin crearea de noi surse de locuri de muncă; prin facilitarea integrării migranților și a grupurilor minoritare și prin investițiile în inițiativele de dezvoltare locală durabilă. Metoda de dezvoltare locală poate reprezenta un instrument eficace pentru a stimula o abordare integrată intersectorială pentru a răspunde la provocarea constituită de schimbările demografice, construită pe baza parteneriatelor locale, care reunesc o varietate mai mare de părți implicate. Cel de-al cincilea raport privind coeziunea economică și socială care urmează să fie prezentat Comisiei la sfârșitul anului 2010 va prezenta opțiuni privind cadrul viitor al politicii de coeziune, luând în considerare, printre altele, provocarea pe care o reprezintă schimbările demografice", conchide CE.

Anexat aveţi textul întrebării adresate Comisiei Europene precum şi al răspunsului acesteia

ÎNTREBARE SCRISĂ E-3327/10

de Vasilica Viorica Dăncilă (S&D)

Comisiei

Subiect: Politica de coeziune şi schimbările demografice

În mai multe state membre ale Uniunii Europene, investiţiile publice au scăzut în ultima perioadă, printre cauzele acestei scăderi aflându-se, pe de o parte, criza economică şi financiară, şi, pe de altă parte, fenomenul de îmbătrânire a populaţiei. Acest fenomen antrenează o sumă întreagă de schimbări în medicină, în obiceiurile de consum, în structura populaţiei, dar şi în sistemul de securitate socială. În 1993 investiţiile publice reprezentau aproximativ 2,9% din produsul intern brut (PIB), iar în 2005 nivelul acestora a scăzut până la 2,4% din PIB.

Pe de altă parte, un studiu al Fondului Monetar Internaţional estima, în urmă cu trei ani, că raportul dintre pensionari şi populaţia activă se va înjumătăţi în Europa până în 2050, de la patru la două persoane active pentru fiecare pensionar, în timp ce un raport al Comisiei Europene aprecia că forţa de muncă în UE va scădea cu 48 de milioane de persoane, adică 16%, între 2010 şi 2050, în timp ce numărul persoanelor în vârstă va creşte cu 77%, adică 58 de milioane de persoane.

Pe de altă parte, statisticile europene înregistrează diferenţe semnificative între regiunile Uniunii, atât la capitolul natalităţii, dar şi al mortalităţii sau între fluxurile migratoare.

Care va fi, în opinia Comisiei Europene, rolul politicii de coeziune, la nivel comunitar, din punct de vedere al răspunsului la schimbările demografice ?

E-3327/10RO

Răspuns oferit de dl Hahn,

în numele Comisiei

Astăzi, marea majoritate a cetățenilor europeni pot să ducă o viață activă, să își mențină starea de sănătate și să participe la viața socială până la o vârstă avansată. În același timp, societățile în curs de îmbătrânire oferă noi oportunități și provocări, datorită cererii de bunuri și servicii noi sau adaptate. În lipsa unor alte schimbări instituționale și ale politicilor, se preconizează că tendințele demografice vor transforma considerabil societățile noastre, afectând solidaritatea între generații și impunând noi cerințe generațiilor viitoare. Aceste tendințe vor avea un impact puternic asupra creșterii potențiale și vor duce la creșterea dramatică a cheltuielilor publice, nu numai a cheltuielilor cu pensiile și de sănătate, dar și a celor din domeniul infrastructurii, al locuințelor și al educației.

Astfel cum subliniază distinsul membru, există, într-adevăr, variații considerabile în ceea ce privește modelele demografice între statele membre și regiuni, precum și în cadrul acestora. Trei procese importante - și anume, scăderea populației, scăderea numărului populației apte de muncă și îmbătrânirea populației - vor avea un efect marcant asupra regiunilor. Se impune luarea de măsuri în mai multe domenii ale politicilor în scopul de a gestiona, în mod eficient, aceste provocări. Coordonarea la nivel european poate facilita schimbul de bune practici, dezvoltarea sinergiilor și reducerea efectelor negative.

Intervențiile Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) au sprijinit crearea de infrastructuri sociale, în domeniul sănătății, al transporturilor și al TIC, proiecte de regenerare urbană/rurală și/sau reînnoirea din punct de vedere urbanistic și dezvoltarea economică. Evaluarea ex-post a investițiilor FEDER în domeniul schimbărilor demografice și al egalității de gen în perioada de programare 2000-2006 a concluzionat că există un domeniu mai larg pentru a se aborda multiplele dimensiuni ale schimbării populației în programele operaționale ale FEDER, în special din punct de vedere al proiectării intervenției, al implementării și evaluării.

Strategia Europa 2020 consideră schimbările demografice ca fiind una dintre provocările principale cu care se confruntă Europa și solicită întreprinderea de acțiuni specifice în cadrul mai multora din inițiativele sale emblematice. În viitor, politica de coeziune poate juca un rol mai mare, printre altele, în asigurarea accesului la servicii publice esențiale, prin crearea de noi surse de locuri de muncă; prin facilitarea integrării migranților și a grupurilor minoritare și prin investițiile în inițiativele de dezvoltare locală durabilă. Metoda de dezvoltare locală poate reprezenta un instrument eficace pentru a stimula o abordare integrată intersectorială pentru a răspunde la provocarea constituită de schimbările demografice, construită pe baza parteneriatelor locale, care reunesc o varietate mai mare de părți implicate. Cel de-al cincilea raport privind coeziunea economică și socială care urmează să fie prezentat Comisiei la sfârșitul anului 2010 va prezenta opțiuni privind cadrul viitor al politicii de coeziune, luând în considerare, printre altele, provocarea pe care o reprezintă schimbările demografice.

SOC/367 - Comitetul Economic și Social European: Impactul schimbărilor demografice asupra sistemelor de sănătate și de securitate socială

Provocările demografice regionale în 2020 referitor la regiunile europene

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0180:FIN:RO:PDF

Evaluare ex-post a politicii de coeziune 2000-2006. Pachetul de lucru 7: Eficiența politicii de coeziune: Egalitatea de șanse între femei și bărbați și schimbările demografice,

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/evaluation/expost2006/wp7_en.htm


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1205

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1248

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1286

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1217

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1378

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1514

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1975

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1582

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1527

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1449

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1621

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1865

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3793

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3129

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6199