Daciana Sarbu la Bruxelles Noua Politica Agricola Comuna a UE trebuie sa recompenseze agricultorii pentru beneficiile publice oferite

Practicile agricole sustenabile, precum agricultura ecologica, ar trebui sprijinite mai mult, iar lanturile scurte de aprovizionare ar trebui incurajate, deoarece aduc beneficii pentru comunitatile locale, pentru consumatori si pentru micii producatori, dar si pentru mediul inconjurator, a subliniat Daciana Sarbu luni la Bruxelles.
Eurodeputata PSD, membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala (AGRI) din PE a prezentat, in calitate de raportoare de aviz, opinia acestei Comisii cu privire la Programul  general de actiune pentru mediu al UE pana in 2020 - „O viata buna, in limitele planetei noastre”.
Cele trei masuri de mediu propuse de Comisia Europeana in noul pachet legislativ si votate in Comisia AGRI, respectiv diversificarea culturilor, stabilirea zonei de interes ecologic si pajistile permanente, sunt o garantie ca agricultura europeana face eforturi sa devina o agricultura mai sustenabila, insa este important ca producatorii sa fie mai bine sprijiniti, a subliniat deputata europeana: „Noua Politica Agricola Comuna trebuie sa recompenseze corespunzator agricultorii pentru beneficiile publice oferite”.
Daciana  Sarbu a indicat in mesajul sau si doua categorii de producatori ce ar trebui sa primeasca mai multa sustinere, datorita avantajelor pe care activitatea lor le aduce atat consumatorilor, cat si mediului: micii femieri si fermierii bio.
„Vreau sa subliniez ca practicile agricole sustenabile, precum agricultura ecologica, ar trebui sprijinite mai mult, datorita impactului redus asupra mediului, pe langa avantajele evidente legate de sanatatea consumatorilor. De asemenea, ar trebui incurajate lanturile scurte de aprovizionare, care inseamna nu numai protectie sporita a mediului, ci si beneficii considerabile pentru consumatori, ce se pot bucura astfel de alimente de inalta calitate produse local, precum si suport pentru micii producatori, o resursa esentiala a agriculturii europene”, a sustinut Daciana Sarbu in Comisia AGRI.
Eurodeputata a semnalat, de asemenea, necesitatea interzicerii  pesticidelor cu efecte nocive asupra coloniilor de albine, dat fiind rolul  extrem de important pentru agricultura al acestora.
Sectorul agricol se confrunta cu o serie de provocari, cum ar fi cresterea cererii de alimente la nivel mondial, resursele naturale limitate, dar si efectele - resimtite din ce in ce mai puternic - ale incalzirii globale. Conform Agentiei Europene de Mediu, acest sector este responsabil de aproximativ 9,5% din emisiile de carbon inregistrate in Europa. Dar, in acelasi timp, agricultura si padurile joaca un rol extrem de important in combaterea efectelor schimbarilor climatice, contribuind la stocarea carbonului sau la mentinerea biodiversitatii, in cazul agriculturii durabile. 
Comisia Europeana intentioneaza sa introduca, pentru perioada 2013-2020, cel de-al saptelea program de actiune pentru mediu. Noul program urmareste ca toate obiectivele existente din acest domeniu  sa fie  abordate intr-un cadru comun, sprijinind tranzitia catre o economie eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor si cu emisii reduse de carbon, care sa sporeasca si sa protejeze capitalul natural si totodata sa contribuie la mentinerea sanatatii populatiei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3628

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 550

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 941

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2555

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3531

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1047

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 952

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 631

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3385

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1128

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 816

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 781

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1581

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1184