Deputaţii cer suspendarea acordului bancar UE-SUA ca urmare a înregistrărilor NSA

UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanţărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzaţiilor la adresa Agenţiei americane de securitate naţională, care ar fi înregistrat date bancare ale cetăţenilor UE, deţinute de compania belgiană SWIFT, se arată într-o rezoluţie nelegislativă votată de Parlament miercuri.

Rezoluţia a fost depusă de grupurile S&D, ALDE şi Verzi/ALE şi adoptată cu 280 de voturi la 254, cu 30 de abţineri.

Deşi Parlamentul nu are puteri formale de a iniţia suspendarea sau terminarea unui acord internaţional, "Comisia va trebui să acţioneze dacă Parlamentul retrage sprijinul unui anumit acord", se arată în textul aprobat. Parlamentul va lua act de răspunsul Comisiei la această cerere atunci când va trebui să îşi dea consimţământul la alte acorduri internaţionale în viitor, se mai arată în text.

Investigaţia Europol

Deputaţii regretă faptul că niciun stat UE nu a investigat aceste acuzaţii şi le cer acestora să autorizeze o anchetă a Centrului pentru infracţiuni cibernetice a Europol. Rezoluţia mai cere şi "o anchetă tehnică la faţa locului" privind acuzaţiile conform cărora autorităţile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile "intrări secundare" în serverele SWIFT.

Investigaţia specială a Comisiei pentru libertăţi civile privind supravegherea în masă a cetăţenilor UE trebuie să continue să studieze aceste acuzaţii, se mai arată în text.

Standarde înalte de protecţie a datelor sunt necesare

Parlamentul subliniază că orice acord de împărtăşire a datelor cu SUA trebuie să se bazeze pe un cadru legal puternic de protecţie a datelor, care să ofere standarde obligatorii privind limitele, minimizarea datelor, informaţiile, accesul, corectarea, ştergerea şi reactivarea.

Background

Acordul UE-SUA TFTP privind procesarea şi transferul datelor bancare pentru a identifica fluxurile financiare ale teroriştilor a intrat în vigoare în august 2010. Rapoarte de presă susţin că Agenţia americană de securitate naţională (NSA) a înregistrat datele financiare personale ale cetăţenilor UE, aflate în administrarea companiei belgiene SWIFT. Accesul autorităţilor americane la aceste date financiare este limitat de TFTP. Dacă se dovedesc adevărate, aceste activităţi ar reprezenta o încălcare clară a acordului UE-SUA.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3636

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 551

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 942

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2555

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3534

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1049

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 952

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 631

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3395

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1128

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 819

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 781

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1583

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1184