Masuri europene concrete pentru integrarea romilor!

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitate de sansa, raportor din partea social-democratilor din Parlamentul European, anunta votarea in unanimitate a Raportului referitor la aspectele de gen ale Cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor.

Acest raport a aparut ca o necesitate dupa elaborarea Strategiei europene de integrare a populatiei roma si urmareste monitorizarea si accelerarea punerii in aplicare a acestei strategii in Statele Membre, insistind pe componenta de gen.
„Ma bucur ca am avut sansa sa particip la realizarea acestui raport, sansa pe care am urmarit-o efectiv, problematica romilor fiind una extrem de disputata in prezent la nivel european. Amendamentele pe care le-am depus ating toate domeniile in care sunt implicate femeile rome, de la munca casnica, educatie, sanatate, piata fortei de munca, pina la participarea femeilor rome in posturi de decizie.

Am solicitat prin amendamentele depuse ca statele membre sa se asigure ca femeile si fetele de etnie roma sunt informate cu privire la drepturile lor in temeiul legislatiilor nationale existente, aferente egalitatii de gen si combaterii discriminarii si ca beneficiaza pe deplin de acestea. Am cerut
sprijin pentru ca ONG-urile din domeniu să elaboreze planuri de acțiune personalizate cu scopul de a sprijini femeile și tinerii în căutarea și găsirea unui loc de muncă, să asigure consiliere femeilor si fetelor rome, ceea ce va contribui la consolidarea motivării acestor femei sa uzeze de educatie si formare profesionala in vederea integrarii acestora pe piata muncii si reducerii diferentelor multiple care exista intre femei si barbati in interiorul acestei etnii extrem de traditionaliste.

Si, desi unul din amendamentele depuse mine, respectiv cel care dorea includerea in premisele raportului a asertiunii "populatia roma face parte din marea familie a cetatenilor europeni cu drepturile si obligatiile lor" a fost respins pe motiv de redundanta, romii fiind prezumati a fi cetateni europeni, apreciez aceasta rezolvare drept o recunoastere a tezei conform careia toti cei 500 milioane de cetateni ai statelor membre ale UE sunt cetateni europeni, deci trebuie sa se bucure de garantarea drepturilor fundamentate , inclusiv cel la libera circulatie in spatiul european, ca si de preocuparea Europei pentru gasirea de solutii la problemele lor specifice,”a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 466

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 475

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3732

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 591

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 993

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2613

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3604

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 423

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1097

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 968

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 645

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 4368

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1174

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 839

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 792