Minodora Cliveti - Mobilitate in piata muncii europene din nou in atentia comisiei de ocupare a fortei de munca din Parlamentul European

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European a analizat in sedinta de joi modificarea directivei privind libera circulatie a lucratorilor in spatiul UE. Au fost aduse in discutie problemele cu care lucratorii se confrunta pe piata muncii europene, necesitatea garantarii drepturilor acestora, informarea completa si pertinenta cu privire la ceea ce acestia trebuie sa stie despre locurile de munca, conditiile de asistenta sociala si medicala, sprijin pentru insusirea limbii statului in care muncesc, evitarea muncii fortate sau a exploatarii muncii acestora, combaterea discriminarii.
 
Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a acestei comisii, a salutat aceasta noua abordare a problematicilor liberei circulatii a lucratorilor, extrem de necesara mai ales in contextul crizei actuale cand exista inca state membre care limiteaza posibilitatile de utilizare a acestui principiu european important care este mobilitatea muncii.
 
Nu putem accepta sub nici o forma derogari de la acest drept al lucratorilor europeni, si de aceea nu putem fi de acord cu introducerea unei diferentieri intre mobilitatea profesionala si asa zisul “exod economic”, o sintagma noua pe care unii o folosesc pentru a justifica aceste derogari. Eu sustin ca lucratorii romani au toti dreptul la mobilitate profesionala, ca pot sa munceasca in orice stat membru al UE daca pregatirea lor profesionala le permite acest lucru. Nu cred ca putem sa acceptam ca numai anumite categorii profesionale sunt “mobile” - medicii si cadrele medicale, de pilda, care sunt foarte bine primite in aproape toate statele membre, in timp ce despre alte categorii profesionale sa se spuna ca sunt parte a unui exod economic. In toate statele membre exista oameni care isi doresc un trai mai bun, un venit mai mare, o pozitie profesionala mai inalta, iar romanii nu fac exceptie de la aceasta tendinta generala”, a declarat europarlamentarul roman.
 
Minodora Cliveti a depus o serie de amendamente la acest raport, referitoare, mai ales la organizarea de puncte de informare pentru lucratori in toate statele membre si in toate limbile europene, precum si cu privire la formarea functionarilor responsabili de aplicarea legislatiei europene in domeniu care trebuie sa fie corespunzatoare si pe o baza comuna tuturor statelor membre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3636

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 551

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 942

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2555

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3534

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1049

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 952

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 633

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3396

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1128

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 821

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 781

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1583

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1184