Minodora Cliveti Parlamentul European este preocupat de situatia tinerilor pe piata muncii

COMUNICAT DE PRESA


Minodora Cliveti: Parlamentul European este preocupat de situatia tinerilor pe piata muncii


Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din cadrul Parlamentului European a votat ieri raportul privind "Combaterea somajului in randul tinerilor: posibile solutii" la care a contribuit si europarlamentarul roman Minodora Cliveti, raport care vine cu solutii concrete pentru sprijinirea tinerilor pe piata muncii UE.

Avand in vedere faptul ca in prezent in Uniunea Europeana sunt peste 5,5 milioane de tineri cu varsta sub 25 de ani care nu au un loc de munca, iar in Romania rata somajului a ajuns la 24% pentru aceasta categorie de varsta, este important sa fie implicate toate partilor interesate, inclusiv institutiile de invatamant si formare profesionala, angajatorii individuali, oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private, partenerii sociali, pentru a implementa in mod eficient masurile ce vizeaza sprijinirea angajarii tinerilor pe piata muncii.


Actiunile de combatere a somajului in randul tinerilor trebuie să fie coordonate cu actiunile de stimulare a redresarii economice si a reformei politicilor in domeniul muncii. Trebuie impulsionate masurile de sprijin adresate intreprinderilor mici si mijlocii ce doresc sa puna in practica mecanismele garantiei pentru tineret, in stransa cooperare cu oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private, prin masuri de relaxare fiscala, si oferind posibilitatea accesului la finantare pentru formarea profesionala la locul de munca. Acest lucru va reprezenta o investitie eficienta in potentialul tinerilor.


Statele membre sunt incurajate sa sprijine activitatile de liber-profesionist in randul tinerilor prin instituirea de stimulente si de conditii preferentiale pentru inceperea propriei afaceri, prin reducerea birocratiei si masuri fiscale favorabile.


Mobilitatea profesionala in UE trebuie incurajata, tinand cont ca peste un milion de locuri de munca in anumite regiuni ale UE, sunt inca neocupate.


"Este important ca, intr-o lume exigenta si competitiva, tinerilor sa li se ofere sansa sa dobandeasca competente si o experienta cat mai variata, inclusiv prin studierea in strainatate, pentru a le imbunatati perspectivele pe piata muncii", a declarat doamna Cliveti.


In acest context, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport Erasmus+, care urmeaza sa fie lansat in ianuarie 2014 va oferi posibilitatea unui numar de 4 milioane de persoane sa studieze, sa se formeze, sa predea sau sa desfasoare activitati de voluntariat in strainatate pana in 2020. Programul va beneficia de un buget de aproximativ 14,5 miliarde euro pentru perioada 2014-2020. Erasmus+ va inlocui actualul Program de invatare de-a lungul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programele „Tineretul in actiune”, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa si Edulink, precum si programul de cooperare bilaterala cu tarile industrializate.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 470

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 480

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3735

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 596

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 995

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2619

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3607

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 423

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1101

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 968

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 649

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 4521

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1175

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 843

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 793