PE a adoptat raportul Adinei Valean privind Dreptul la libera circulatie pentru toti cetatenii UE

Comunicat de presă – 2 Aprilie 2009, Bruxelles

PE a adoptat raportul Adinei Vălean privind Dreptul la liberă circulaţie pentru toţi cetăţenii UE

Parlamentul European a adoptat astăzi cu 500 voturi pentru, 104 împotrivă şi  55 de abţineri raportul elaborat de Adina-Ioana Vălean (ALDE, România) privind Dreptul la liberă circulaţie pentru toţi cetăţenii UE.

Raportul solicită respectarea dreptului fundamental al tuturor cetăţenilor europeni la libera circulaţie în interiorul UE, potrivit prevederilor directivei 2004/38/CE. Totodată se solicită revizuirea acordurilor de tranziţie care încă prevăd restricţii ale libertăţii de circulaţie a cetăţenilor statelor membre care au aderat în 2004 şi 2007.

"Statele membre trebuie sa transpună şi să aplice în mod corespunzător directiva pe libera circulaţie a persoanelor pentru că problemele întâmpinate de cetăţenii statelor membre şi de familiile lor să fie rezolvate imediat. Statele membre şi Consiliul trebuie să dovedească că în Uniunea Europeană nu doar serviciile, bunurile şi capitalurile  pot circula liber dar şi cetăţenii noştri! Fără libera circulaţie a persoanelor, nu există o Uniune Europeană!", a declarat raportoarea PE Adina-Ioana Vălean (ALDE, România).

La 1 ianuarie 2006 aproximativ 8,2 milioane de cetăţeni ai Uniunii îşi exercitau dreptul de a avea reşedinţa în alt stat membru. Comisia a primit până acum peste 1800 de plângeri individuale, 40 de întrebări din partea Parlamentului şi 33 de petiţii, şi, pe baza acestora, a înregistrat 115 plângeri şi a deschis 5 proceduri pentru încălcarea dreptului comunitar rezultată din aplicarea incorectă a Directivei 2004/38/CE.

Deputaţii europeni solicită statelor membre respectarea prevederilor legale ale dreptului comunitar, care acordă cetăţenilor Uniunii dreptul fundamental la liberă circulaţie, implementând pe deplin şi de urgenţă Directiva 2004/38/CE şi revizuirea fără întârziere a  legislaţiei şi practicile administrative care sunt contrare dreptului UE.

Mai multe dispoziţii legislative din majoritatea statelor membre sunt în contradicţie cu litera şi spiritul directivei, subminând drepturile privind libera circulaţie şi cetăţenia Uniunii, iar practicile administrative naţionale constituie adesea obstacole majore în calea exercitării de către cetăţeni a drepturilor lor.

Statelor membre li se solicită să implementeze în integralitate drepturile recunoscute nu doar soţilor de sex opus, ci şi partenerilor înregistraţi, membrilor nucleului familial şi partenerilor, inclusiv celor din cuplurile de acelaşi sex recunoscute de un stat membru, indiferent de cetăţenie şi independent de nerecunoaşterea acestora în dreptul civil al unui alt stat membru, pe baza principiilor recunoaşterii reciproce.

De asemenea, atunci când implementează dreptul la liberă circulaţie şi şedere, statele membre nu trebuie să impună formalităţi administrative nejustificate cetăţenilor Uniunii şi membrilor familiilor acestora, inclusiv membrilor de familie care provin din ţări terţe.

În raport se reliefează faptul că cetăţenii anumitor state membre şi comunităţi etnice par să fie vizaţi în anumite state membre şi se subliniază că acestea trebuie să pună în aplicare Directiva 2004/38/CE, fără discriminări între cetăţenii Uniunii şi membrii de familie ai acestora. Europarlamentarii invită Comisia, Consiliul şi toate statele membre să monitorizeze şi să se asigure de faptul că discriminarea pe motive de naţionalitate, rasă sau origine etnică nu apare, nici în realitate, nici în legislaţie.

Revizuirea acordurilor de tranziţie
Acordurile de tranziţie ar trebui revizuite deoarece care prevăd restricţii ale libertăţii de circulaţie a cetăţenilor statelor membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 şi la 1 ianuarie 2007, ceea ce reprezintă o discriminare substanţială între cetăţenii Uniunii.

Consiliul este invitat să elaboreze o strategie care să asigure libera circulaţie a cetăţenilor şi a lucrătorilor Uniunii şi accesul acestora la piaţa muncii din statele membre gazdă, să publice realizările şi efectele pozitive ale liberei circulaţii a acestora pentru statele membre gazdă şi pentru UE şi invită Comisia să realizeze un studiu pentru a identifica penuria de forţă de muncă actuală şi viitoare în UE şi eventuala contribuţie la creşterea economică durabilă a lucrătorilor din toate statele membre care au acces deplin la piaţa muncii din cadrul UE.

Statelor membre li se solicită să acorde asistenţă cetăţenilor lor cu reşedinţa în alte state membre, punând la dispoziţia lor, în cadrul misiunilor diplomatice şi consulare, toate informaţiile necesare referitoare la libertatea de circulaţie.

Raportul PE a fost adoptat cu 500 voturi pentru, 104 împotrivă şi  55 de abţineri.

Mai multe informaţii:
Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora (RO, pdf)
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:05:07:32004L0038:RO:PDF

  Adina Vălean – vicepreşedinte ALDE, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 594

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 663

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 451

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 532

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 528

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 705

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3364

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13893

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 898

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 883

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1924

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1301

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2789

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6807

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 809