Reguli mai stricte pentru interzicerea comercializării produselor din focă

  Mai puține foci vor fi vânate pentru blana lor grație unei interdicții UE mai stricte referitoare la comercializarea produselor din focă. Raportul parlamentar a fost aprobat astăzi în plen. Noile reguli extind interdicția la produsele provenite din vânătorile organizate pentru protejarea stocurilor de pește, însă nu și la cele provenite de la comunitățile indigene. Aceste schimbări sunt necesare pentru alinierea regulamentului UE la regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Ca răspuns la preocupările legate de bunăstarea animalelor, UE a interzis comerțul cu produse derivate din focă (cum ar fi haine din piele de focă, mănuși, genți sau carne) în 2009 (interdicția a intrat în vigoare în 2010). Cu toate acestea, a permis două excepții, una pentru produsele rezultate din activitățile de vânătoare indigene și cealaltă pentru vânătorile la scară mică pentur gestionarea durabilă a resurselor marine. 

Interdicția a fost contestată de Canada și Norvegia în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. În iunie 2014, aceasta a declarat că interdicția ar putea fi justificată pe motive morale în ceea ce privește bunăstarea focilor, dar că sunt necesare mai multe clarificări legate de excepțiile aplicate. Pentru a răspunde preocupărilor OMC, Comisia Europeană a propus în februarie 2015 o modificare a normelor UE în vigoare. 

Consolidarea excepției aplicate inuiților 

Conform schimbărilor aprobate deja de guvernele UE, inuiții vor putea comercializa produse derivate din focă în UE numai dacă metodele de vânătoare țin cont de bunăstarea animalelor, fac parte din tradiție și contribuie la subzistența lor. 

Cu toate acestea, excepția referitoare la produsele derivate din focă ce provin din activitățile de vânătoare dedicate protejării stocurilor de pește a fost eliminată. 

Informații corecte și evaluarea impactului 

La insistența deputaților europeni, Comisia va fi însărcinată să informeze autoritățile publice și vamale cu privire la noile norme și excepția inuită. 

De asemenea, Comisia va trebui să informeze publicul, până la sfârșitul anului 2019, în legătură cu punerea în aplicare a noilor norme, acordând o atenție deosebită impactului lor asupra comunității inuite. 

„Am modificat propunerea Comisiei luând în considerare îndeosebi dreptul la auto-determinare al inuiților și al altor comunități indigene”, a spus raportorul, Cristian-Silviu Bușoi (PPE, România), în cadrul dezbaterii. 

Ce urmează 

Pentru a intra în vigoare, noi reguli trebuie să fie aprobate și de către Consiliul Uniunii Europene. Se estimează că regulile vor intra în vigoare pe 18 octombrie 2015.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție șoferi! Traficul rutier va fi închis pe A2, București – Constanța în această noapte

18 Apr 2024 380

Localitățile Constanța, Movilița, Eforie Sud, Năvodari și Vadu Oii, fără energie electrică vineri. Vezi dacă ești afectat

18 Apr 2024 356

Firme Constanța Reînnoirea mandatului membrilor şi al preşedintelui CA, pe ordinea de zi a AGOA societății Proiect SA

18 Apr 2024 289

Decizie a Curții de Apel Constanța în procesul dintre UAT Isaccea și JT Grup SRL

18 Apr 2024 306

Un transport agabaritic va circula pe drumuri din județul Constanța

18 Apr 2024 285

Știri Constanța Conducător auto beat depistat în trafic pe strada Revoluției din Hârșova. Ce alcoolemie avea acesta

18 Apr 2024 278

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 291

ISU Delta Tulcea în doliu! Plutonierul major (r) Ștefan Cabaua s-a alăturat eroilor din ceruri

18 Apr 2024 311

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 428

Deputatul Focșa bifează deja al cincilea partid în mai puțin de un mandat!

18 Apr 2024 386

Apel respins în procesul dintre Bestfoam SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 225

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 386

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Castelu, licitație deschisă pentru lucrări montare pavele și borduri pe strada Republicii (DOCUMENT)

18 Apr 2024 265

Se întrerupe furnizarea energiei în perioada următoare în mai multe localități din județul Constanța. Vezi dacă ești afectat

18 Apr 2024 489

Pronunțare amânată în procesul dintre Silo Port SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 253