Comunicat de presa USRPLUS - Boicot consilieri locali Constanța


Data: 28.05.2021
Comunicat de presă
 
 
Pentru o guvernare locală coerentă care să ducă la dezvoltarea economică atât de necesară orașului este nevoie de o susținere politică conformă cu votul exprimat de constănțeni la alegerile din septembrie 2020. În acest sens, am încheiat un acord de colaborare cu PNL, am dezbătut diverse situații, am agreat anumite soluții și, nu în ultimul rând, ne-am exprimat principii de la care nu suntem dispuși să ne abatem.
 
 
La șapte luni de la preluarea mandatelor, constatăm că cele menționate mai sus sunt încălcate în mod constant și tot mai des, în detrimentul tratării cu respect a partenerului de guvernare locală USR PLUS.
 
 
În consecință, ca ultim resort al invitației la dialog, colaborare si respect reale, consilierii locali USR PLUS nu vor participa la ședința Consiliului Local de azi, 28 mai 2021.
 
 
Este o modalitate prin care înțelegem să cerem partenerilor noștri din PNL să nu uite ceea ce am promis că vom realiza împreună pentru constănțeni:
 

1.Transparență
 
Programul politic propune ca în primele 6 luni Primăria Constanța să regândească procedurile de lucru din primărie pentru a fi în marea lor majoritate electronice, disponibile și online, și la ghiseu. Din păcate, în aceste 6 luni nu s-a schimbat nimic. Avem aceleași proceduri greoaie, hârtii plimbate și aparatură învechită.

 
2. Audit extern
 
Ne-am asumat în campanie realizarea unui audit extern al departamentelor din primărie, dar s-a optat pentru ideea unei evaluari interne, iar persoane care nu mai aveau ce căuta în Primăria Constanța sunt acum oameni de bază ai actualei administrații.
 
3. Colaborare
 
Pentru a avea o coaliție funcțională trebuie să respectăm regulile și atribuțiile care au fost stabilite la început mandatului. Am ajuns acum în situația în care atribuțiile viceprimarului USR PLUS sunt exercitate de diferiți funcționari și diferite persoane din anturajul primarului Constanței, iar acestă dezordine face anevoioasă urmărirea implementării proiectelor, împlinirea obiectivelor asumate.
 
4. Predictibilitate
 
Avem nevoie de o administrație predictibilă, în dialog constant cu cetățenii. S-au luat o serie de decizii în această perioadă care nu s-au dovedit a fi cele mai bune, fără studii care să demonstreze eficiența sau necesitatea implementării lor. Spre exemplu, instituirea unui număr foarte mare de sensuri unice care au contribuit la aglomerarea traficului din Constanța.
 
5. Urbanism pentru oameni
 
Cazul de la "Lupoaică" este elocvent. Am promis în campania electorală că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a opri construcția din aceasta zonă. Consilierii USR PLUS au depus un proiect de expropriere a întregii zone, dar acesta este blocat la nivelul aparatului birocratic al primarului.
 
6. Servicii publice la prețuri decente
 
 Orașul verde promis în campanie s-a tranformat într-o junglă urbană la propriu, asta deoarece, în momentul actual, nu există o firmă care să se ocupe de spațiile verzi. Nu putem să lăsăm spațiile verzi neîngrijite. Au fost 7 luni în care primăria putea rezolva problema întreținerii spațiilor verzi prin renegocierea contractului cu firma care se ocupa până la acel moment de acest lucru, timp în care s-ar fi inițiat noi licitații.
 
7. Dialogul cu cetățenii
 
Acesta nu ar trebui realizat prin intermediul unor funcționari, de la volanul mașinii sau prin intermediul unei asociații. În primărie trebuie respectate atribuțiile care îi
 
revin fiecăruia. De aceea, comunicarea publică trebuie lăsată în seama primarului, a viceprimarilor și a departamentului de comunicare.
 
8.Guvernare fără PSD
 
Am transmis constănțenilor mesajul clar că trimitem PSD la groapa de gunoi a politicii din România, dar cum poți face asta când din echipa ta fac parte apropiați de-ai lui Nicușor Constantinescu, Liviu Dragnea, Decebal Făgădău și Radu Mazăre?
 
9. Concursuri corecte pentru funcțiile publice
 
Primăria Constanța, până la acest moment, a mimat această idee. S-a adoptat procedura transferului între instituții, fără a scoate la concurs posturi importante din Primăria Constanța.
 
 
Având în vedere cele expuse, USR PLUS trage un semnal de alarmă și nu va participa la ședința de azi, 28 mai, a Consiliului Local. Programul de guvernare locală și principiile pe care ni le-am asumat la preluarea mandatelor sunt mai presus de orice. Solicităm partenerilor de guvernare de la PNL să își revizuiască politica in relația cu Primăria, înțelegând că aceasta nu poate fi realizata decât cu concursul unui partener egal, partenerul USR PLUS.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE 10 Primarul Chițac lipsește de la ședința Consiliului Local Municipal. Regulamentul privind activitatea de taxi, adoptat! PUD-ul pentru un bloc de 35 de etaje a fost anulat!

30 Jul 2021 866

S-a făcut liniște în Coaliția de la Constanța?! La ce atribuții a renunțat viceprimarul USR, Florin Cocargeanu?

30 Jul 2021 807

Chiar dacă USR și PSD au promis că nu votează Regulamentul privind serviciul de transport în regim de taxi în municipiul Constanța, șoferii ies vineri în stradă (document)

29 Jul 2021 1165

Modernizarea căii ferate, care leagă Constanța de sudul litoralului, inclusă în Planul Național de Reconstrucție pentru infrastructură

27 Jul 2021 1654

Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța. Consilierii USR s-au întâlnit cu riveranii! Ce probleme au semnalat aceștia?

26 Jul 2021 789

Consilierii locali municipali constănțeni ai USR merg astăzi în Peninsulă să discute cu locuitorii despre noul regulament de acces în zonă

24 Jul 2021 477

Senatorul USR de Constanţa, Remus Negoi și-a prezentat raportul de activitate după primele şase luni în Parlamentul României

23 Jul 2021 2057

Constanța Conferință de presă la biroul europarlamentarului Nicolae Ștefănuță. Prezent și președintele Senatului României, Anca Dragu

10 Jul 2021 770

De ce se „opun” consilierii USR preluării cu titlu gratuit a câtorva zeci de hectare de la Ministerul Apărării și amenajării unui parc industrial?

10 Jul 2021 743

Președintele Senatului, Anca Dragu merge în această seară în localitatea Agigea

09 Jul 2021 1797

Senatorii şi deputaţii au intrat în vacanţă parlamentară

09 Jul 2021 1558

Grupul consilierilor județeni USR Constanța au depus un proiect de plantare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene

02 Jul 2021 674

ZIUA LIVE. La Constanța, Coaliția PNL-USR are zilele numărate! Abrogarea regulamentelor, mutare decisivă

02 Jul 2021 2279

ZIUA LIVE. Dumitru Caragheorghe, noul președinte al USR Constanța „Vom face o convocare de ședință pentru amendarea regulamentului parcărilor“

01 Jul 2021 910

ZIUA LIVE. Ia în calcul USR Constanța denunțarea acordului politic cu PNL?

30 Jun 2021 1011