Declarație politică cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului a senatorului de Constanța, Ștefan Mihu

În ședința Senatului din 12 decembrie a.c. senatorul Ștefan Mihu a prezentat o declarație politică cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, manifestare ce se sărbătorește în fiecare an pe 10 decembrie.
 
“La 10 decembrie 2018, statele si națiunile lumii sărbătoresc „Ziua Internațională a Drepturilor Omului”, manifestare instituită in 1950, prin decizia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care a adresat un apel tuturor țărilor membre în legătură cu exigența promovării ferme a  drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în paralel cu recunoașterea și garantarea lor!

Anterior acestui moment, în 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, document de referință la nivel mondial privind egalitatea deplină în drepturi și libertăți fundamentale a tuturor cetățenilor lumii, indiferent de rasă, sex, orientare politică sau religioasă.

Documentul reprezintă, în plan istoric, o continuare a altor momente de referință în materia drepturilor omului, precum „Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului”, adoptată de Revoluția franceză, la 1789, respectiv cele 10 amendamente la Constituția Statelor Unite, cunoscute și sub sintagma „Declarația Drepturilor Omului” (1791).

Menționez, in același context, semnificația deosebita a mesajului Secretarului General al ONU, Antonio Guterres cu prilejul împlinirii, în acest an, a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Înaltul oficial ONU sublinia că ”drepturile omului sunt sub asediu în întreaga lume”, iar „valorile universale se erodează, supremația legii se subminează”. Pe cale de consecință, „acum, mai mult decât oricând, toți oamenii, oriunde s-ar afla, trebuie să apere drepturile omului”, dat fiind „creșterea urii, rasismului, intoleranței și opresiunii”. Pe de altă parte, Antonio Guterres a insistat ca Declarația Universală a Drepturilor Omului se aplică tuturor cetățenilor lumii „indiferent de credință, rasă, zonă geografică”, iar „drepturile omului sunt universale, eterne și indivizibile”.

De altfel, respectarea drepturilor omului a constituit una dintre preocupările fundamentale ale Organizației Mondiale alături de promovarea păcii și securității internaționale, încă de la constituirea ei, odată cu Actul Fondator, reprezentat de Charta ONU, adoptată de Conferința de la San Francisco, din octombrie 1945.

Aceste demersuri la nivelul ONU, de codificare și consacrare a standardelor internaționale în materia drepturilor omului au fost, ulterior, completate printr-o listă lungă, dar binevenită, de alte documente politice de importanță covârșitoare privind bazele teoretice și principiale ale relațiilor dintre țări și popoare, între care, se cuvin menționate:
-     Convenția internațională referitoare la eradicarea tuturor formelor de discriminare rasială (1965);
-      Convenția internațională privind drepturile politice și civile (1966);
-  Convenția internațională vizând eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (1979);

-      Convenția internaționala împotriva torturii (1984);
-      Convenția internaționala privind eliminarea Apartheidului (1985);
-     Convenția internaționala referitoare la protejarea drepturilor copilului (1989).


Romania înțelege să aplice activ principiile conținute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, principii înscrise de altfel, la loc de cinste și în Constituția țării. Aș menționa aici, doar cateva, între care: art. 15 (Universalitatea drepturilor), art. 16 (Egalitatea în drepturi), art.17 (Egalitatea în drepturi inclusiv pentru cetățenii romani în străinătate), art. 20 (Tratatele internaționale privind drepturile omului), art. 21 ( Accesul liber la justiție), art. 22 (Dreptul la viață și la integritate fizică și psihică), art. 23 (Libertatea individuală), art. 24 (Dreptul la apărare), art. 25 (Libera circulație),  art. 26(Viața intimă, familială și privată), art. 27(Inviolabilitatea domiciliului), art 28(Secretul corespondenței), art. 29(Libertatea conștiinței), art. 30(Libertatea de exprimare), art. 31(Dreptul la informație), art. 32(Dreptul la învățătură), art. 33 (Accesul la cultura), art. 34 (Dreptul la ocrotirea sănătații), art. 35 ( Dreptul la mediu sănătos), art. 36 (Dreptul la vot), dreptul de asociere, dreptul de a alege și de a fi ales si multe altele...

Concluzionand, îmi permit să citez declarația de dată recentă a Ministerului de Externe al Romaniei care, referindu-se la semnificația particulară a „Zilei Internaționale a Drepturilor Omului”, accentua  necesitatea abordării acesteia ca și „moment de reflecţie pentru instituţiile statului, societatea civilă şi cetăţeni asupra faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu pot fi dispreţuite, încălcate sau ignorate''.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 820

Declarații de avere Averea și interesele lui Ștefan Mihu, administrator la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA Constanța (DOCUMENTE)

07 Dec 2023 1148

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța s-au calificat în sferturi la Cupa de Tineret, respectiv la Cupa Elitelor (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1486

Prelungiri de mandate pentru administratorii provizorii de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA

17 Feb 2023 1582

Grupele mari de juniori ale Farului Constanța au reînceput antrenamentele. Teste fizice în primele două zile (GALERIE FOTO)

10 Jan 2023 1761

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța au înscris 12 goluri în două meciuri cu Sport Team București (VIDEO)

10 Dec 2022 2142

Mandatele administratorilor provizorii ai Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, prelungite

25 Aug 2022 1804

Juniorii Farului Constanța, două victorii și două înfrângeri în amicale (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 2020

Echipele Under-19 și Under-17 ale Farului Constanța, meciuri în optimile Cupei României

12 Mar 2022 2143

Juniori ai FC Viitorul, victorie şi egal în două amicale cu echipele Academicii Clinceni

16 Feb 2021 3249

Ministrul Sănătății, interpelat de senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu. Parlamentarul solicită o evidență a achizițiilor de paturi de pe secțiile ATI

13 Oct 2020 2990

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, senatorul Ștefan Mihu solicită sprijinul guvernamental pentru un început de an școlar în siguranță

08 Sep 2020 2990

Trei parlamentari de Constanța fac parte din Comisia de anchetă privind achizițiile pe perioada stării de urgență

04 Jul 2020 3324

Incertitudini în procesul de învățământ. Un senator de Constanța îi cere ministrului Educației strategia privind formele de învățământ online

26 May 2020 2984

Ștefan Mihu(PSD) taxează lipsa de coerență din recomandările făcute populației, în contextul stării de alertă

19 May 2020 2777