Crema de protecție solară – o investiţie pentru sănătatea tenului și a pielii dumneavoastră

Crema de protecție solară – o investiţie pentru sănătatea tenului și a pielii dumneavoastră

APC România (Asociația pentru Protecția consumatorilor din Romania) împreună cu UFC- Que Choisir – organizație de consumatori din Franţa și sub patronajul ICRT - International Consumers Research and Testing LTD (organizație unde APC - România este membru din anul 2006), a luat parte la testul comparativ realizat pe loțiuni de protecție solară. Testul include peste 38 de loțiuni şi creme. Acesta este al 5-lea test comparativ pe loțiuni de protecție solară la care APC România participă. Testul este realizat într-un laborator acreditat cu o lungă experiență în domeniul testării comparative pentru produse cosmetice, sub stricta îndrumare a organizației de consumatori UFC – Que Choisir. Produsele testate sunt achiziționate fără a se dezvălui comerciantului motivul real și nu sunt cumpărate direct de la producător. Criteriile de testare sunt aceleași pentru toate loțiunile testate.
Protecţia oferită de o cremă este de regulă definită prin prisma factorului de protecţie solar (SPF). Scopul acestui studiu este verificarea calităţii unor tipuri de creme solare existente pe piaţă, având SPF cuprins între 15 şi 30. Matematic, acest factor este raportul unor mărimi fizice care se măsoară folosind instrumente specifice.
 
Studiul este limitat doar la produsele de protecţie pentru adulţi, excluzând produsele destinate copiilor.
 
O cremă solară de bună calitate trebuie să asigure în primul rând un anumit nivel de protecţie, cel care este înscris pe ambalaj.
Testele comparative pe loțiunile de protecție solară includ 3 direcții mari, și anume: protecția pe care o oferă pentru razele solare UVA și UVB, componenţa chimică a produsului și etichetarea, informațiile și ghidul de utilizare de pe recipient sau de pe cutie.
 
Protecția împotriva razelor solare se testează prin măsurarea SPF-ului și a protecției împotriva razelor de tip UVB. Majoritatea loțiunilor de soare au un SPF mai mare decât cel declarat, dar există și produse cu un SPF mai mic. Diferența de SPF o regăsiți în rezultatul testelor.  Protecția împotriva razelor de tip UVA este testată conform raportului recomandat de COLIPA prin valoarea SPF-ului pretins și protecția efectivă contra razelor UVA.
Există două tipuri de raze ultraviolete care pot afecta în mod negativ pielea. Diferenţa între aceste două tipuri de radiații ultraviolete este lungimea lor de undă. Razele UVA au lungimi de undă cuprinse între 400nm și 315nm, iar razele UVB au lungimi de undă cuprinse între 315nm și 280nm.
Razele UVB atacă pielea la suprafață, provocând arsuri (B vine de la "burn"- a arde în limba engleză), iar razele UVA penetrează în profunzime atacând colagenul care dă pielii elasticitate (A vine de la "ageing" - îmbătrânire în limba engleză). Cu toate că razele UVA nu provoacă arsuri, ele sunt cele care creează probleme în straturile mai adânci ale pielii, având efecte nocive pe termen lung. Există multe creme de protecție solară care nu protejează împotriva razelor UVA, așa că e bine să verificăm întotdeauna ambalajul.
Razele UVB provoacă arsuri ale pielii, riduri, îmbătrânirea prematură a pielii și creează riscul apariției cancerului de piele. Toate cremele de protecție solară protejează împotriva razelor UVB.
Atunci când vă aplicați pe piele o loțiune de protecție solară presupuneți că vă protejați împotriva arsurilor provocate de razele solare, a cancerului de piele şi a ridurilor. Dar cercetările au arătat că utilizatorii ar putea beneficia de mai puțin de jumătate din protecția împotriva arsurilor specificate pe etichete, deoarece nu aplică cantitatea suficientă. Mai mult decât atât, testele noastre efectuate pe 18 loțiuni de protecție solară, au arătat că unele dintre acestea asigură protecție minimă împotriva radiațiilor UVA care pot cauza cancerul de piele și îmbătrânirea. UVA nu este luat în considerare în Factorul de Protecție Solară (SPF) care asigură protecția împotriva radiațiilor UVB, o lungime de undă diferită care poate cauza cancerul de piele şi arsuri solare.
Am testat SPF-ul celor 38 loțiuni la 15 minute după aplicare. Produsele care au specificat pe etichetă rezistenţă la apă au fost testate şi după introducerea în apă. De asemenea, toate produsele au fost testate pentru protecția UVA fără introducerea în apă.

Multe loțiuni de protecție solară conțin nanoparticole de oxid de zinc şi dioxid de titanium chiar dacă probabil nu veți vedea termenul NANO specificat pe etichete. Dacă aplicarea acestor nanoparticule vă poate afecta sănătatea nu este încă științific dovedit. În general, nu aveți nevoie de aceste nanoparticule pentru a beneficia de protecție superioară, au arătat testele noastre pe cele 18 produse. Nanoparticulele din cele două elemente chimice sunt folosite în cremele de protecție solară deoarece acționează ca o bariera fizică între piele şi razele soarelui şi au proprietatea de a reflecta razele nocive. Cei doi compuși se prezintă ca o pulbere fină, iar pe lângă ei, în compoziția loțiunilor de protecție solară, mai intră şi diferiți agenți hidratanți pentru a oferi pielii elasticitate.
Majoritatea produselor testate au un SPF mai mare decât cel anunțat pe ambalaj. Există totuși produse testate care au SPF mai mic decât cel specificat pe ambalaj.
Factorul de Protecție Solară (SPF) a fost verificat in vivo după metoda “COLIPA” publicată în 2006 de producătorii de loțiuni de protecție solară, conform cu recomandările internaționale.

Testele UVA au fost efectuate in vitro, după recomandările  “COLIPA” publicate în 2007. S-a măsurat trecerea razelor ultraviolete de-a lungul unui strat subțire de produs aplicat pe placa de plexiglas. Pentru aceasta laboratorul a recurs la mai multe măsurători, înainte şi după iradiere.
 
Calitățile cosmetice analizează loțiunea de protecție solară din perspectiva unei loțiuni de corp. Consistența și textura, dacă albește, ce senzație de lipiciozitate conferă, parfumul, absorbția în piele și senzația de după aplicare sunt analizate pentru fiecare produs în parte. Calitățile cosmetice se însumează într-un rezultat total.
 
Compoziţia chimică este pentru o mare parte dintre consumatori unul din factorii determinanţi în alegerea şi folosirea unui astfel de produs. Între toate chimicalele care se utilizează în cosmetică, unele molecule, deşi sunt folostie la scară largă, pot afecta sistemul hormonal (numindu-se Chimicale cu Distrugere Endocrină - EDC). Pot fi studiate şi alte efecte, dar s-a decis ca acest studiu să se limiteze doar la analizarea substanţelor asupra cărora s-au făcut deja teste, ca şi asupra alergenilor.
Din studiul efectuat anul acesta pe substanţele EDC folosite în cosmetice, s-a constatat că unele substanţe prezente şi în cremele solare pot avea efecte estrogenice sau tiroidiene. Este în special cazul unor membri ai familiei parabenilor cum ar fi propilparaben şi butilparaben. De asemenea, este şi cazul filtrului ultraviolet OMC (etilexil metoxicinamat). Ciclopentasiloxanul este o altă substanţă EDC, dar mai puţin problematică, deoarece riscul destructiv este mult mai mic. Sfatul nostru este de a limita pe cât posibil expunerea la aceste substanţe, drept pentru care, în acest test, am şi decis depunctarea produselor care conţin aceste substanţe.
 
Etichetarea, ghidul de utilizare, informările, avertismentele atât de pe recipient, cât și de pe cutie sunt verificate.  Etichetarea este privită din punctul de vedere al educării consumatorilor. Mulți dintre consumatori nu știu cum să folosească o loțiune de protecție solară, în sensul că nu aplică cantitatea suficientă pe piele, nu știu ce înseamnă SPF-ul și nu știu ce tip de loțiune să aleagă. Informațiile, avertismentele sunt utile pentru conștientizarea faptului că razele solare pot fi periculoase și că o loțiune de soare nu oferă protecție totală. În funcție de tipul de piele în care vă încadrați trebuie să alegeți loțiunea de soare cu SPF-ul adecvat.
Limita minimă a factorului de protecție solară – SPF este 6. Orice loțiune de protecție solară trebuie să asigure un factor de protecție de minim 6. Factorul de protecție solară maxim etichetat trebuie să fie 50+ sau 60 (pentru un produs etichetat cu un factor de protecție 50+, factorul de protecție efectiv măsurat trebuie sa aibă valoarea 60 sau peste această valoare).
Următoarele categorii şi valori ale factorilor de protecție solară – SPF sunt recomandate de către “COLIPA”  încă din aprilie 2005:
  • Protecție slabă : SPF 6-10
  • Protecție medie : SPF 15-20-25
  • Protecție mare : SPF 30-50
  • Protecție foarte mare : SPF 50+
 
Trebuie să facem mențiunea că, dacă anul trecut produsele Cien sau Protectzl Vegetal ocupau podiumul, anul acesta primele 3 locuri din punctul de vedere al rezultatului total le-au obținut următoarele produse: Vichy - Capital Soleil Spray, Biotherm – Lait solaire medium 15, Avene – Spray 30.
 
Rezultatele complete ale testului se regăsesc pe site-ul www.apc-romania.ro. De asemenea, tot pe site, puteți găsi și informații privind factorul de protecție solară (SPF), tipurile de radiații și tipurile de piele și altele.
 
 
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania /
Romanian Association for Consumers Protection
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3047

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 539

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 932

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2538

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3507

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 402

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1029

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 943

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 627

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3182

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1123

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 810

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 773

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1552

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1180