„Nu-ţi întoarce spatele”, o campanie care îi încurajează pe românii cu dureri de spate să ajungă mai repede la medic

  • Fiecare 1 din 5 persoane prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de 3 luni. Durerea de spate de tip inflamator afectează peste 3% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. În unele cazuri de durere de spate de tip inflamator pot trece şi 10 ani până la un diagnostic corect.
  • Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie lansează campania „Nu-ţi întoarce spatele”, o iniţiativă ce are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.
  • Liga Profesionistă de Fotbal s-a alăturat campaniei „Nu-ţi întoarce spatele”, astfel că jucătorii de fotbal şi spectatorii vor afla informaţii despre durerea de spate de tip inflamator în cadrul unor meciuri din turul Ligii 1 organizată de L.P.F.
 
Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) și este considerată ca făcând ”parte din viață”. În anumite situații, poate dura chiar 10 ani până când este diagnosticată corect această durere şi este depistată cauza ei.
Afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viața pacienților, iar activitățile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea și, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei.
 
În acest context, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie şi Liga Profesionistă de Fotbal lansează iniţiativa „Nu-ţi întoarce spatele”, care are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.  
 
Campania cuprinde acţiuni care se adresează publicului larg din întreaga ţară, inclusiv publicului prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, iniţiativa fiind susţinută şi de fotbalişti din România. De asemenea, campania are şi o pagină web dedicată (pe site-ul www.reumatism.ro), un cont de Facebook (www.facebook.com/NuIntoarceSpatele) şi o aplicaţie web cu ajutorul căreia pot fi verificate simptomele durerilor de spate de tip inflamator.
 
Studiile arată ca 80% dintre adulţi vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieţii. În aproximativ 1 din 5 cazuri durerile durează cel puţin 3 luni. Deşi în cele mai multe situaţii este vorba despre dureri de spate de tip mecanic (asociate eforturilor fizice intense sau traumatismelor), aproximativ 3% dintre adulţi suferă  de dureri de spate de tip inflamator, de obicei dureri cronice.
 
„Mesajul central al campaniei este că aceste dureri inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate. Pot fi confundate uşor cu durerile mecanice de spate, ceea ce întarzie recunoaşterea lor corectă şi depistarea cauzei care le produce, de aceea încurajăm publicul larg să acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, să completeze chestionarul de evaluare şi, dacă este cazul, să ajungă cât mai repede la un medic reumatolog”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.
 
Durerile inflamatorii de spate afectează prepondernt bărbaţii şi debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:
  • Apariţia progresivă a durerii.
  • Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus.
  • Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn.
  • Durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.
 
Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.
 
„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie, secretar general EULAR.

 
Mai multe informaţii despre durerile inflamatorii de spate şi despre campanie pe www.reumatism.ro şi pe www.facebook.com/NuIntoarceSpatele.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.