Comunicat de presă - Întrevederea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României şi a membrilor Comisiei, cu membrii delegaţiei din Republica Moldova conduse de domnul Anatol Usatîi, vicemin

Întrevederea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României şi a membrilor Comisiei, cu membrii delegaţiei din Republica Moldova conduse de domnul Anatol Usatîi, viceministrul dezvoltării regionale şi al construcţiilor şi coordonatorul naţional al Republicii Moldova în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Miercuri, 17 februarie a.c., domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatul României şi membrii Comisiei, au avut o întrevedere cu un grup de funcţionari publici din Republica Moldova, cu atribuţii în coordonarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării ( SUERD). Delegaţia a fost condusă de domnul Anatol Usatîi, vice-ministrul dezvoltării regionale şi al construcţiilor şi coordonatorul SUERD al Republicii Moldova.

La întrevedere au participat domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, domnul senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen şi membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului, domnul senator Ardelean Ben-Oni, secretar al Comisiei.
În cadrul întrevederii, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a prezentat importanţa platformei de cooperare SUERD, destinată dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, care răspunde cerinţelor de adaptare a politicii de coeziune la realitatea unei Europe extinse. A fost subliniat faptul că prin abordarea în comun a problemelor şi printr-o cooperare integrată în plan naţional şi multi–sectorial între România şi Republica Moldova, pot fi identificate soluţii eficiente.

Domnul senator Titus Corlăţean a menţionat faptul că este necesară utilizarea şi fructificarea integrală a resurselor din cadrul SUERD, un proiect generos, dar si foarte competitiv, arătând totodată că urmărirea punerii acestuia în practică este foarte dificilă şi necesită o separare a zonelor de competenţă şi o gestionare dură. De asemenea, domnia sa a adus în discuţie perioada dificilă prin care trece Republica Moldova şi necesitatea unei consecvenţe privind modul în care Guvernul din Republica Moldova îşi gestionează acţiunile.
Coordonatorul SUERD al Republicii Moldova, domnul Anatol Usatîi a subliniat faptul că a fost necesară o lungă durată de timp pentru obţinerea eligibilităţii pentru acest proiect, ale cărui fonduri sunt destul de reduse. De asemenea, domnia sa a menţionat că politica macro-regională reprezintă în primul rând o strategie politică de conexiune între state.

În continuare, delegaţia din Republica Moldova a fost interesată de punctul de vedere al parlamentarilor români privind implementarea SUERD şi posibilităţile de consolidare a cooperării dintre România şi Republica Moldova. Totodată, a fost menţionată propunerea realizării unui schimb de experienţă cu responsabilii SUERD din România, în vederea dezvoltării capacităţii administrative a Republicii Moldova şi a implementării SUERD.

La finalul întrevederii, membrii Comisiei pentru politică externă au asigurat delegaţia Republicii Moldova de sprijinul Parlamentului României şi au menţionat faptul că mecanismul parlamentar este valabil şi în cadrul SUERD, fiind de asemenea importantă implicarea parlamentarilor moldoveni pentru susţinerea proiectelor în cadrul reuniunilor SUERD.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.