Senatul Romaniei

Comunicat de presă Senatul României

În zilele de 12 şi 13 august 2015, a avut loc în Austria, la Viena, la sediul Parlamentului austriac, cea de-a 12-a Adunare Generală a Coaliţiei Parlamentare Internaţionale pentru Refugiaţii Nord-Coreeni şi Drepturile Omului (IPCNKR), la care au luat parte parlamentari din Marea Britanie, Canada, Germania, Portugalia, Georgia, Japonia, Coreea de Sud, Austria, România etc., precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale. La evenimentul de la Viena a luat parte, în calitate de invitat special, Vice-Premierul sud-coreean Hwang Woo-yea. Această reuniune se succede evenimentului organizat în august 2014, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, la iniţiativa senatorului Ben-Oni Ardelean, membru al IPCNKR.
Din partea Parlamentului Romaniei au participat senatorul Ben-Oni Ardelean, senatorul Adrian Anghel, deputatul Ioan Cupşa, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Republica Coreea şi deputat Florica Cherecheş, membră a Grupului.  
Pe parcursul lucrărilor au fost dezbătute următoarele teme: sprijinul Uniunii Europene pentru transfugii nord-coreeni în statele europene; îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru refugiaţii nord-coreeni din Seul; eforturile comunităţii internaţionale în cazul răpirilor comise de regimul nord-coreean.
Senatorul Ardelean a luat cuvântul, în calitate de vorbitor principal, în cadrul temei dedicate sprijinului Uniunii Europene pentru transfugii nord-coreeni în statele europene. În intervenţia sa, a relevat necesitatea elaborării unui plan strategic cu privire la respectarea drepturilor omului în R.P.D. Coreeană. În acelaşi context, a arătat că încălcările flagrante şi persistente ale drepturilor omului de către autorităţile de la Phenian au nevoie de o reacţie consistentă din partea comunităţii internaţionale, în special prin creşterea gradului de conştientizare a gravităţii acestor acţiuni în rândul opiniei publice, prin includerea acestui subiect pe agenda politică a statelor democratice şi, totodată,  prin identificarea celor mai eficiente pârghii diplomatice menite să contribuie la realizarea de progrese  tangibile în acest dosar.
Reuniunea s-a încheiat cu adoptarea unei Declaraţii comune care face apel la continuarea demersurilor întreprinse la nivel global în vederea lansării unui dialog real cu factorii de decizie nord-coreeni, susceptibil să determine o ameliorare palpabilă a situaţiei drepturilor si libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor nord-coreeni. Documentul adoptat va fi transmis Secretarului general al Naţiunilor Unite.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Călin Popescu-Tăriceanu va fi prezent la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene

21 Jan 2019 208

Veste bună pentru militari. Ce se va întâmpla cu statutul lor. Ce discrimări au fost eliminate

04 Dec 2018 2562

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 467

Pe masa senatorilor Despre avansarea în grad a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, vârsta de pensionare, concediul paternal. Şi altele

02 Nov 2018 2999

Gabriela Crețu Senatul României, lăudat de Comisia Europeană pentru activitatea de legiferare europeană

29 Oct 2018 351

Delegația Senatului României prezentă la Conferința interparlamentară pentru Politica Externă și de Securitate Comună

15 Oct 2018 296

Călin Popescu-Tăriceanu, întrunire cu delegaţia franceză a Grupului parlamentar de prietenie cu România

26 Sep 2018 280

deieri-deazi.blogspot.ro Atentatul cu bombă de la Senat

24 Sep 2018 393