Întrevedere comună a reprezentanților Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților

Întrevedere comună a reprezentanților Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și președinților grupurilor parlamentare de prietenie cu Egiptul, Irakul, Iordania și Tunisia, din Parlamentul României, cu un grup de tineri diplomați

Pe data de 11 octombrie a.c. a avut loc o întrevedere comună a reprezentanților Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și președinților grupurilor parlamentare de prietenie cu Egiptul, Irakul, Iordania și Tunisia, din Parlamentul României, cu un grup de tineri diplomați din țările menționate.

Cei opt diplomați străini vizitează România în perioada 10-14 octombrie 2016 în cadrul unui program de formare și perfecționare, organizat de Institutul Diplomatic Român, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe/ Asistența Oficială pentru Dezvoltare (ODA) și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Grupul a fost însoțit la întrevedere de reprezentanți ai Institutului Diplomatic Român , precum și de reprezentanți ai ambasadelor la București ale țărilor menționate. 

Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, domnul deputat László Borbély,  a salutat această inițiativă și, ca moderator al discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii, a făcut o scurtă prezentare a problemelor sensibile pe care aceste zone geopolitice le traversează în prezent. Domnia sa i-a  invitat pe oaspeți să-și exprime opiniile relativ la  țările pe care le reprezintă și la conexiunile acestora cu situația actuală din plan  internațional.

Domnul senator Attila Verestóy, chestor al Senatului și președinte al Grupului parlamentar de prietenie România-Iordania din Parlamentul României, a participat de asemenea la întâlnire și a prezentat în cadrul discuțiilor desfășurate cu acest prilej mai multe aspecte legate de evenimentele actuale din zonele geopolitice cărora le aparțin țările menționate.

Domnia sa și-a exprimat opinia că, deși eforturile comunității internaționale pentru rezolvarea crizei migrației din Orientului Mijlociu sunt considerabile, acestea sunt departe de a fi suficiente. Este pare-se absolut necesară o schimbarea a modului de abordare a acestei crize, esența fiind că trebuie găsite soluții la cauze și nu numai la efecte.
Un fel de Plan Marshall ar fi binevenit pentru a sprijini economiile țărilor de origine  ale populației care migrează. ”Oamenii părăsesc locurile natale nu de dragul de ase plimba prin lume”. Este un complex de probleme geopolitice și sociale. Imigranții din Orientul Mijlociu fug din calea violențelor și caută o viață mai bună în Europa.

Tot ceea ce se întâmplă în acest moment în Orientul Mijlociu afectează direct Europa și indirect România.
Parlamentarii prezenți la întâlnire și-au exprimat speranța că tinerii diplomați participanți la acest program de pregătire își vor dovedi  excelența profesională   în a pregăti, pe parcursul activității lor diplomatice, documentările cele mai adecvate, ele fiind imperios necesare pentru luarea unor decizii politice inspirate și eficiente.
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.