Mircea Geoana - Siguranta nucleara trebuie sa devina o prioritate mondiala

"Ar fi o mare greseala sa credem ca impactul tragediei de la Fukushima si amintirea dezastrului de la Cernobil vor fi uitate usor de catre opinia publica. Romania este unul dintre cele 34 de state care folosesc energia nucleara si, desi aceasta reprezinta doar 18% din totalul energiei produse de noi, ultimele evenimente au generat o dezbatere publica si in Romania ca in multe alte state europene", a declarat presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, la Summitul "Utilizarea sigura si inovativa a energiei nucleare", dedicat sigurantei exploatarii energiei nucleare, ce a avut loc marti, 19 aprilie 2011, la Kiev. Cu aceasta ocazie, el a transmis un mesaj de prietenie, solidaritate si compasiune poporului ucrainean, in amintirea tragediei ce a avut loc acum 25 de ani.

Mircea Geoana a reiterat faptul ca atat Romania, cat si intreaga Uniune Europeana, trebuie sa acorde o mai mare atentie sigurantei nucleare. In acest sens, el a salutat initiativa presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, de a elabora un mecanism revizuit de teste si verificare a centralelor nucleare in functiune la nivel european (stress tests) deschise evaluarii tuturor specialistilor din domeniu, inclusiv cu vecinii UE.

Presedintele Senatului Romaniei a spus ca este nevoie de o analiza extrem de serioasa privind viitorul exploatarii energiei, pentru a vedea cat de mult vom mai folosi energia nucleara si cat de mult ne vom indrepta spre alte surse de energie. El a mai atras atentia asupra faptului ca neglijarea acestui domeniu poate avea efecte extrem de grave si poate conduce chiar la actiuni violente in unele zone ale lumii. "Suntem la rascruce, cand resursele rare de energie, apa şi hrana pot deveni, daca nu suntem atenţi o sursa majora de instabilitate, de lipsa de securitate si chiar de razboi", a mai spus Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a anuntat in cadrul Summit-ului aderarea Romaniei la Declaratia de la Kiev pe tema sigurantei nucleare. In declaratie, semnatarii reitereaza importanta identificarii lectiilor invatate si a experientelor generate de asemenea incidente pentru atingerea celor mai inalte standarde in exploatarea energiei nucleare si intarirea necesara a cooperarii internationale in domeniul sigurantei nucleare. Declaratia de la Kiev indeamna statele care desfasoara programe nucleare sa aloce resurse suficiente pentru asigurarea functionarii corecte a autoritatilor ce reglementeaza exploatarea energiei nucleare. Pe de alta parte, Mircea Geoana a mai declarat ca Romania saluta organizarea conferintelor ministeriale pe tema lectiilor invatate in urma evenimentelor de la Fukushima, organizata de AIEA la Viena in perioada 20-24 iunie, si cea propusa de Secretarul General al ONU pe tema sigurantei energetice, la mijlocul lunii septembrie la New York.

Romania a contribuit alaturi de alti donatori la fondul deschis pentru finalizarea lucrarilor de la sarcofagul reactorului 4 de la Cernobil, lucrari care vor face ca reactorul sa fie considerat sigur din punct de vedere al exploatatiei nucleare.

Summitul de la Kiev s-a bucurat de participare foarte larga a numerosi sefi de stat, sefi de guverne si lideri ai importantelor organizatii internationale.
Prezent la Summitul de la Kiev, Secretarul General al ONU a anuntat initiativa organizarii unui Summit, dedicat sigurantei nucleare, la New York in septembrie. In acelasi timp, premierul francez Francois Fillon a lansat ideea crearii unei forte globale de interventie in caz de incidente nucleare, subiectul urmand a fi sustinut de presedintia franceza a G-8 si G-20.

Totodata, presedintele Senatului Romaniei a avut si o intalnire bilaterala cu Li Keqiang, vicepremierul Chinei, cu care a discutat despre intarirea parteneriatului strategic intre China si Romania si promovarea unei relatii mai stranse si a unei colaborari in plan economic si social. Li Keqiang a aratat ca Republica Chineza va continua sa intareasca relatiile economice cu Romania, iar investitorii chinezi vor cauta sprijinul guvernului roman pentru intarirea schimburilor comerciale. Li Keqiang l-a invitat pe Presedintele Senatului sa efectueze in acest an o vizita oficiala in China si si-a exprimat speranta ca relatiile bilaterale dintre cele doua state se vor intari. Mircea Geoana a afirmat ca nu mai tarziu de saptamana trecuta, in cadrul unei vizite oficiale a unei alte delegatii chineze in Romania, condusa de Li Changchun, Membru al Biroului Permanent al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, s-au indentificat trei mari proiecte strategice de infrastructua in care cele doua state pot colabora. Presedintele Senatului a sustinut importanta unei investitii chineze in portul Constanta, principalul port de la Marea Neagra de intrare in Europa a vapoarelor ce vin dinspre Asia de Sud-Est.

De asemenea, Mircea Geoana a avut o serie de intalniri cu Bronisław Komorowski, Presedintele Poloniei, Micheline Anne-Marie Calmy-Rey, presedintele Confederatiei Elvetiene si Zbigniew Kazimierz Brzezinski, seful delegatiei prezidentiale a SUA, cu care a discutat atat probleme aflate pe agenda europeana si transatlantica, Politica Agricola Comuna si nevoia ca Romania si Polonia sa gaseasca o formula comuna care sa reprezinte interesele ambelor state in cadrul negocierilor europene. Totodata, Presedintele Senatului a atras atentia asupra riscului de escaladare a violentelor in Orientul Mijlociu, in special pe fondul problemelor financiare cu care se confrunta majoritatea statelor NATO.

La Summit au mai participat reprezentanti ai statelor membre UE, G8, Belarus, Organizatia Natiunilor Unite si Comisia Europeana, precum Joao Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene, Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU, Yukiya Amano, directorul general al AIEA, Pál Schmitt, presedintele Ungariei, Ivo Josipovici, presedintele Croatiei Serghei Ivanov, Vicepremierul Rusiei, François Fillon, Primul-ministru al Frantei, Iveta Radicova, Primul - ministru al Slovaciei, Josef Pröll, Vicecancelarul Austriei, Karen Ellis, Ministrul pentru Resurse Naturale din Canada si Christopher Huhne, Ministrul energiei si schimbarilor climatice din Marea Britanie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 646

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 684

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 220

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 376

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 512

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 579

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 591

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 460

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 564

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 459

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 798

Spectacol în premieră, la Teatrul Jean Bart din Tulcea - „Scrisoarea unei necunoscute”, de Stefan Zweig

04 Apr 2024 644

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 729

Premieră pentru justiția din Dobrogea! Curtea de Apel Constanța analizează mâine cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

31 Mar 2024 876

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 961