Participarea domnului senator Titus Corlățean la Conferința interparlamentară organizată de Comisia pentru politică externă (AFET) din cadrul Parlamentului European – 23 februarie 2016

Marți, 23 februarie a.c., domnul senator Titus Corlățean a participat la Conferința interparlamentară organizată de Comisia pentru politică externă (AFET), intitulată Către Summit-ul NATO de la Varșovia și Conflictele din regiunea MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), la Bruxelles.
              
Conferința a debutat cu o dezbatere generală cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, doamna Federica Mogherini, care a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor de securitate, cu accent pe consolidarea colaborării UE - NATO, situația din Siria și închiderea dosarului nuclear iranian.
 
În cadrul sesiunii dedicate dezbaterii cu Înaltul Reprezentant al UE, domnul senator Titus Corlățean a avut o primă intervenție, în care a făcut referire la evoluțiile legate de viitorul noii Strategii europene de securitate. În acest context, domnul senator Corlățean a atras atenția asupra necesității găsirii unor soluții în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, în special în cadrul Parteneriatului Estic, unde există state cu identitate și vocație europeană, precum Republica Moldova. Totodată, domnul Corlățean a atras atenția asupra faptului că, dincolo de realitățile complexe din zonă, precum conflictele înghețate, chestiunile precum reformele administrative și combaterea corupției, la care se adaugă prezența agresivă a Federației Ruse, lipsa unei perspective clare cu privire la o viitoare calitate de stat membru al Uniunii Europene generează dificultăți majore în cadrul societăților interesate de aderarea la UE.
 
De asemenea, în cadrul conferinței a avut loc un schimb de opinii cu Secretarul General NATO, domnul Jens Stoltenberg, cu privire la prioritățile NATO pentru anul 2016 și pregătirea Summit-ului de la Varșovia din iulie.
 
În sesiunea de dezbateri care l-a avut ca invitat pe Secretarul General NATO,  domnul senator Titus Corlățean a subliniat faptul că politica ușilor deschise a reprezentat un real succes al Alianței Nord Atlantice. De asemenea, senatorul român a salutat decizia de a invita Muntenegru să se alăture NATO. În încheiere, domnul Corlățean a evidențiat faptul că statele membre NATO trebuie să continue să susțină demersurile de aderare la alianță a Georgiei în baza angajamentelor asumate și a pachetului substanțial decise anterior.
 
Conferința s-a încheiat cu o dezbatere privind situația din regiunea MENA, în prezența Președintelui Parlamentului libanez, domnul Nabih Berri, precum și a Înaltului Reprezentant ONU pentru Libia, domnul Martin Kobler.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul funeraliilor Regelui Mihai. Acesta va fi condus pe ultimul drum pe 16 decembrie

09 Dec 2017 2393

Imagini de la eveniment. Generalul de flotilă aeriană Gheorghe Constantin a fost condus pe ultimul drum. Sicriul a fost transportat pe un afet de tun (galerie foto)

15 Nov 2017 2502

Eurodeputatul Victor Boştinaru „Uniunea Europeană trebuie să contracareze strategia de destabilizare din partea Rusiei” 25 februarie 2015

25 Feb 2015 1144