Senatul Romaniei

Petru Filip „Republica Moldova a ales drumul european, iar noi, românii, nu putem fi decât bucuroşi şi mândri”

Semnarea de către Republica Moldova, Georgia şi Ucraina a Acordului de Asociere şi Liber - Schimb cu Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric, deosebit de important pentru proiectul european. Evenimentul este, pe de o parte, rezultatul eforturilor politice individuale a celor trei ţări angajate în parcursul european, iar pe de altă parte, semnifică încrederea acordată acestora de către voinţa politică comună a celor 28 de state membre ale UE.
„Doresc să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru parcursul de până acum şi îi urez succes în eforturile care vor trebui făcute, mai ales, de acum înainte. Avantajele economice obţinute prin accesul direct la piaţa europeană, precum şi fondurile pe care le va primi în următoarea perioadă sunt importante, însă, adevărata miză este consolidarea politică, pe termen lung, prin intermediul statului de drept şi a democraţiei”, afirmă preşedintele Comisiei de politică externă, Petru Filip.
Momentul este cu atât mai important cu cât contextul regional se schimbă, iar ameninţările Federaţiei Ruse şi pretenţiile teritoriale sunt, din păcate, o realitate. Uniunea Europeană nu-şi doreşte să se extindă în detrimentul niciunui stat, indiferent cum se numeşte el, ci în avantajul celor care, în mod liber şi consecvent, doresc să strângă legăturile culturale, politice şi economice cu Uniunea Europeană. Atractivitatea UE nu vine din capacitatea acesteia de a constrânge sau de a face presiuni externe, ci din valorile democraţiei pe care le reprezintă, din dinamismul pieţei unice, din istoria culturală europeană comună.
„Republica Moldova a ales drumul european, iar noi, românii, nu putem fi decât bucuroşi şi mândri. Valorile democraţiei şi libertăţii, ale statului de drept, ale protejării şi respectării drepturilor fundamentale ale cetăţeanului sunt angajamente pe termen lung şi repere esenţiale ale proiectului european. Semnarea Acordului de Asociere va aduce beneficii economice concrete cetăţenilor moldoveni, iar acest lucru se va resimţi în următoarea perioadă. Parlamentul României va ratifica cu mândrie şi cu satisfacţie naţională Acordul de Asociere şi Liber-Schimb şi va continua să asigure tot sprijinul de care Republica Moldova va avea nevoie în următoarea perioadă”.
Reformele pe care Republica Moldova trebuie să le urmărească în mod consecvent reprezintă un efort nu doar politic sau administrativ, ci un angajament al întregii societăţi, întrucât nu doar politicul va beneficia de integrarea în UE, ci fiecare cetăţean al ţării.
„Nu va fi deloc uşor, iar noi ştim acest lucru, însă suntem pregătiţi deschişi ăn continuare în susţinerea  parcursului european al Moldovei”, afirmă Petru Filip.

27 iunie 2014

Direcția de Presă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plenul se reuneşte astăzi la Parlament pentru a reexamina proiectul bugetului de stat pe anul 2019

13 Mar 2019 371

Stelian Ion (USR) - „Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie va avea o viaţă scurtă“

13 Mar 2019 390

Oficial! Lista noilor șefi de departamente din PSD. Nume și de la Constanța

11 Mar 2019 897

Paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi! Stelian Ion (USR) - „PSD vrea să legifereze afaceri cu jocuri de noroc în Delta Dunării. Vom ataca la CCR“

06 Mar 2019 551

Reorganizarea ANAF, sprijinită de senatorul PSD Ştefan Mihu

01 Mar 2019 784

Comunicat de presă Modificările legii armelor și munițiilor aprobate la sfârșitul anului trecut

28 Feb 2019 1264

Proiect de lege adoptat în Senat. În ce condiții pot șoferii cere anularea a două puncte de penalizare

25 Feb 2019 382

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, despre întâlnirea cu reprezentanţii LMP. Ce le-a transmis militarilor (galerie foto)

15 Feb 2019 3283

Proiect de lege Magistrații și diplomații ar putea fi scutiţi de obligaţia de a urma cursuri de instruire pentru a deține arme de foc

10 Feb 2019 334

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, invitat la ședința comisiilor economice din Senat

07 Feb 2019 407

Mai mulţi bani pentru veteranii de război. Cu ce propunere a mers un deputat în Parlament

07 Feb 2019 343

Senatul, convocat luni în prima sesiune ordinară a anului

03 Feb 2019 472

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1631

UPDATE Moțiune de cenzură dezbătută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului

20 Dec 2018 357

Legea pensiilor a trecut de Camera Deputațiilor care era for decizional. Ce amendament a fost admis de deputați

19 Dec 2018 645