Senatul Romaniei

Petru Filip „Republica Moldova a ales drumul european, iar noi, românii, nu putem fi decât bucuroşi şi mândri”

Semnarea de către Republica Moldova, Georgia şi Ucraina a Acordului de Asociere şi Liber - Schimb cu Uniunea Europeană reprezintă un moment istoric, deosebit de important pentru proiectul european. Evenimentul este, pe de o parte, rezultatul eforturilor politice individuale a celor trei ţări angajate în parcursul european, iar pe de altă parte, semnifică încrederea acordată acestora de către voinţa politică comună a celor 28 de state membre ale UE.
„Doresc să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru parcursul de până acum şi îi urez succes în eforturile care vor trebui făcute, mai ales, de acum înainte. Avantajele economice obţinute prin accesul direct la piaţa europeană, precum şi fondurile pe care le va primi în următoarea perioadă sunt importante, însă, adevărata miză este consolidarea politică, pe termen lung, prin intermediul statului de drept şi a democraţiei”, afirmă preşedintele Comisiei de politică externă, Petru Filip.
Momentul este cu atât mai important cu cât contextul regional se schimbă, iar ameninţările Federaţiei Ruse şi pretenţiile teritoriale sunt, din păcate, o realitate. Uniunea Europeană nu-şi doreşte să se extindă în detrimentul niciunui stat, indiferent cum se numeşte el, ci în avantajul celor care, în mod liber şi consecvent, doresc să strângă legăturile culturale, politice şi economice cu Uniunea Europeană. Atractivitatea UE nu vine din capacitatea acesteia de a constrânge sau de a face presiuni externe, ci din valorile democraţiei pe care le reprezintă, din dinamismul pieţei unice, din istoria culturală europeană comună.
„Republica Moldova a ales drumul european, iar noi, românii, nu putem fi decât bucuroşi şi mândri. Valorile democraţiei şi libertăţii, ale statului de drept, ale protejării şi respectării drepturilor fundamentale ale cetăţeanului sunt angajamente pe termen lung şi repere esenţiale ale proiectului european. Semnarea Acordului de Asociere va aduce beneficii economice concrete cetăţenilor moldoveni, iar acest lucru se va resimţi în următoarea perioadă. Parlamentul României va ratifica cu mândrie şi cu satisfacţie naţională Acordul de Asociere şi Liber-Schimb şi va continua să asigure tot sprijinul de care Republica Moldova va avea nevoie în următoarea perioadă”.
Reformele pe care Republica Moldova trebuie să le urmărească în mod consecvent reprezintă un efort nu doar politic sau administrativ, ci un angajament al întregii societăţi, întrucât nu doar politicul va beneficia de integrarea în UE, ci fiecare cetăţean al ţării.
„Nu va fi deloc uşor, iar noi ştim acest lucru, însă suntem pregătiţi deschişi ăn continuare în susţinerea  parcursului european al Moldovei”, afirmă Petru Filip.

27 iunie 2014

Direcția de Presă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihu (PSD) - „Ce face statul român pentru a atrage într-o proporţie mult sporită tinerii absolvenţi de facultate pe piaţa muncii?“

27 Jun 2019 846

Proiectul legii pensiilor, respins în Senat. Ce a declarat Ministrul Muncii, Marius Budăi

19 Jun 2019 1213

Transportatorii de persoane între localităţi, obligaţi să doteze maşinile cu case de marcat cu jurnal electronic

13 Jun 2019 832

Propunerea unui senator constănţean cu privire la modificarea pensiilor militare şi a vârstei de pensionare

06 Jun 2019 1457

Plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă ce are în vedere pensiile militare. Ce prevede actul normativ

03 Jun 2019 804

Președintele Klaus Iohannis. „PSD și ALDE continuă să obstrucționeze justiția, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu”

03 Jun 2019 527

Raportul Comisiei juridice privind solicitarea DNA pe numele lui Tăriceanu ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului

03 Jun 2019 459

Legea, adoptată tacit de senatori. Se modifică vârsta de pensionare pentru militari și polițiști

01 Jun 2019 2031

Propunere legislativă prin care li se acordă polițiștilor puteri sporite, adoptată tacit de Senat

28 May 2019 735

Legea Turismului, pe masa senatorilor. Reglementări noi pentru construcțiile de pe malul mării (document)

17 May 2019 927

Propunere legislativă. Fiecare asociaţie de proprietari să aibă un club al pensionarilor

14 May 2019 995

Revista presei locale

08 May 2019 552

Raport de admitere pentru trei din cei patru candidaţi înscrişi pentru un mandat de judecător la CCR. Cine sunt aceștia

07 May 2019 489

Propunere legislativă. Posesorii de permis categoria B ar putea conduce şi motociclete

28 Apr 2019 1168

Proiectul de modificare a Codului penal, adoptat de Camera Deputaților

24 Apr 2019 430